Barn og homofili:

Tror du barnet ditt er homofilt?

Da er det særlig én ting du bør gjøre.

VÆR TIL STEDE: Om det viser seg at barnet ditt er homofilt er det viktigste å være til stede og fortelle barnet eller ungdommen at de kan komme til deg og prate om alt.
VÆR TIL STEDE: Om det viser seg at barnet ditt er homofilt er det viktigste å være til stede og fortelle barnet eller ungdommen at de kan komme til deg og prate om alt. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com
Sist oppdatert
VIKTIG: Avdelingsleder for Rosa kompetanse, Synne Hall Arnøy, forteller hvor viktig det er å være støttende dersom barnet ditt viser seg å være homofil.
VIKTIG: Avdelingsleder for Rosa kompetanse, Synne Hall Arnøy, forteller hvor viktig det er å være støttende dersom barnet ditt viser seg å være homofil.

Fem til åtte prosent av Norges befolkning er homofile. Likekjønnet ekteskapslov er på plass og samfunnet har de siste årene tatt hatkriminalitet mot homofile, lesbiske, bifile og andre skeive mer på alvor.

Men det er fremdeles mange som gruer seg for å fortelle familie, venner og ikke minst foreldre at de er homofile.

Heldigvis finnes det råd for å hjelpe unge homofile til å komme ut.

Mange vil nekte

Selv om det for mange er uproblematisk å komme ut av skapet, og mange foreldre takler det helt fint, er det ikke alle som synes det er like enkelt.

For mange som oppdager at de er homofile er tanken på å bli behandlet annerledes, og at man ikke skal ha det samme, nære forholdet til familien som før, altoppslukende. Det å komme ut av skapet virker helt umulig.  Det er heller ikke alle som er klare for å bli spurt rett ut om orienteringen sin, dersom du skulle ha en mistanke.

- Her finnes ingen fasit. Noen vil synes det er veldig godt og lettende å bli spurt rett ut, og vil kunne bruke det som en etterlengtet inngang til å fortelle noe viktig om seg selv. Men dersom man ikke kjenner seg klar, eller kanskje ikke helt vet selv, vil nok mange svare nektende, sier Synne Hall Arnøy, avdelingsleder for Rosa kompetanse i LLH- landsforeningen for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner.

De jobber med å informere helsepersonell, skoleansatte, politi og påtalemyndighet om hvordan man skal snakke om kjønn og seksualitet på best mulig måte.

Legg et godt grunnlag

- Det er viktig at man snakker om temaet, uansett hva svaret på et direkte spørsmål er. Man kan for eksempel si: «Hvis du skulle forelske deg i en gutt noen gang, vil jeg du skal vite at jeg hadde syntes det var like koselig som hvis du forelsket deg i en jente. Husk at du kan snakke med meg om sånne ting hvis du vil». Det viktigste er at barnet eller ungdommen vet at det vil bli elsket som det er av sine foresatte, forteller Arnøy.

Barnevernspedagog og leder for Rosa kompetanse helse og sosial, Nina H. Sinding-Larsen, er enig.

- Mange vil nok nekte første gang de får direkte spørsmål. Kanskje er det lurt å spørre litt generelt. Hva slags reaksjon du får kommer helt an på hva slags relasjon du har til barnet ditt, og hvor barnet er i prosessen selv.

Si dere kan snakke om alt

Mange unge kommer ut til andre rundt seg før foreldrene får vite noe. Pass på å opprettholde muligheten for å komme til deg for å snakke om vanskelige ting, selv om temaet skulle bli unngått i begynnelsen.

Rosa kompetanse

Rosa kompetanse er et undervisningstilbud utviklet av LLH (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) som finansieres av Helsedirektoratet, Justisdepartementet og Utdanningsdirektoratet.

De underviser helsepersonell, skoleansatte, politi og påtalemyndighet om hvordan man kan snakke trygt om kjønn og seksualitet.

Målet er å bidra til økt kunnskap om å være «skeiv» i dagens Norge. Uansett hvor i landet folk bor skal de føle seg trygge og inkluderte på skolen, i helsevesenet og i møte med politiet.

I skolen møter elevene dette i langt større grad enn tidligere.

– I gjeldende læreplan er det kompetansemål i flere ulike fag som tar opp seksuell orientering, kjønnsidentitet, normer og ulike familieformer. Dessverre er ikke disse temaene inne på alle lærerutdanninger, så både kvalitet og kvantitet på undervisningen er veldig avhengig av enkeltlærerens kunnskapsnivå. Det er derfor LLH har etablert tiltaket Rosa kompetanse skole, som reiser rundt til skoler og underviser de ansatte om disse temaene, forteller Synne Hall Arnøy, avdelingsleder for Rosa kompetanse.

- Fortell barnet ditt at det kan snakke med deg om alt, også om seksualitet. Da må du selvsagt selv være forberedt på ta imot det som måtte komme - med åpenhet og ubetinget kjærlighet, sier Arnøy.

Sinding-Larsen er enig, og understreker at du må skape trygghet og tillit mellom deg og barnet ditt.

- Gjør deg tilgjengelig som samtalepartner ved å formidle at du setter pris på at barnet kan snakke med deg, også om ting som er vanskelig, og at ingenting er feil eller galt. Barnet eller ungdommen din trenger å vite at forholdet mellom dere ikke vil bli forandret uansett, sier hun.

Må ikke avklares

Det kan være vanskelig å vite om man er homofil, lesbisk eller bifil. Ofte bruker man mye tid på å prøve å identifisere seg selv, samtidig som man ikke nødvendigvis er komfortabel med de ulike merkelappene.

Om du ser etter «typiske tegn» som er basert på for eksempel maskuline eller feminine stereotyper er det ikke sikkert du har rett. Det er heller ikke nødvendig å avklare ting med hundre prosent sikkerhet.

- Barnets seksuelle orientering må ikke avklares en gang for alle. La barnet ditt vite at det er helt vanlig å lure på hvem man er, hvem man forelsker seg i og at det er lov å prøve seg frem og uten å være 100 prosent sikker på alt til enhver tid, sier Sinding-Larsen.

Hun anbefaler å fortelle barna om mangfoldet i samfunnet, og at mennesker er forskjellige, og forelsker seg i og tiltrekkes av ulike personer.

Bli fortrolig med tematikken

For mange kan det føles vanskelig å forholde seg til at et ungt familiemedlem ikke er heterofil. Selv om du gjerne vil være fordomsfri og avslappet er det ikke så lett når temaet plutselig gjelder ditt eget barn.

- Gjør deg fortrolig med tematikken, hvis dette er et tema du er usikker på, kan du gjerne snakke med noen som har mer kunnskap om det. Øv deg på å si ord og begreper som homofil, lesbisk, bifil, skeiv og lignende, slik at det blir en naturlig del av din dagligtale, sier Sinding-Larsen.

Det finnes ingen nedre aldersgrense for når barn kan bli kjent med homofili og at noen forelsker seg i samme kjønn.

- Barn kan bli presentert for at mennesker er forskjellige fra de er helt små. Det finnes blant annet flere barnebøker som illustrerer at folk er familie på ulike måter, forteller hun.

Dette kan også være til hjelp dersom barna havner i barnehage eller klasse med barn som har likekjønnede foreldre.

SNAKK SAMMEN: Barn er aldri for unge til å høre om at noen forelsker seg i samme kjønn. Det finnes også eventyrbøker og historier dere kan lese sammen.
SNAKK SAMMEN: Barn er aldri for unge til å høre om at noen forelsker seg i samme kjønn. Det finnes også eventyrbøker og historier dere kan lese sammen. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com

Kommer ut til ulik tid

Noen er sikre på at de er homofile veldig tidlig, og begynner å ha kjærester av samme kjønn allerede som barn, noen finner det ut i tenårene, mens andre kommer ut først i godt voksen alder.

BLITT LETTERE: Det er langt lettere å være homofil i Norge i dag enn tidligere, men likevel gruer mange seg for å komme ut av skapet.
BLITT LETTERE: Det er langt lettere å være homofil i Norge i dag enn tidligere, men likevel gruer mange seg for å komme ut av skapet. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Ta kontakt

Dersom du vil ha noen å prate med om hvorvidt barnet ditt er homofil kan du kontakte foreldrenettverket i LLH, enten på Facebook, eller på email til hovedkontoret i Oslo. Du kan også lese mer om hvilke tilbud som finnes hos LLH.

For mange foreldre kan man føle seg alene når man lurer på eller finner ut at sønnen eller datteren ikke er heterofil. Derfor har LLH (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) opprettet et familienettverk. Her kan du finne informasjon og snakke med likesinnede.

Margareth, som kun ønsker å stå fram med fornavn, er en av de foresatte som svarer på spørsmål når folk kontakter familienettverket.

Hun forteller at tenåringer kan være mer redde for reaksjonene fra de voksne enn det yngre barn er.

- Tenåringen befinner seg i en sårbar fase mellom barn og voksen. Dersom du ser at de strever med noe, kan du åpne for samtale ved å fortelle at uansett hva det er kan de prate med deg om det. Ikke press og ikke forvent noen betroelser. Dette kommer når de er klare.

Også hun mener det ikke finnes noen aldersgrense for når man kan snakke med barn om homofili.

- Hvis du ser at barnet ditt strever med noe, ta tak i problemet med respekt og uten å presse. Noen barn har en klar formening om sin egen seksuelle orientering allerede i førskolealder. Vis dem at du er glad i dem uansett.

Gi barna trygge rammer

Margareth mener at å vise barna at du respekterer og synes det er greit at mennesker er forskjellige har mye å si.

- Skap trygge rammer slik at det kjennes trygt å prate med deg. Det skrekkeligste er frykten for å bli avvist eller misforstått. Vær oppmerksom på hvordan du snakker om venner, familie og folk i nabolaget som skiller seg ut, sier hun.

Da unngår du at barna tolker dine tanker utfra sin egen opplevelse av legning og identitet.

- Det kan være en strevsom prosess å finne ut «hvem jeg er». Inni vårt eget hode er vi alle alene, og et barn kan føle seg både oppstemt og skremt over alle tankene som kommer. En modningsprosess kan være både spennende og krevende, men så lenge barnet har et trygt miljø rundt seg tåler de fleste å streve seg gjennom dette, understreker hun.

Kommer det brått på?

Kanskje har du ikke tenkt tanken før barnet ditt kommer til deg og betror at de er homofile. Da kan det være en voldsom nyhet å ta innover seg, og du blir kanskje fylt av bekymring for alt fra om barnet ditt vil bli mobbet og diskriminert til om du vil få barnebarn.

- Det er i orden å trenge litt tid til å håndtere den nye situasjonen. Den første tiden etterpå kan føles kaotisk og man går i en slags sjokktilstand. I denne fasen er alle reaksjoner naturlige og det er lov å både gråte og være sint og lei og - glad. Men ikke del dine negative reaksjoner med barnet. Barnet ditt har sannsynligvis allerede gått gjennom mye av dette selv og trenger din støtte, sier Margareth.

Familienettverket kan være fint å ty til dersom du vil ha noen å dele de vanskelige tankene med.

Kanskje har du sagt og tenkt at du respekterer homofile på lik linje med andre mennesker. Men når det gjelder din egen familie vet du ikke helt hvordan du skal reagere.

- Dette handler ikke om hva du mener om saken, men hvordan du skal håndtere endringene som skjer i din egen lille familie. Når det kommer nært må du også ta stilling til ting du aldri har tenkt på før. Det kan være krevende, spesielt hvis det kommer brått på.

Skill mellom ditt barnets og dine behov

Ta vare på deg selv som forelder oppi det som skjer. Finn noen å snakke med som du kjenner deg trygg på, er anbefalingen fra foreldrenettverket.

- Etter hvert som du snakker med folk vil du bli overrasket over hvor mange du kjenner som har noen i nær familie som er homofile, og du vil bli tryggere på at dette vil gå bra, sier Margareth.

Foreldre er forskjellige og mange har allerede erfaring med at noen i familien kommer ut av skapet.

- De som har positive erfaringer har som regel større glede og mindre bekymringer rundt at eget barn er homofilt. Har du som forelder negative erfaringer, kan bekymringene bli tilsvarende store, og da er det viktig å skaffe seg god informasjon om temaet og finne mennesker som kan støtte, understreker hun.

Denne saken ble første gang publisert 27/04 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også