- Vi ser absolutt ingen grunn til innføring av en 16-års grense på sosiale medier
Forslaget som nå skal diskuteres i Sverige får allerede kritikk.

(SIDE2): Snart kan Sverige følge EUs nye datalagringsdirektiv hvor aldersgrensen for barn på sosiale medier havner mellom 13 og 16 år.
Sverige skal nemlig vurdere hvilken aldersgrense de skal sette på bakgrunn av et fremtidig EU-direktiv der medlemslandene selv kan sette en aldersgrense mellom 13 og 16 år.
Det finnes i dag ingen norske lover som bestemmer hvilke aldergrenser som gjelder for de ulike sosiale mediene. De anbefaler at du som omsorgsperson tar hensyn til barnas modenhet og de aldersgrensene tjenestene selv har satt.
- Barn har rett til å bli hørt
- Vi ser absolutt ingen grunn til å innføre en aldersgrense på 16 år på sosiale medier, sier seniorrådgiver i Barneombudet, med ansvar for barn og unges personvern, Thomas Wrigglesworth til Side2.

Han forteller at som Medietilsynet, så anbefaler også Barneombudet, at foreldre tar hensyn til barns modenhet og de aldersgrensene tjenestene selv har satt.
- Her er det også viktig å høre hva barn og unge selv mener om aldersgrenser. Barnekonvensjonens artikkel 12 gir barn og unge har rett til å si sin mening og bli hørt i alle saker som handler om dem.
- Aldersgrense mellom 13 og 16 år
- Forslaget fra EU er satt til 16 år, men det vil også være mulighet for en grense på 13 år, sier konsumentminister Per Molund i et intervju med Aftonbladet Morgon.
Direktivet skal innføres i Sverige innen to år og barn som er under den lovpålagte alderen for bruk av sosiale medier vil måtte ha samtykke fra omsorgsperson, skriver Expressen.
- Innfør samtaleforbud
I Sverige har forslaget allerede fått krass kritikk, i nettopp, sosiale medier.
«Det skjer så mye dumt blant barn, så nå innfører vi samtaleforbud for alle under 16, kunne de like gjerne ha sagt, tvitret den svenske journalisten og ekspert på sosiale medier, Emanuel Karlsten.
«Elevene skal kunne orientere seg i en kompleks virkelighet, med stor informasjonsflyt og rask endringstakt. Dersom vi får 16-års grense på sosiale medier, skal vi da revidere læreplanen, skriver lærer Lotta Karlsson, via Twitter, melder Aftonbladet.
Forslaget skal nå utredes av den svenske regjeringen før det blir avgjort hva aldersgrensen skal ligge på.
Kritiske røster er også skeptiske til hvorvidt denne aldersgrensen vil bli overholdt og hvor effektiv en 16-års grense faktisk vil være.
Rådgiver i organisasjonen Barnevakten, Kjellhaug Tonheim Tønnesen mener også at dette kan bli vanskelig å håndheve i praksis.
- Vi er positive til EU-reformer som setter barn og unges personvern i fokus, men dette virker som et forslag som ikke helt er i samspill med ungdoms og det moderne samfunns mediehverdag.

Barnevakten er en organisasjon som gir råd om barn og medier, der intensjonen er at barn og unge skal kunne bruke medier på en trygg og bevisst måte.
- Hvordan skal man kunne lage en ordning for verifisering som ikke er enkel å lure?
Dersom man vedtar aldersgrenser helt opp i 16 år vil en slik ordning også kunne bli en kilde til unødvendige konflikter i mange hjem. Det vil kanskje også kunne bli større skiller mellom de tenåringene som får lov til å bruke sosiale medier og de foreldrene som kanskje med en slik ordning kommer til å bli mer restriktive enn de er i dag.
- Positiv til aldersmerking
Tonheim Tønnesen mener dialog er veien å gå.
- Vi mener at dialog om trygg nettbruk og om personvern er en bedre vei å gå enn en eventuell unødvendig høy aldersgrense hvor foreldre blir «tvungen» til å forholde seg til et mangfold av konkrete apper. Vi skulle gjerne utfordret EU på andre løsninger for å ivareta barns personvern.
På den annen side er Tønnesen positiv til en tydeligere aldersmerking i Europa for sosiale medier - ettersom det nå ofte er kaos i aldersgrenser mellom utvikler og tilbydere.
- For foreldre og barn er det nå vanskelig å vite hva man skal forholde seg til når utvikler sier en ting i vilkår, og Apple-butikken i mange tilfeller har merket appen med en annen aldersgrense, og Google-play kanskje har en tredje merking.
På norske Barneombudets nettsider informeres det om aldersgrenser for barn på sosiale medier, og samtlige medier på listen har 13 år som aldersgrense. Men det fins også sosiale medier som retter seg mot barn mellom 8 og 12 år, som MovieStarPlanet og GoSupermodel.
«Sjekk hva slags språk som brukes»
Medietilsynet har lagt ut en guide til foreldre om barn og sosiale medier og oppfordrer her til å spørre barnet om hvorfor det ønsker å bruke tjenesten, i tillegg til å sjekke aldersgrensen, hvordan tjenesten behandler personopplysninger, hva slags språkbruk som brukes, om voksne har mulighet til å sette begrensninger på barnas profiler og rapporteringsmuligheter for upassende innhold eller oppførsel.