Selvstendige barn

11 ting du må lære barna før de fyller 15

Du vil ikke ende opp som en helikoptermamma som ringer barnets arbeidsgiver og forhandler lønn.

ANSVAR GIR SELVTILLIT: Å la barnet pakke feriekofferten på egen hånd, eller selv ha ansvar for at alt kommer med i skolesekken hver morgen, er små ting som kan være med på å styrke barnets tro på egne evner.
ANSVAR GIR SELVTILLIT: Å la barnet pakke feriekofferten på egen hånd, eller selv ha ansvar for at alt kommer med i skolesekken hver morgen, er små ting som kan være med på å styrke barnets tro på egne evner. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Hvor gamle tenker du at barna må være før du slutter å skjære opp kjøttet deres i små biter når dere spiser middag?

Hvor gamle må de være før du slutter å minne dem på skolebøker, gymtøy og matpakke (som du har smurt), før dere flyr ut døra om morgenen?

Åtte år? Elleve? Femten?

Å klare selv gir selvtillit

Foreldre kan ha de beste intensjoner. Men har du skjermet arveprinsen for alle huslige plikter og livets små og store utfordringer frem til attenårsdagen, vil det være et forvirret og uselvstendig menneske du sender ut av redet.

– Tenåringen trenger ikke kunne alt av husarbeid før han flytter hjemmefra. Det viktigste er at han har med seg erfaringer av å bidra, sier psykologspesialist og forfatter Guro Øiestad.

Psykologspesialist og forfatter: Guro Øiestad har skrevet boken "Selvfølelsen hos barn og unge", om hvordan selvfølelsen bygges i oppveksten.
Psykologspesialist og forfatter: Guro Øiestad har skrevet boken "Selvfølelsen hos barn og unge", om hvordan selvfølelsen bygges i oppveksten. Foto: Privat

Det å oppleve at man klarer å løse enkle oppgaver i hjemmet eller ute blant fremmede, uten hjelp av foreldrene, er med på å gi god mestringsfølelse og økt selvtillit, ifølge Øiestad.

– La gjerne barnet få velge plikter ut fra interesse. Noen barn er glad i å lage mat, da bør de få lov til å prøve seg på middagslaging og kakebaking. Andre unger foretrekker å ta en runde med støvsugeren, og det er også greit.

Prøv å ikke krangle med barnet eller presse det til noe det absolutt ikke vil gjøre, men ta en samtale rundt hvilke oppgaver barnet kunne tenke seg å gjøre jevnlig, anbefaler Øiestad.

Les også: «Både mamma og svigermor snakker som om de sitter på fasiten om barneoppdragelse. Det gjør meg forbanna»

Aldri for sent å begynne

Har du skjermet bort barna dine med altfor mye service er det på tide å ta grep og begynne å lære ungene selvstendighet.

– Det er aldri for sent. Begynn med å tilrettelegge hjemme slik at barna kan begynne å ta ansvar for egne ting og hjelpe til i huset, sier psykolog og parterapeut Karen Kollien Nygaard.

Er du klar for å slutte å være en typisk curlingmamma eller helikopterpappa og i stedet forberede barnet på livet som ung voksen, er det ifølge det amerikanske nettstedet Parents.com en rekke ferdigheter barnet ditt bør kunne før det fyller 15:

1. Lage seg et måltid

Ved 15-16 års alder bør barn være i stand til å lage sin egen frokost, smøre matpakke og kanskje lage enkle middager uten hjelp.

Det vil også være en trygghet for deg å vite at barnet ditt er i stand til å få i seg mat, om du skulle bli forsinket fra jobb eller av andre grunner ikke kommer hjem og lager middag.

– Også av sikkerhetsgrunner er det greit å lære barn å håndtere en komfyr, uten at man trenger frykte at huset brenner ned. De bør i det minste kunne steke seg et egg, skulle noe uforutsett skje og de er hjemme alene, mener Øiestad.

2. Stå opp om morgenen uten din hjelp

Før barnet fyller 15, bør du være trygg på at barnet ditt vil klare å komme seg ut av senga, vaske seg og kle på seg rene klær, uten at du trenger å mase.

Ifølge Parents.com har mange foreldre en tendens til å fungere som barnas vekkerklokke til langt oppi tenårene, og er barna trege, så belønner mamma eller pappa med å kjøre dem til skolen.

I stedet bør du gi barnet en egen vekkerklokke fra tidlig alder, mens det fremdeles ikke er så farlig om det skulle forsove seg. Det får større konsekvenser når barnet er student og bor for seg selv eller i kollektiv, og du ikke lenger er der for å vekke og kjøre.

3. Vaske klær

Psykolog og parterapeut: Karen Kollien Nygaard mener at barn trenger å lære seg selvstendighet.
Psykolog og parterapeut: Karen Kollien Nygaard mener at barn trenger å lære seg selvstendighet. Foto: Privat

Når du lærer tenåringer grunnleggende husarbeid som å vaske klær, pass på at du ikke fremstår som overbærende eller får barna til å føle seg underlegne eller dumme fordi de ikke kan det enda.

Den eneste grunnen til at de ikke kan det, er at du ikke har lært dem det.

– Demonstrer sakte for barnet hvordan oppgaven gjøres, så ser du på mens de prøver en gang selv, slik at du er sikker på at de kan det. Deretter lar du dem håndtere det på egen hånd, anbefaler Nygaard.

Gi barnet arbeidsro til å øve selv så mange ganger det trenger for å mestre oppgaven, om det så er å sette på vaskemaskinen eller andre ting. Det betyr at du må trekke deg tilbake og observere, fremfor å kommentere fra sidelinjen.

Opplever barnet å lykkes, er det en sterk motivasjon for å fortsette å gjøre tingene selv.

Når barnet øver seg på noe nytt, bør en unngå å kjefte om noe går galt.

– Måten du møter barna på kan være avgjørende. Har du en avslappet og vennlig holdning selv om barnet ikke lykkes, vil det bli gøy å lære seg å ta ansvar og være selvstendig, mener Nygaard.

Les også (+): Jeg trodde alt var fint med datteren vår. Helt til helsesøster ringte

4. Skifte sengetøy

Å kunne ta på nytt sengetøy er også en ferdighet som krever noe øvelse.

– Det å få på dynetrekk og laken er ikke så enkelt første gang man gjør det. Men en femtenåring bør kunne dette, for eksempel til han skal på hyttetur med venner, sier Øiestad.

5. Pakke skolesekken

Det er fristende å hjelpe barna med å pakke skolesekken, så en er sikker på at de får med seg de riktige bøkene, matpakken og gymtøyet.

Men det å selv ta ansvar for å få med seg det man skal hver morgen, er en kunst som alle må lære seg før eller senere. Du gjør derfor lurt i å la barnet selv pakke skolesekken hver morgen, eller kvelden før.

– Barn trenger å lære selvstendighet, mener Nygaard.

6. Gjøre en innsats for felleskapet

Små barn vil gjerne hjelpe til, og synes det er gøy å vaske opp og sette inn i oppvaskmaskinen. Øiestad anbefaler å bruke denne iveren for det den er verdt.

– La treåringen skjære grønnsaker selv, det legger grunnlaget for barnets bidragsevne i huslige sysler senere i livet.

Om du alltid lar barnet prioritere skolearbeid og fritidsaktiviteter, mens de voksne gjør unna det kjedelige husarbeidet, mister barnet muligheten til å bidra til fellesskapet - en nyttig lærdom å ta med seg både til arbeidslivet og til studentkollektivet.

– Det å gi barnet følelsen av at han eller hun er et bidragsytende individ, er bra for barnets selvfølelse, sier Øiestad.

– Målet må være at tjueåringen tar det som en selvfølge å tørke over kjøkkenbenken etter bruk, når hun flytter i kollektiv. Så forvent at barnet bidrar, uten å presse eller stresse for mye med det.

7. Bestille sin egen mat på restaurant

Som forelder er du vant til å måtte ordne opp på barnas vegne, men etter hvert som barnet vokser til, bør du prøve å unngå å fungere som barnets talerør når dere spiser ute.

Lær barna å se serveringspersonalet i øynene, snakke høflig og si takk.

Vil du at barna dine skal bli godt likt av andre, gjør du nemlig lurt i å lære dem god, gammeldags folkeskikk.

8. Handle på butikken

Gi barna kontanter og send dem på handletur i en stor matbutikk.

Slik lærer barnet om økonomi, samt det å navigere seg rundt i en stor butikk. Det kan være med på å gi stor mestringsfølelse, som er med på å bygge opp selvfølelsen.

Les også: Tegn på at barnet ditt er utsatt for digital mobbing

9. Ordne opp i egne problemer

Du har ikke lyst å bli den overivrige mammaen eller pappaen som ringer studiestedet for å få oversikt over pensumlista til tjueåringen din, eller til den kommende arbeidsgiveren for å forhandle lønn på vegne av poden på 26.

Såkalte helikopterforeldre risikerer å svekke barnas tro på at de klarer å ordne opp og ta beslutninger uten mamma og pappa.

Derfor bør man av og til la barnet selv ta tak i problemene sine. Føler fjortenåringen seg urettferdig behandlet av læreren? Si at hun selv skal forsøke å ta en prat med vedkommende, og argumentere for sitt syn.

Det er ikke sikkert barnet lykkes med å få det som hun vil, men hun får verdifull trening i å prøve å ordne opp uten din hjelp.

10. Planlegge en aktivitet

La tolvåringen selv arrangere kino med vennene sine, og finne ut hvilke foreldre som eventuelt skal bringe og hente og hvem som skal kjøpe billetter.

Det kan også være en fin lærdom å la barnet vandre opp og ned en stor gate når dere er på ferie i utlandet, og selv la dem kjøpe mat et sted. Alt handler om å la barnet spre vingene sine.

11. Snakke med fremmede

At barnet tør å henvende seg til fremmede, kan også være greit å ha øvd på noen ganger før man fyller 15. Men Øiestad minner om at det er viktig ikke å presse barnet, om det ikke er modent nok.

– Sjenerte barn blir som regel mindre sjenerte med alderen, så ikke press og mas.

Man kan prøve å hjelpe barnet å overskride sjenansen, men det går seg gjerne også til av seg selv.

– En sjenert femåring kan bli en utadvendt tolvåring, så av og til er lurt stole på at barnets naturlige utvikling ordner opp, så lenge du er tilgjengelig og støttende når barnet trenger deg, avslutter hun.

Denne saken ble første gang publisert 26/04 2016, og sist oppdatert 03/05 2021.

Les også