Skumle filmer

Tidenes mest skremmende barnefilmer

Mange barnefilmer har skremt vettet av barn opp gjennom tidene. Her en noen av dem.

GRØSS: Noen barnefilmer er skumlere enn andre.
GRØSS: Noen barnefilmer er skumlere enn andre. Foto: Foto/Copyright: Warner Bros./Sandrew Metronome Norge
Publisert Oppdatert

Ikke alle barnefilmer er søte og uskyldige, noen er rett og slett skremmende. Mange av de skumle scenene setter seg, og er noe man husker i lang tid - ofte helt til man er voksen.

Hvem kan vel glemme heksene i filmversjonene av Roald Dahl sin barnebok, eller scenen der moren til Bambi dør?

Se filmen sammen med barna

- Det kan være vanskelig å sette aldersgrenser på filmer, siden noen scener kan være ekstra sterke. Harry Potter er et godt eksempel, sier Øystein Samnøen i barnevakten.no .

Han mener det er lett å glemme at barn kan bli redde av ting voksne ikke ser på som skummelt i det hele tatt, og tipser foreldre om å se filmene med barna, og skru av filmen om de merker barna blir redde.

- Også er det viktig å snakke om det de ble redde for etterpå, sier han.

Barnevaktens film-og tv-tips:

1. Lag retningslinjer - bli enig med barna om hvor mye og når det er greit å se TV. Husk å være konsekvent og forklar avgjørelsene deres til barna.

2. Snakk med andre foreldre om tv-tid og aldersgrenser. Med felles rammer er det lettere å regulere.

3. Følg med på hvilke reaksjoner filmen fremkaller hos barnet ditt. Husk at enkelte programmer, filmer og nyhetssendinger kan ha innslag som ikke egner seg for ditt barn. Snakk om innhold og følelser underveis og etterpå. Inviter barnet ditt til å prate med deg dersom det synes noe er ubehagelig eller skremmende.

4. Vær et godt forbilde selv, barn arver ofte foreldrenes medievaner

5. Se film og TV sammen med barnet ditt, vær bevisst hva dere ser og la barnet ditt oppleve at det kan være sosialt å se film sammen.

Les også: Slik lager du kino hjemme

«Pompel og Pilt»

Det er mange foreldre som har latt seg skremme av «Pompel og Pilt».

Det som gjør denne serien så skremmende er de to dukkenes blå og forvridde ansikter, i tillegg til en ekstrem følelse av ubehag under hvert sekund av episodene. Det er vanskelig å sette fingeren på hva som gjør dette til en såpass ubehagelig affære, men en blir rett og slett paranoid av å se på.

«Pompel og Pilt» ble tatt av skjermen mellom 1985 og 1994, grunnen var at det ble sett på som uegnet som barne-tv.

«Heksene»

Filmen er rett og slett laget for å skremme barn. Roald Dahl er kjent for sine groteske situasjoner, sort humor og voldelige grusomheter, og denne filmen er ikke noe unntak.

Handlingen er om en liten gutt som har mistet sine foreldre. Sammen med bestemoren drar han på ferie til England, hvor de kommer over en heksekongress. Målet for kongressen er å utrydde alle verdens barn.

Den lille gutten blir forhekset til en mus, og prøver sammen med bestemoren å forhindre at alle andre skal barn skal lide sammme skjebne. Heksenes utseende kan forveksles med orkene i «Ringenes Herre», og handlingen er rett og slett makaber.

«Mummitrollet»

Mange vil nok forundres over at denne serien er på lista, men det har en enkel forklaring: Hufsa.

Denne kalde, mørke og stille skikkelsen som sniker seg inn over Mummidalen og skaper redsel, har også skapt redsel i mang et barnesinn.

«Et førjulsmareritt»

Skjeletter fulle av insekter blandet med jul, dette blir ikke barnevennlig.

Det er selvsagt kongen av makaber humor som står bak, nemlig Tim Burton.

«Løvenes Konge»

Hva?!? Jo, den er faktisk ganske skremmende til tider. Spesielt har scenen hvor Mufasa dør brent seg fast i mange barns hoder. Inkludert mitt.

Den muskuløse løven redder Simba, og klorer seg oppover fjellveggen. Under er det en røyksky av ville gnuer, og på toppen står den onde Skar med lysende, gule øyne. Klar for å sette klørne i Mufasa og kaste han ned i døden.

I tillegg til Skars gjennomført onde vesen, har Disney blandet inn en hærskare av hyener, som gjør stemningen skummel gjennom det hele.

«Legenden om Narnia»

Denne filmen har mange faktorer som kan virke skremmende på barn, blant annet mennesker som er halvt dyr.

Men det som er mest skremmende er volden dyrene utøver på hverandre. Dette gjør vondt for barn å se. Her slakter dyrene hverandre som på et slakteri.

«The corps bride»

Nok en Tim Burton film, og også denne gangen handler det om døde mennesker.

Filmen tar oss med ned i underverdenen, hos de døde, hvor vi skal overvære et bryllup. Filmen er mørk og sort, og skikkelsene er mindre pene å se på.

«101 Dalmatinere»

En grunn: Cruella De Vil.

Bare navnet er skremmende. Denne dama er ute etter pelsen til hundene, og står klar til å slakte alle de små, søte dalmatinerne. Ikke nok med at hun har onde hensikter, hun ser også så ond ut at halvparten kunne være nok.

Mot slutten av filmen jager hun Dalmatinerne i en flammende bil, med lysende øyne. Denne filmen har nok gitt mange barn mareritt. Inkludert undertegnede.

«ET»

Etterhvert blir vi bedre kjent med ET, men i starten er det virkelig skremmende. Denne skikkelsen ligner en forbrent og ribbet høne, og kan sette en støkker i et lite barn.

«Bambi»

Det er bare en ting å si: Moren til Bambi blir skutt.

Vet du om en skremmende barnefilm? Fortell oss i kommentarfeltet under.

Les også:

Drømmen om en barnestjerne

De ti beste gravidfilmene

Sjekk om barnet ditt er en spillslave

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning