Unge jenter og merkepress:

- Hva koster disse jakkene? Kan jeg ikke bare kjøpe til de tre som ikke har?

Pappa på foreldremøte om klespress.

STORM PEDERSEN: Blogger og designer som synes foreldrene til "veskebarna" burde skjerpe seg.
STORM PEDERSEN: Blogger og designer som synes foreldrene til "veskebarna" burde skjerpe seg. Foto: Privat
Publisert Oppdatert

Storm Pedersen

Storm Pedersen er en internasjonalt anerkjent stylist og makeupartist. Han har vært publisert i magasiner som Vogue, Elle, L’Official and V Magazine.

Storm har jobbet med tv og kjendiser i en årrekke, og har også designet klær til ulike show og musikaler.

De siste fire årene har han vært hoved-makeupartist for L’Oréal Paris i Norge, og han har også lært opp modellene i tv-programmet Top model Norge.

Storm Pedersen blogger på stormpedersen.blogg.no

KOMMENTAR:

For litt siden overhørte jeg to jenter på t-banen på tur opp mot Holmenkollen (the irony). Jentene var «pent» kledd i Canada Goose-jakker, hadde på seg UGGs, hadde lyst, langt hår og perleøredobber.

Jeg la ikke så mye mer merke til dem, der de blendet fint inn med omgivelsene på tur opp mot den delen av byen der det bor mange...  hmm...  uniformerte ungdommer.

Det jeg derimot bet meg merke i, var samtalen som disse to 12-år-ishe gamle jentene hadde. Det var nemlig vesker. Og disse veskene var åpenbart gått fra å være vanlige håndvesker til å få en ny funksjon; skolevesker. (Neppe en funksjon Michael Kors eller Mulberry hadde tenkt ut på forhånd).

Hun ene hadde nemlig slitt ut sin Louis Vuitton-veske (ikke få meg til å starte på hvordan en FAKTISK utslitt Louis Vuitton ser ut), som hun nå hadde hatt i to år.

Men det var i grunnen ikke noe problem, for hun kunne bare spørre faren sin om en ny, og det trengte hun åpenbart nå.

Det var ikke snakk om å jobbe for noe hun ønsket seg, og kanskje betale med egne penger hun hadde klart å spare opp over tid, nei, det var bare å peke på , så skulle jenta selvsagt få.

Bygger opp under presset

Jeg fikk en reaksjon jeg ikke har kjent på så veldig ofte. En blanding av kvalme og oppgitthet over at foreldre tillater barna sine å gå rundt med dyre designervesker (og det til og med som skolevesker).

Jeg skjønner at foreldre ønsker barna sine det beste, men å bygge under det prestasjonspresset barn og ungdom nå opplever mer enn noen gang er vel ikke det som skal til for å gjøre barna sine trygge, og trygge over tid.

Aldri før har det vært så mange barn og ungdom med angst og depresjoner, og aldri før har de måttet prestere på så mange plan.

HALLO FORELDRE: Er det ikke her dere selv burde våkne opp å se en sammenheng?!

Sønnen til en venninne av meg går på en skole på Frogner, i en klasse med mange velstående foreldre. En far på denne skolen ble kalt inn på foreldremøte angående klespress på Parajumperjakker. Det endte med at han sa: «Hva koster disse jakkene? Kan jeg ikke bare kjøpe til de tre som ikke har?»

Jeg tror jeg lar den stå for seg selv, og håper reaksjonen din gjør deg like oppgitt som meg.

Skremmende holdninger

Og gjør den ikke det, så er det på tide med en reality-check. Men holdningene til alle er ikke like, og det fikk jeg bekreftet fra blogginnlegget mitt om klestabber på trening, der en (heldigvis ikke så mange flere) kom med en kommentar som denne:

«Penger er måleenheten for meg, og med klærne vi går i viser man hvilken klasse man tilhører :-) h&m, Cubus, Dressmann osv da tilhører man arbeiderklassen, gjerne tunge yrker! Eller nav! Jeg personlig omgåes ikke slike! Og liker ikke at disse skal svette ved siden av meg! Man kan prøve å ta seg litt bra ut når man er i det offentlige. For å sette ting på spissen, man drar ikke på besøk til folk stygt kledd!? Men noen eier senteret så hvorfor dra der med stygge klær??»

Om det er slike holdninger som regjerer blant foreldrene til disse veskebarna (wow - nytt ord i 2015), trengs det en holdningsendring fra oss alle så vi ikke går tilbake i tid og får et samfunn med klasseskiller og dømmende holdninger igjen.

Dette ansvaret håper jeg skolene nå tar i samarbeid med foreldrene, og så kan vi alle som blogger og instagrammer prøve å gi et mer realistisk bilde over hvordan vi faktisk lever.

Alt er nemlig ikke perfekt - og slik skal det være.

Denne kommentaren ble først publisert på Storm Pedersens blogg.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning