På loffen i Karibia

En reise til Karibia trenger ikke grave hull i lommeboken

Dropp luksusyachter og cruiseskip, og hopp på lokale ferger i stedet. Her er tre forslag til rundreiser.

<b>SPØKELSESHUS:</b> Moonhole Mansion på Bequia ble bygget av Tom og Gladdie Johnston i 1964, men er senere forlatt. Deler av det spesielle stedet fungerer nå som en eco-lodge.
SPØKELSESHUS: Moonhole Mansion på Bequia ble bygget av Tom og Gladdie Johnston i 1964, men er senere forlatt. Deler av det spesielle stedet fungerer nå som en eco-lodge.
Sist oppdatert

1. Guadeloupe

Eksotisk sommerfugløy

Den beste nybegynnerruten for å oppleve Karibia starter på Guadeloupe, der europeisk bekvemmelighet blandes med jungel, strender og karibiske rytmer. Lei en bil og utforsk begge vingene på den sommerfuglformede øya. På venstrevingen ligger fiskelandsbyen Deshaies samt stranden Grande Anse som er omkranset av palmer og turkis hav.

Vulkanen La Grande Soufrière er en opplevelse i seg selv. De hviteste strendene finner du på høyrevingen. Der finner du også det livligste markedet i hovedstaden Point-à-Pitre. Ta fergen fra Trois-Riviéres eller Point à Pitre (ctmdeher.com og valferry.fr) til naboøya Marie-Galante (cirka én time med ferge). Her kan du oppleve sukkerrørsjorder, ville strender, romsmaking på destillerier som Bielle, og flambert hummer på La Table du Père Labat.

<b>AKTIV:</b> Vulkanen La Grande Soufrière på Guadeloupe. 
AKTIV: Vulkanen La Grande Soufrière på Guadeloupe. 

På øygruppen Iles des Saints (cirka 20 minutter med ferge) venter pittoreske bukter og fargeglade tettsteder der timene raskt blir til dager.

2. Dominica

<b>JUNGEL:</b> En tur på Indian River på Dominica er som en reise til jungelens indre. 
JUNGEL: En tur på Indian River på Dominica er som en reise til jungelens indre. 

Regnskogvandring og elver

Etter et par timer på fergen L’Express des Îles (expressdes-
iles.fr) er du på Dominica, der fransken byttes ut med engelsk og der postkort-strender erstattes av regnskog, vulkaner og kull-svarte bukter. Hovedstaden Roseau er en fest i farger. Det er noe med stemningen, de fargerike fasadene, menneskene samt det ubesværlige livet på gatene som gjør det umulig å ikke falle pladask for den karibiske småbyen. Begi deg så til Dominicas nordøstlige spiss og elven Indian River. Omsluttet av et gordisk mangrovekratt og regnskogens grønne prakt, kan elven oppleves fra en vaskekte trebåt med årer.

På Dominica finnes også Karibias lengste sti – Waitukubuli trail (waitukubulitrail.com) – som strekker seg fra Portsmouth i nord til Scotts Head i sør. Ta fotturen til fossene Emerald Pool, Spanny’s falls og Boiling Lake, og deretter en dukkert ved Champagne Reef der geotermisk aktivitet skaper bobler i havet.

<b>KIRKE I SENTRUM:</b> Les Anses-d’Arlet på Martinique. 
KIRKE I SENTRUM: Les Anses-d’Arlet på Martinique. 

3. Martinique

<b>UTSLETTET:</b> Rundt 30 000 mennesker omkom da vulkanen Montagne Pelée på Martinique hadde et voldsomt utbrudd i mai 1902. Byen Saint-Pierre ble fullstendig lagt i ruiner. 
UTSLETTET: Rundt 30 000 mennesker omkom da vulkanen Montagne Pelée på Martinique hadde et voldsomt utbrudd i mai 1902. Byen Saint-Pierre ble fullstendig lagt i ruiner. 

Frodig fransk

Etter atter noen timer til havs, klapper fergen til kai i Martinique eller blomsterøya som den ble kalt en gang i tiden. Nå kan du hente frem fransken igjen og nyte det kreolske kjøkken. Har du et stramt tidsskjema, så prioriter sørlige Martinique der fiskelandsbyene er omgitt av majestetiske, regnskogkledde fjell og vakre sandstrender. Utforsk fiskelandsbyen Les Anses-d’Arlet, den store stranden Grande Anse, Sainte-Anne med den sjarmerende kirken Notre-Dame, kunsthåndverksmarkedet og snorkling og solslikking på stranden Des Salines. Blir du rastløs, ta den fire timer lange fotturen opp og ned vulkanen Montagne Pelée på den nordlige delen av Martinique. Belønningen er den beste utsikten over øya, og med litt flaks, et glimt av naboøya St. Lucia, som er siste stopp på denne rundturen.

4. St Lucia

<b>SUKKERTOPP:</b> Berømte Gros Piton på St. Lucia. 
SUKKERTOPP: Berømte Gros Piton på St. Lucia. 

Solrike strender

<b>FESTNING:</b> Fort Rodney på Pigeon Island på St. Lucia. 
FESTNING: Fort Rodney på Pigeon Island på St. Lucia. 

På St. Lucia venter fortryllende fjelltopper, den idylliske byen Soufrière, livlige markeder i hovedstaden Castries og gatefester i fiskelandsbyen Gros Islet. Lei en leilighet i Soufrière. Det er et godt utgangspunkt for å utforske øya. Herfra kan du vandre opp til Gros Piton for Karibias beste utsikt og nyte et leirebad i Sulphur Springs – omtalt som «verdens eneste drive-in-vulkan». Man kan parkere noen meter fra krateret og oppleve dets kokende overflate. Ta deretter med dykkemasken og utforsk strender som Anse Chastanet og Jalousie Beach. Når du er lei av å henge på stranden, ta leiebilen til den nordlige delen av øya, der ruinene av 1800-tallsfestningen Fort Rodney på Pigeon Islands er et høydepunkt. Interessert i seiling? Da er Rodney Bay, rett sør for Pigeon Island, stedet for deg. Bruker du litt tid på å henge i de populære seilerbarene, kan muligheten for haik videre by seg.

<b>TRANSPORT:</b> Hoppe på en ferge, eller bli en uke til? 
TRANSPORT: Hoppe på en ferge, eller bli en uke til? 

Reise rundt

Fergenettverket Express des Îles (expressdes-iles.fr) knytter sammen de fire øyene. En enkeltreise koster rundt 400 kroner uansett strekning. Guadeloupe (Pointe-à Pitre) til Dominica (Roseau) tar to timer og 15 minutter, Dominica (Roseau)
til Martinique (Fort-de-France) cirka to timer, og Martinique til St. Lucia cirka 90 minutter. 25 kg bagasje er inkludert i prisen.

Sørg for å booke billett noen dager før du skal reise for å sikre plass. Du må regne med en billett-
avgift på rundt 200 kroner dersom du reiser mellom øyer som tilhører ulike land. I tillegg til Express des Îles finnes det lokale ferger på Guadeloupe, CTM (ctmdeher.com) og Valferry (valferry.fr). De har avgang et par ganger daglig fra Pointe-à-Pitre og Trois-Riviéres til øyene Îles des Saintes (Terre-de-Haut), Marie-Galante og La Désirade. Én vei tar 20–60 minutter og koster cirka 100 kroner.

Budsjettips

Gratisaktiviteter som vandring, snorkling og offentlige strender. Bruk for eksempel Airbnb til å leie leilighet med eget kjøkken. Siden Guadeloupe og Martinique tilhører Frankrike, og dermed EU, koster det ikke noe ekstra å anvende mobildata på disse øyene.

Dominica er den klart billigste av øyene på denne ruten. Selv om St. Lucia markedsføres som en luksuriøs øy for bryllupsreisende, er det ikke spesielt vanskelig å finne rimelige alternativer. Alle strendene er offentlige.

Jomfruøyene

Jomfruøyene er kjent for luksuriøse seilbåter og rikmannsturisme. Men her finnes også fredelige naturreservater
og enkle barer. For å komme seg rundt
på øyene, anbefales du å gjøre som lokalbefolkningen – haik!

1. St. Thomas

Amerikansk oase

Omtalt som ’verdens eneste drive-in-vulkan’.

<b>POPULÆR:</b> Det er sjeldent så fredelig i Magens Bay. Stranden er St. Thomas’ mest populære. 
POPULÆR: Det er sjeldent så fredelig i Magens Bay. Stranden er St. Thomas’ mest populære. 
<b>HAV MØTES:</b> Mermaid's Chair på St. Thomas. Foto: Facebook
HAV MØTES: Mermaid's Chair på St. Thomas. Foto: Facebook

Alle som liker fart og underholdning i amerikansk ånd, med shopping og høylytte stranddager, vil elske St Thomas. Skal du til De amerikanske Jomfruøyer, så lander du som regel på St. Thomas, så hvorfor ikke likeså godt se seg rundt. Sjekk Facebook-siden What’s Going on St. Thomas for å ta rede på hva som skjer, men start med å la jetlagen leges på stranden Magens Bay.

Når du har fått stor nok dose med menneskemylder og mas, snør på deg turskoene og ta en dagsutflukt til Mermaid’s Chair der både Atlanterhavet og Det karibiske havet møtes på den spektakulære stranden. Et stopp på den mer avsidesliggende stranden Lindqvist Beach på sørøstlige St. Thomas kan også anbefales før det er på tide å pakke snippesken og hoppe på fergen i Crown Bay eller Red Hook til naboøya St. John. 20–30 minutters båttur.

2. St. John

Nasjonalpark, vandring og viker

<b>BUKT:</b> Cruz Bay på St. John som er en del av De amerikanske Jomfruøyer. 
BUKT: Cruz Bay på St. John som er en del av De amerikanske Jomfruøyer. 
<b>ORKANRAMMET:</b> St John var en av mange øyer i Karibia som ble hardt rammet av orkanen Irma i 2017. Luksushotellet Westin i Cruz Bay fikk hard medfart. 
ORKANRAMMET: St John var en av mange øyer i Karibia som ble hardt rammet av orkanen Irma i 2017. Luksushotellet Westin i Cruz Bay fikk hard medfart. 

St. John har hverken flyplass, cruiseskip eller store shoppingsentra. Store deler av øya er nasjonalpark, noe som gjør den til en nesten urørt perle med betydelig færre besøkende enn hos den turiststinne naboen. Skaff deg et turkart i havnen i Cruz Bay, og gir deg opp for en solid dose vakker natur og snorkling blant rokker og skilpadder. Lei bil for å komme til de beste utgangspunktene. North Shore strekker seg langs hele den nordlige kysten, og skjuler strender som Honeymoon Beach, Trunk Bay og Cinnamon Bay, men også turstier som leder til forlatte sukkerplantasjer. Om kvelden forvandles Cruz Bay til en gatefest med barer og restauranter. Mer avkobling? Hopp på fergen tilbake til St. Thomas (Red Hook eller Charlotte Amalie), og ta deretter ferge til den britiske delen av jomfruøyene.

3. Tortola

<b>FARGERIKT:</b> Man må bare bli i godt humør av husene i Road Town på Tortola. 
FARGERIKT: Man må bare bli i godt humør av husene i Road Town på Tortola. 

Et komprimert Karibia

Etter en times fergetur kommer du til Road Town, alternativt West End på Tortola. Øya utgjør et mindre område enn Moss, men er likevel De britiske jomfruøyers største, men langt fra så utbygd som de amerikanske. Tortolas nordlige kyst gjemmer alt fra surfestrender som Josiah’s Bay, der duften av tang blander seg med lukten av grillet Jerk Chicken fra strandbaren Naomi’s Little Secret, til vakre Cane Garden Bay der destilleriet Callwood selger rom og Stoutt’s Lookout Bar byr på reggaefest og buktens beste utsikt. Til forskjell fra den glamorøse seilerhavnen i West End, er Trellis Bay på Beef Island på østkysten et populært sted for barføtte hippie-spirer. Spis fisketacos, få med deg historier om pirater på Bellamy Cay og stikk så innom Brandy Wine (brandy-
wine.vg) for en litt mer luksuriøs drink til kveldskosen.

<b>MATBIT:</b> Godt krydret mat og gjestfrihet venter på Naomi's Little Secret på Tortola. Foto: Karin Wimark
MATBIT: Godt krydret mat og gjestfrihet venter på Naomi's Little Secret på Tortola. Foto: Karin Wimark

4. Jost Van Dyke

Søvnig paradis

Når hovedgaten fremdeles er en strand, så vet du at livet er bra.

<b>PARADIS:</b> White Bay-stranden på Jost Van Dyke, som er blant øyene som utgjør De britiske jomfruøyer. 
PARADIS: White Bay-stranden på Jost Van Dyke, som er blant øyene som utgjør De britiske jomfruøyer. 

Straks man går i land på Jost Van Dyke, forsvinner ordet stress fra vokabularet. Etter 30 minutter med ferge fra velstelte West End på Tortola, hilser Great Harbour deg velkommen med værbitte barer og pastellfargede restauranter som virker å ha vokst sammen med naturen. «Når hovedgaten fremdeles er en strand, så vet du at livet er bra», er de 200 innbyggernes motto. Start med et besøk på Foxy’s, der det spilles calypsomusikk døgnet rundt, og hvor hver millimeter av barens vegger og tak er dekket med lapper med hilsener fra gjester. Prai så en taxi for å komme til White Bay – et strandparadis for den som setter pris på vind-skjeve palmer og fraværet av luksushoteller.

Soggy Dollar Bar byr på øyas beste stemning. Ønsker du enda mindre folk, så er det østre Jost Van Dyke som gjelder. Ta en båttaxi til den vesle øya Little Jost Van Dyke og strandkafeen B-Line (facebook.com/blinebeachbar.vi). BBQ-en og gjestfriheten gjør stedet vanskelig å forlate.

5. Virgin Gorda

Karibias Seychellene

<b>GRUVE:</b> Den gamle kobbergruven på Coppermine Point på Virgin Gorda kan spores tilbake til 1800-tallet. 
GRUVE: Den gamle kobbergruven på Coppermine Point på Virgin Gorda kan spores tilbake til 1800-tallet. 

Hovedårsaken til at folk kommer til Virgin Gorda er det geologiske underverket The Baths som består av digre, askegrå granittblokker som reiser seg fra det turkise havet. Her kan du dykke i krystallklare bassenger og utforske denne naturgitte fornøyelsesparken en formiddag da cruiseskipene ikke har ankomst.

Spør en lokalkjent om tidspunktene for cruiseanløpene. Hopp så på fergen i Road Town eller Trellis Bay på Tortola. Etter en halvtime er du på Virgin Gorda. Leiebil er den beste måten å ta seg rundt på i dette paradiset som størrelser som Richard Branson, Morgan Freeman og Larry Page kaller hjem. Se på luksusvillaene, spaser rundt i den gamle kobbergruven på den nordøstlige delen av øya, og ta en pause på utkikkspunktet Hog Heaven.

<b>GROTTEBAD:</b> Eventyrlige The Baths på Virgin Gorda. 
GROTTEBAD: Eventyrlige The Baths på Virgin Gorda. 

Om kvelden er strandbaren til hotellet CocoMaya en romantisk idyll med lamper i trærne og sushi på fersk fisk. En natt på Virgin Gorda er dessverre ikke billig. Et alternativ er derfor å ta en av fergene, som går helt frem til midnatt, tilbake til Tortola.

Reise rundt

De britiske og amerikanske jomfruøyer er kjent som Karibias seilerhub. Men siden øyene ligger tett, finnes det et nettverk av ferger som knytter et flertall av øyene sammen. Varlack Ventures (varlack-ventures.com) og Inter Island Boat Services (facebook.com/interislandboatservicesInc) har avganger hver time mellom St. Thomas (Crown Bay eller Red Hook Ferry Terminal) og St. John (Cruz Bay), og tar cirka 30 minutter. Enkeltreise koster fra 60 kroner. Road Town Fast Ferry (roadtownfastferry.com), Native Son Ferry (nativesonferry.com) og Smith’s Ferry (bviferryservices.com) går mellom St. Thomas på De amerikanske Jomfruøyer (Charlotte Amalie) og Tortola på De britiske jomfruøyer et par ganger om dagen og tar rundt én time. Enkeltreise koster cirka 400 kroner.

På De britiske jomfruøyer er det fergeforetaket Speedy’s (bviferries.com), Smith’s Ferry Services (bviferryservices.com) og Road Town Fast Ferry (tortolafastferry.com) som gjelder. Fergene mellom Tortola (Road Town eller Beef Island) og Virgin Gorda har avgang hver time og koster rundt 150 kroner for en enkeltbillett. Fergen mellom Tortola (West End) og Jost Van Dyke har avgang rundt tre ganger daglig med New Horizon Ferry Service (newhorizonferry.com). Den tar cirka 20 minutter og koster rundt 150 kroner én vei. Mer informasjon og fergekart finner du på bestofbvi.com. Husk at en ekstraavgift på 200–400 kroner per person kan forekomme på fergene mellom amerikansk og britisk territorium.

La Soufrière, som hadde utbrudd så sent som i april i fjor.

Budsjettips

Det er ikke like billig som i Asia, men med litt planlegging må det ikke koste skjorta. Å haike er en vanlig og utbredt form for transport på øyene. På St. Thomas finnes også såkalt Dollar Bus, som er som navnet antyder, en lokalbuss som dekker det meste av øya for 1–2 dollar. En morsom måte å oppleve øya på sammen med lokalbefolkningen.

Et hett budsjettips er å bo på den største og mest kommersielle øya, og så ta dagsutflukter til de andre øyene der det er dyrere å overnatte. Prøv gjerne Airbnb eller couchsurfing.com. Det finnes mange verter både på den amerikanske og britiske delen av øygruppen. I tillegg er det mange som seiler i området. Ta kontakt, sjekk hvor de skal og om du kan få haik. Kanskje får du en gratisreise til naboøya neste morgen. Reis utenom sesong, eller rett før høysesongen, det vil si oktober–november og mai–juni.

St. Vincent og Grenadinene

St. Vincent og Grenadinene varter opp med Robinson Crusoe-
følelse og et nedstrippet Karibia. Stille strender, illegale avlinger og suggererende reggae, men også snorkling med revehai, skilpadder og rokker.

1. St. Vincent

Svarte strender og vulkaner

St. Vincent er den største av de 32 øyene som utgjør den tidligere britiske kolonien St. Vincent og Grenadinene og den vanligste inngangsporten til øygruppen. Spark i gang rundreisen på denne naturskjønne, vulkanske øya med kullsvarte strender, høye fossefall, turstier og en aktiv vulkan, La Soufrière, som hadde utbrudd så sent som i april i fjor. Ta også turen innenlands. Oppdag illegale cannabisfarmer, og kjøl deg så ned i Dark View Falls som har to fossefall. Sjekk havnen «Port Royal» som ble bygget i Wallilabou Bay som kulisse til filmen
«Pirates of the Caribbean», og opplev det livlige lokalmiljøet i Kingstown. En drøy times båttur med «Bequia Express» eller MV «Admiral» tar deg videre til naboøya Bequia, uttales «Beck-way».

2. Bequia

Fargerik sjarmør

I fargerike Port Elizabeth finner du en fin miks av håndverkssjapper, frukthandlere og barer som Waleboner Bar der deler av interiøret er av hvalskjelett og grillen fyres med rom. Kikk innom Bequia Maritime Museum for innsikt i den lokale båtbyggertradisjonen og hvaljakten. Bequia fikk ikke elektrisitet før på 60-tallet, veier kom først på 80-tallet, og øya er ikke større enn at du lett kan oppdage den til fots. Eller du kan vinke inn en av de uorganiserte taxibilene. På Lower Bay Beach samles turister og lokalbefolkning for å nyte strandlivet. På Da Reef Bar & Restaurant serveres sterk rompunsj og grillet hummer. Se til at du rekker en drink på hotellet Sugar Reef, som ligger vakkert til på en 65 hektar stor kokosplantasje ved Crescent Beach. Når tiden er inne for å fortsette rundreisen, tar du fergen tilbake til Kingstown på St. Vincent for fergebytte og et fire timers gyngende eventyr sørover.

3. Union Island

<b>KUNSTIG ØY:</b> Ta en øl på Happy Island på Union Island. 
KUNSTIG ØY: Ta en øl på Happy Island på Union Island. 

Både kunstig og ubebodd

Første møte med utposten Union Island er havnen Clifton, der hovedgaten er en strand og der kitesurferne oppholder seg i måneder av gangen siden vindforholdene er gode og buktene perfekte. Ta en taxibåt ut til den kunstige øya Happy Island, som først og fremst er en bar, og som ligger et par hundre meter ut i bukta. Union Island er bare fem kilometer lang og utforskes fort. Likevel er det vanskelig å gå lei på grunn av den herlige atmosfæren. Dessuten er Union Island et godt utgangspunkt for å utforske nærliggende øyer. Book en heldagstur til Tobago Cays – en samling ubebodde øyer i den sørlige delen av Grenadinene. Det marine naturreservatet, som er omsluttet av korallrevet Horseshoe Reef, er et mekka for snorkling og dykking. En annen fin dagsutflukt er til strandparadiset Mayreau som ligger 15 minutter unna med ferge. Etter en natt på Mayreau er din karibiske ferie fullendt. Derfor tar vi vårt pikk og pakk og farer videre.

4. Mayreau

Karibias utpost

<b>KRYSTALL-KLART:</b> Dykkermasken bør bli med til Salt Whistle Bay på Mayreau.
KRYSTALL-KLART: Dykkermasken bør bli med til Salt Whistle Bay på Mayreau.

På Mayreau føles det som om tiden har stått stille. Øya er den tynnest bebodde i Grenadinene og kan skryte av eventyrlige strender som Salt Whistle Bay og Saline Bay. Planlegger du å bli natten over, så book overnattingen i forveien på for eksempel Dennis’ Hideaway (dennis-hide-
away.com). Mest sannsynlig arrangeres det bål på stranden og middag under åpen himmel. Sjekk fergetidene så du ikke mister den tre timer lange reisen tilbake til St. Vincent. Alternativt kan du reise tilbake til Union Island og fortsette ditt karibiske eventyr med en 45-minutters fergetur til Carriacou som tilhører Grenada.

Reise rundt

Det finnes et godt utbygd fergenettverk mellom flere av de større øyene i St. Vincent og Grenadinene. MV «Bequia Express» (bequiaexpress.com) og M/V «Admiral Ferries» (admiralferries.com) kjører daglig mellom St. Vincent (Kingstown) og Bequia. Overfarten tar cirka én time og koster rundt 100 kroner for enkeltbillett. Fergeforetakene M/V Gem Star, M/V Barracouda och M/V Canouan Bay har avganger mellom St. Vincent og Union Island med stopp innom Canouan og Mayreau. Total reisetid er rundt fire timer. Avhengig av hvor du hopper av, koster en enkeltbillett 100–200 kroner. Avganger og tider kan variere, så det beste er å avtale avreisetidspunkt direkte med fergeforetaket straks du ankommer. Det gir best mulig
fleksibilitet. Dessuten er ikke tidstabellene pålitelige, så pass på at du har tilstrekkelig med fleksibilitet i reiseopplegget ditt. Les mer på discoversvg.com.

Budsjettips

Det er høyst vanlig å haike rundt på øyene. Vær forberedt på at du må sitte på planet. Hør med lokale eiere av fiskebåter, varefrakt eller seilbåter om du kan få haik dersom fergetidene ikke passer. Tilby dem en slant eller hjelp på båten.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 03 2022

Denne saken ble første gang publisert 18/01 2022, og sist oppdatert 18/01 2022.

Les også