Utstyrsguide

Kroker verden over

Det er mange typer kroker å velge blant, og mange produsenter verden over

Pluss ikon
Sist oppdatert

Gjennom netthandel, og ved at mange reiser verden rundt for å fiske, er nå et utrolig utvalg fiskekroker tilgjengelige for oss. Kunnskapen om hvordan et stort sortiment fiskekroker kan hjelpe oss til å få stadig nye fiskeopplevelser, deles i fiskemagasiner og på nett, og gjør at det ikke lenger bare er stor fisk som gjelder. Jo mer kunnskap, desto mer glede har vi av sporten vår!

LES MER:

ALT DU TRENGER Å VITE OM KROKEN

SÅNN LAGES KROKEN

HOVEDTYPER AV KROK

Det finnes en rekke krokprodusenter i verden, og enda flere varemerker innen fiskekroker. I Kina alene finnes 400–500 produsenter av fiskekroker. De aller fleste varemerker innen sportsfiske har også kroker under sitt eget brand, produsert av noen av de utallige fabrikkene.

Den største er O. Mustad & Søn AS. Mellom hver fjerde og hver femte krok i verden kommer fra Mustad. Mustad har i alle år produsert alle typer fiskekroker, fra yrkesfiske til lett fluefiske og meite. I Norge er virksomheten redusert til cirka 30 ansatte, mens de har bygget opp verdens største krokfabrikk i Wuxi i Kina hvor 300 stykker jobber. Bedriften har vært en familiebedrift gjennom seks generasjoner fra 1832 til 2011. Den er fortsatt norskeid, men ikke lenger av Mustad-familien.

VMC (Viellard Migeon & Cie) har bygget seg opp fra 1920 som et familieselskap med et bredt krokprogram. VMC har gjort størst suksess på treblekroker. I år 2000 slo VMC og Normark Rapala seg sammen, og dannet Rapala VMC-konsernet. De utgjør derved en del av en av verdens tre største selskaper innen fiske, i tillegg til Pure Fishing og Shimano. Selskapet har nå også bygget opp en vesentlig produksjon i Kina.

Eagle Claw (Wright & McGill) har noen få år igjen før de kan feire 100-årsjubileum. Bedriften ligger i Denver USA. Hjemmemarkedet er klart det viktigste for EC. Dette er også en fullsortiments krokprodusent. Yrkesfiske er viktig. I amerikanske sportsfiskebutikker finner man også svært mye Eagle Claw Snelled Hooks, som er markkroker med påmontert fortom.

Den asiatiske krokprodusenten vi gjerne ser mest til, er japanske OWNER. Bedriften ble etablert i 1968 i Hyogo Valley, hvor det meste av annen krokproduksjon i Japan foregår. Det karakteristiske for japansk krokproduksjon er at det gjerne er én bedrift som lager nålespissemner, mens nabobedriften bøyer og former krokene. Neste bedrift herder, og til slutt er det en bedrift som legger overflatebelegg. Med andre ord er det ganske forskjellig fra vestlige bedrifter, som håndterer alt selv under samme tak.

Tiemco er kjent som produsent av fluekroker. Den ligger i Hyogo-Prefecture i Japan. Ser vi på den japanske katalogen til Tiemco, finner vi imidlertid både klær, fiskestenger, sluker og ellers det meste av fiskeutstyr.

Ahrex er et relativt nytt krokmerke spesialisert innen fluekrok, men krokene produseres av Mustad. Ahrex er en fullsortimentsleverandør som er kjent for sine produkter innen Euro-jigging (basert på Czech nymphing) og Musky-kroker i det amerikanske markedet.

Gamakatsu er også japansk, og startet sin produksjon i 1955. Herfra finner vi særlig kroker i det amerikanske markedet, og da spesielt for arten bass. Disse er også fullsortimentsleverandør på hjemmemarkedet.

Dohitomi er en stor krokprodusent i Tojo i Japan. Her hjemme er navnet ukjent for de fleste, men varemerket Maruto er mer kjent. Dohotomi produserer for svært mange private varemerker. En del selskaper som vi sportsfiskere oppfatter som krokfabrikanter, kjøper kroker fra disse eller andre, og pakker dem som sitt eget varemerke.

Youvella er en koreansk krokprodusent som har en stor eksport. Her til lands selges det mest til yrkesfiskere. Flere krokmodeller som selger bra i Norge, kommer fra Korea, og i likhet med Kina, er det mange produkter som er «sterkt inspirert av» eksisterende varemerker. To andre vesentlige krokprodusenter i Korea er Dae Yang og Kumho.

<b>MUSTAD:</b> O. Mustad og Søn var de første til å masseprodusere kroker på en større skala. Siden har det kommet mange aktører på markedet. (Foto: Aleksander L. Bergan)
MUSTAD: O. Mustad og Søn var de første til å masseprodusere kroker på en større skala. Siden har det kommet mange aktører på markedet. (Foto: Aleksander L. Bergan)

BKK er en av de kinesiske produsentene som vi har sett mer til de siste årene. De produserer også for andre merker.

Kinesiske Greenwave har et bredt sortiment, og har vært på markedet lenge. De var den første industrialiserte produsenten av fiskekroker i Kina, og er i dag eid av Siang May Group i Singapore. De leverer fortsatt bare kroker under distributørers egne varemerker.

Partridge er en meget kjent fluekrokprodusent i Redditch, England. De startet produksjonen på 1880 tallet, og var mye basert på eksisterende nålproduksjon i samme området. Mustad kjøpte opp selskapet i 1996, men solgte det tilbake til England etter drøyt ti år.

En artig kuriositet er at mye av krokproduksjonen i India fortsatt foregår som lokalt håndverk, på samme måte som England i tidligere tider hadde angelmakere i hver større fiskehavn. India har to store produsenter, ADDYA og VIAADI, som særlig lager krok til yrkesfiske.

Kina har svært mange store og små krokprodusenter – totalt i nærheten av 500 fabrikker. Landet har en utrolig stor produksjon av sluker, pilker, wobblere og lignende, og alle disse skal ha en krok i enden. Produktene selges i stor grad på pris, og produsenten/kunden tar seg i mange tilfeller ikke råd til å importere en krok fra vestens produsenter, selv om disse i de aller fleste tilfeller er sterkere og mer pålitelige. I Kina finner man alle former for kroker. Kvaliteten blir bedre for hvert år som går, men i de fleste tilfeller er det fortsatt en vei å gå.

Av øvrige krokmerker i markedet er det en blanding av produsenter og aktører som kjøper inn og setter sitt eget merke på produktene. Krokproduksjon finnes også i Portugal, Tsjekkia og i mindre målestokk i en rekke land.

Denne saken ble første gang publisert 30/08 2019, og sist oppdatert 27/08 2019.

Les også