TEST AV KAKEMIKS

Test av kakemiks: Sjokoladekake og brownies

De beste minner om hjemmelaget, den dårligste har en kunstig ettersmak, mener ekspertene.

Sjokoladekake på få strakser: Seks ferdigmikser har stilt opp i bursdagsduell. Riktignok skal det gå fort å lage kake, men det skal også smake fortreffelig for både små og store ganer.
Sjokoladekake på få strakser: Seks ferdigmikser har stilt opp i bursdagsduell. Riktignok skal det gå fort å lage kake, men det skal også smake fortreffelig for både små og store ganer. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Publisert Oppdatert

Når barnebursdagen er rett rundt hjørnet, er det helt lov å ty til en ferdig kakemiks. Vi har testet de to variantene som garantert gir suksess: Sjokoladekake i langpanne og brownies.

Kakemiksene finner du i de store dagligvarekjedene over hele landet.

Vi har valgt ut tre populære varianter av hver type, totalt seks kaker i testen.

For å gjøre denne testen har vi fått hjelp av noen med godt trente ganer og bakekunnskaper. Annemari Erlbeck er konditor og Johannes Knak Christensen er baker. Kriteriene som ekspertene har fått, er ganske enkelt; utseende, konsistens og smak. Det er selvsagt smak vi har lagt mest vekt på.

LES OGSÅ: Når ble barnebursdager så vanskelig?

Sjokoladekaken skal ha en saftig konsistens; det er viktig at den ikke er tørr. Det skal være en tydelig smak av sjokolade, og smaken skal ellers være godt balansert. Kaken skal være passe søt, og smaker det kunstig, blir kaken trukket for det.

Vi veide opp lik mengde av kakemiksene og stekte dem i like store former. Annemari Erlbeck og Johannes Knak Christensen satt i vårt ekspertpanel. Alle kakene ble vurdert på ulike stadier i bakingen.
Vi veide opp lik mengde av kakemiksene og stekte dem i like store former. Annemari Erlbeck og Johannes Knak Christensen satt i vårt ekspertpanel. Alle kakene ble vurdert på ulike stadier i bakingen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

To vinnere

Vi har også lagt vekt på holdbarhet. Noen ganger må vi lage bursdagskake dagen før det store kalaset, og lar du kaken stå i kjøleskapet til dagen etter, bør den ha endret seg minst mulig i smak og konsistens.

En brownie skal på sin side være skikkelig saftig og seig i konsistensen. Det er en hårfin balanse mellom rå og saftig. Det skal være en tydelig sjokoladesmak på kaken, gjerne mørk. Ettersmaken skal være fri for kunstig smak, og en ferdigbakt brownie skal tåle en dag i kjøle-skapet.

Konditoren og bakeren likte Toros Sjokoladekake og Regals Brownie best. Ekspertene mener at disse to er de som kommer nærmest kaker som er bakt fra bunnen.

Konklusjon

Alle kakene er svært enkle å lage, det er når de smakes, at de store forskjellene dukker opp. De beste minner om dem du lager fra bunnen av, de dårligste smaker lite, gjerne med en kunstig ettersmak.

Slik ble testen utført

I testpanelet satt Annemari Erlbeck (konditor) og Johannes Knak Christensen (baker).  

Kakene ble vurdert i tre stadier: Som røre, ferdig stekt og etter en dags lagring.  

Vi veide opp lik mengde røre og stekte alle kakene i like store former. Steketiden på pakken ble brukt veiledende, men for å være helt sikre gjorde våre eksperter en ekstra vurdering av steketiden på hver av kakene.  

Kakene er vurdert etter en skala fra én til seks, der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen. Vi har oppgitt pris på pakken og pris per kilo.

Når det gjelder sjokoladekakene i langpanne, er vinneren Toro sin. Brownies er det Regal som kom best ut på.

Dårligst ut i hele testen kom Møllerens Sjokoladekake, som endte med karakteren 2. Les deres tilsvar her:

LES OGSÅ: Kreativ mat du kan servere i barnebursdag

 – Under utviklingen av kaken gjorde vi smakstester sammen med barn og familier. Her ble kaken veldig godt mottatt, forklarer Jan Tvinnerheim, markeds- og kommunikasjonssjef i Møllerens.

  – Vi har redusert mengden av hvitt raffinert sukker og erstattet det med et sunnere sukker som gir lavere stigning i blodsukkeret. Dette gir en annen smaksnyanse, og er muligens smaken panelet har reagert på, avslutter Tvinnerheim.

Pris og kvalitet

Du kan trygt bake kakene i testen dagen før, her fant vi små endringer på kvaliteten.

 Vi ser også at det er en viss sammenheng mellom pris og kvalitet. Særlig er dette tydelig på kakene som kommer dårligst ut, de har også en lav pris.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning