Navnevalg

Velger navn fra dyrenes verden

Gutteforeldre henter gjerne babynavnet fra dyreverden.

OPPKALT ETTER BAMSEN: Det er fortsatt en del barn som heter det samme som favorittkosedyret sitt, Bjørn.
OPPKALT ETTER BAMSEN: Det er fortsatt en del barn som heter det samme som favorittkosedyret sitt, Bjørn. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Det er fortsatt en del vordende foreldre som lar seg inspirere av dyrenes verden når de skal velge navn.

Dyrenavnene som velges har imidlertid endret seg noe.

- Mikkel og Leo var de vanligste dyrenavnene i 2012. Det er også noen som velger å kalle barna sine Bjørn, men dette navnet synker i popularitet. Det er nok en stund til det er tilbake på topplistene, mener Jørgen Ouren ved Statistisk Sentralbyrå.

Sammensatte navn

Totalt sett er likevel Bjørn fortsatt et populært navn.

- Bjørn er fremdeles det mest brukte dyrenavnet og ligger på tredjeplass over de mest brukte mannsnavnene i Norge. Sammensetninger med Bjørn, som Torbjørn, Oddbjørn og Bjørnar, ligger også på listen over de mest brukte navnene, sier Marte Ihlebæk.

Hun har mastergrad i navnegransking.

Andre sammensetninger med Bjørn er mindre populære.

Navnene Sigbjørn, Kolbjørn og Vebjørn når ikke like høyt opp på listen.

Vetle - en ung bjørn

Disse dyrenavnene valgte foreldre i 2012:

  • Mikkel
  • Leo
  • Bjørn
  • Varg
  • Falk
  • Hauk
  • Ravn
  • Lerke

- Ellers er Vetle et navn som har vært mer populært de siste årene, men nå ser det ut til å være på vei ned igjen, sier hun.

Ved første øyekast ser kanskje ikke Vetle ut til å tilhøre i dyreverdenen, men Ihlebæk kan fortelle at det faktisk er tilfellet.

- Vetle betyr "ett år gammel bjørn", sier hun.

Ulf er også fortsatt blant de mer brukte dyrenavnene, og også her finnes det mulige sammensetninger som for eksempel Arnulf.

Oldefarsnavn

- De fleste som velger navnene Bjørn eller Ulf for barna sine i dag, gjør det gjennom oppkalling etter noen i familien. Disse navnene er av typen oldefarsnavn, sier hun.

Med det mener Ihlebæk at det er navn som kommer tilbake i motebildet etter noen generasjoner, nettopp på grunn av oppkalling.

- Mange tror de er kreative når de kaller barna sine for det bestemor eller bestefar heter, men plutselig er det fire med samme navn i barnehagen, sier hun.

Mektige fuglenavn

I fugleriket finner man navnene Falk, Hauk og Ravn.

- De siste årene har navnet Ravn vært mer populært enn tidligere, men det er likevel ikke mange heter det, sier hun.

Det er i dag 152 menn som har Ravn som første fornavn.

For dem som leter etter mer spesielle dyrenavn til barnet sitt, kan også Varg være et alternativ, og ønsker man å være enda mer original kan man kalle babyen Jerv.

- Kun seks personer i Norge heter det i dag, sier Ihlebæk.

Jenter får blomsternavn

- Det er atskillig flere guttenavn enn jentenavn som er inspirert av dyreriket, men på listen over jentenavn finner man navnet Lerke, legger Ouren til.

Mye tyder altså på at det først og fremst er gutteforeldre som henter navn fra dyrenes verden.

Jenteforeldrene satser heller på navn fra planteriket.

- De siste årene har det vært mer populært å gi jenter navn på blomster og planter slik som Lilje, Lilly, Rose, Viola og Jasmin, sier Ihlebæk.

Raskere motebølger

I motsetning til Ouren tror ikke Ihlebæk at det behøver å ta så lang tid før tradisjonelle dyrenavn som Bjørn kommer sterkt tilbake.

DYRENAVN TIL BARN: Det er ikke uvanlig at foreldre lar seg inspirere av dyrenes verden når de velger navn til barnet sitt.
DYRENAVN TIL BARN: Det er ikke uvanlig at foreldre lar seg inspirere av dyrenes verden når de velger navn til barnet sitt. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

- Navn som Bjørn og Ulf har altså ikke forsvunnet. De er bare ikke like populære navn nå som for eksempel for 50 år siden. Det har alltid vært endringer i navnemoten, sier hun.

Fordi vi i større grad påvirkes av medier og kjendiser, tror hun at skiftningene i navnemoten kan gå enda fortere i årene som kommer.

- Når for eksempel Beyoncé og Jay Z gir sin datter navnet Blue Ivy, går navnetrenden med blomsternavn opp i den vestlige verden, sier Ihlebæk.

Les også:

Disse navnene kan du ha i 100 år

Trendnavnene som ikke alle har

Slik lager du et nytt fornavn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning