Linn Skåber:

Tror barn må kunne kjede seg

Da Linn Skåber var liten likte hun seg best i skyggen av de voksne.

LINN SKÅBER: -Den ene dagen kan man være singel og den neste ha fire unger og svømmebasseng, sier Linn Skåber
LINN SKÅBER: -Den ene dagen kan man være singel og den neste ha fire unger og svømmebasseng, sier Linn Skåber Foto: FOTO: Scanpix
Publisert Oppdatert
LINN SKÅBER: - Familien er en fin oppfinnelse, men jeg opptatt av viktigheten av en åpen familie
LINN SKÅBER: - Familien er en fin oppfinnelse, men jeg opptatt av viktigheten av en åpen familie Foto: FOTO: Scanpix
Niels og jeg er enige om at han skal bli rockestjerne når han blir stor.

Akkurat nå Linn Skåber aktuell med barneplata «Magiske kroker og hemmeligheter» der hun har skrevet tekstene. Plata er laget sammen med nabo og jazzmusiker Jacob Young, og i tillegg til Linn, bidrar artister som Maria Haukaas Storeng, Venke Knutson, Simone Larsen og Alejandro Fuentes på vokal.

- Jeg researcher mye på unger og på hvem de liker, så du kan si dette er en håndplukka blanding av artister som både barna og jeg synes er bra. I tekstene ønsker jeg å ta ungene på alvor, så de bunner i reelle følelser man har også som voksen. Sangen «Min hjertevenn», for eksempel, handler om følelsen man sitter igjen med når en bestevenn flytter. Det er sårt når man opplever at noen forsvinner ut av livet for første gang. Da jeg var på sydentur som tenåring, kom jeg hjem og gråt i 14 dager fordi jeg skjønte at jeg aldri kom til å se igjen de jeg hadde blitt kjent med. Mora mi trøstet meg og sa: Sånn er livet, Linn. Folk forsvinner.

I hodet til en fireåring

Til tross for at Linn Skåber er 38 år, er barnligheten i aller høyeste grad til stede i livet hennes. Hun liker å sette seg inn i hvordan barn tenker, og innrømmer glatt at hun befant seg inne i hodet til en fireåring da hun skrev manuset til humorserien «Hjerte til hjerte» som gikk på NRK i fjor. Linn spilte seg selv som nyansatt i forlaget Gyldendal, og seerne ble vitne til noen svært absurde, barnslige og pinlige situasjoner.

- Trass og misunnelse er barnlige egenskaper som var ganske fremtredende i serien. Var det bevisst?

- Det er morsomt at du sier det, for jeg tenkte faktisk aldri på karakteren som en voksen kvinne. Da jeg skrev manuset var jeg inne i hodet på en fireåring. I episoden da jeg skulle sjekke opp Erik Thorstvedt, var det ikke fordi at jeg ville ha han. Det var fordi at redaktøren i forlaget hadde hatt et forhold til han, så da skulle i hvert fall jeg ha han. Det ble en konkurranse ut av det. Barn liker jo konkurranser.

- Jeg har alltid vært opptatt av at ingen skal bli mobbet. Mobberne må skjønne at det ikke er mobbeofrene som har et problem, men de selv. Det er heller ikke barnas ansvar at ingen skal holdes utenfor. Hvis man er lur nok som forelder, kan man gjøre ungene sine til bra folk. Jeg hadde en gutt i klassen som ble erta. Da han var på reunion mange år etter, hadde han fortsatt rollen som mobbeoffer. Barndommen er utrolig til stede i oss.

- Ble du mobbet?

- Nei, men jeg søkte mot dem som ikke var så kule. Det var der de spennende ungene og alle hemmelighetene var.

Rockestjernesønn

Sønnen Niels kikker opp fra skjermspareren på Linns mobil, i grønn cap og gul t-skjorte. I høst begynte han på skolen. Da de skulle kjøpe klær til første skoledag visste han hva han skulle ha.

- Den her, sier Linn latterpint og viser fram en liten olabukse med grønske på.

- Slim fit-bukse. Niels og jeg er enige om at han skal bli rockestjerne når han blir stor. Det viktigste er egentlig at han ikke begynner med sport eller finner seg en moralsk, kjedelig dame fra dalene som synes at mora hans er sprø.

- Hvordan var Niels` første skoledag for deg?

- Den begynte med at Niels spurte om han kunne få fri, men det var vel mest fordi det hørtes litt kult ut. Jeg begynte å grue meg til Niels` første skoledag et par dager i forkant, og jeg begynte å grine lenge før jeg var ute av skolegården. Det er noe sårt ved å slippe barna fra seg. Det tenkte jeg allerede da Niels bytta fra dypvogn til sportsvogn. Fra å ha øyekontakt med han hele tida, lot jeg han plutselig få se ut i verden. Så gikk jeg bak der og sutra, sier hun.

Linn Skåber er rastløs, men hun liker å tvinge seg inn i tunge ting for å konsentrere seg. Et teaterstykke, for eksempel. Hun forventer ikke at Niels skal synes det er like kult å tegne og gjøre lekser som hun syntes, men hun er opptatt av å lære han å kjede seg.

- Det er så mye action hele tiden, men unger trenger også stillhet og ro. I vår tid, når et barn kommer inn i et rom, skal det ha all oppmerksomhet. Unger bør slippe å være midt i spotlighten hele tiden. Da jeg var liten var jeg glad jeg var i skyggen av de voksne. Jeg husker at jeg var med foreldrene mine i et selskap. Jeg satt under et bord i strømpebuksa og tenkte; jeg gruer meg til å bli voksen for da må jeg være med i selskapet. Da må jeg sitte rundt bordet og prate.

- Se! Der er en dame ute og handler i pysjen, sier hun og peker ut av vinduet.

En dame med handlepose og pysj spaserer, helt riktig, inn i portrommet over gata.

- Det var ikke noe galt med Ekeberg, men jeg hadde ikke den utsikten her.

Åpen familie

Fram til i fjor bodde Linn Skåber med samboer Atle Halstensen og sønnen Niels på «landet» på Ekeberg i Oslo. I 2002 kom sønnen Niels, og i fjor sommer tok forholdet slutt.

- Alt er så foranderlig. Det er skremmende og positivt på en gang. Den ene dagen kan man være singel og den neste ha fire unger og svømmebasseng. Det vil alltid gå i bølger. Livet er ikke for amatører.

- Du har sagt at «Mann, ja. Barn, ja. Men en trygt familieliv, jeg vet ikke». Hva mener du med det?

- Jeg liker å provosere litt med det der. Jeg er opptatt av det med familie, kanskje mer enn andre siden jeg snakker så mye om det. Familien er en fin oppfinnelse, men jeg opptatt av viktigheten av en åpen familie. Her i Norge ser jeg at de som stifter familie ofte lukker seg om hverandre. Jeg tror det har med kulden å gjøre. Det er ikke så lett å banke på hos andre. Skal jeg utfordre meg selv og andre så ville det være til å banke på en dør der det er litt tøft - der det ikke er jubel på innsiden. Det så mye fokus på at «først må du ha det bra med deg selv og ha fin hud og være perfekt, så kan du være noe for andre». Jeg tror vi hadde spart oss for mange lykkepiller ved å se litt utover, og ikke bare tenke på oss selv. At det finnes ensomme mennesker i Norge synes jeg er vår største skam.

Da forholdet tok slutt, kjøpte hun seg leilighet i den samme bygården som hun flyttet fra. Så lenge Linn Skåber hører skuddene og trommemusikken fra parken så føler hun seg hjemme.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning