Vilt på Langedrag
Du har ikke lyst til å komme nærmere ulv og gaupe enn dette.
1000 meter over havet, inne i tjukkeste Nore og Uvdal, ligger fjellgården som gjennom 27 episoder har klistret inntil 800.000 tv-seere til skjermen.
Da serien først kom på tv i 2001, ble «Vi på Langedrag» en så stor hit at den konkurrerte med gullrekka til NRK. Nå går den i reprise, og daglig leder Tuva Thorson i Langedrag naturpark merker effekten.
Hun regner med 70.000 besøkende i 2009.
- Jeg tror noe av grunnen til at serien ble en suksess, er at folk får ta del i livet som leves her. Denne naturparken er ikke bare en utstilling - vi har vanlig gårdsdrift med melking, ysting, avl og slakt, sier Thorson.
- Folk lever ikke slik lenger, men jeg tror mange har en lengsel etter å kjenne på dyr og natur.
Primitive dyr
Det siste er vanskelig å unngå på Langedrag, der geiter klatrer på lunsjbordene og en fjordhest kan finne det for godt å bruke ryggen din som kløpinne.
«Pass godt på matpakka», står det utenfor kafeteriaen.
Langedrag satser på såkalte primitive dyrearter: Gamle husdyrraser og nordiske villdyr.
- Vi ønsker å vise hvor husdyrene våre kommer fra, og hvordan menneskene har avlet dem opp slik at de over tid har forandret seg.
- For eksempel har vi en flokk på 50 mouflon-sauer, som er veldig ulik de mange sauerasene vi har avlet fram i dag. Mange tror faktisk de ser en flokk med rådyr når mouflon-sauene kommer nedover fjellsiden her, sier dyreansvarlig Anne Grete Lindvik.
LES OGSÅ:
Stor test av vinterstøvler for barn
Helårsdrift

Vi dro til fjells den helgen høst ble til vinter.
4100 mål i gult, grønt og rødt ble over natta blendende hvitt. Men inne på gården var det meste som før.
- Aktivitetene er stort sett de samme: Fôring av ulv, elg og gaupe, ridning på fjordhest og hundekjøring med slede i stedet for hjul. I tillegg tilbyr vi hestetrekk på ski når snøen har lagt seg skikkelig, sier Thorson.
Helårsdriften gjør også at de besøkende kan se dyr skifte pels. I februar er det tid for kjeeing, og omtrent samtidig starter parringstiden for ulv og gaupe.
- Det er intenst. Man får oppleve brunstlyder og en helt spesiell spenning i flokken, sier Thorson.
Nært og vilt
Noe av det unike ved Langedrag er nærheten til dyrene - husdyr som rovdyr. Barna kommer tett på gaupe og sosialiserte ulver, de kan klappe elger, gå tur ved siden av et reinsdyr og holde en fjellrev i hånda si.
Ganske eksotisk. Eller som Ella (4) ser det:
- Jeg synes kaninkoserommet var mest gøy. (Takk for den, etter tre timers kjøring).
- Vi håper denne nærheten kan være med på å bygge respekt, sier Tuva Thorson.
- Jeg ønsker meg en kanin til jul, sier Ella.
PS: "Vi på Langedrag" vises på NRK Super hver lørdag kl. 15.30 og mandag kl. 19.00.
LES OGSÅ: Slik tenker barn