Ta vår femmerquiz

Quiz: Den store femmertesten

Tallet fem går igjen i alt fra morse til tall på pengesedler. Hva kan du om femmerne?

Femmer-quizen

Start quizen

Publisert Oppdatert

Tallet fem er et oddetall og et primtall, det neste primtallet er sju. Det er det femte fibonaccitallet, og fem er antall personer i en kvintett, antall permanente medlemmer i FNs sikkerhetsråd, antall sider i en pentagon ogv antall sanser mennesker har; syn, hørsel, lukt, smak og følelse.

Slik gir du steinsamlingen nytt liv

Fem er også antall ringer i de olympiske ringer og et album av Lenny Kravitz. Det finnes en britisk popgruppe som heter 5ive, som nettopp har kommet sammen igjen, og Maroon 5 er et pop/rockband fra California.

Det finnes også mye tallsymbolikk i tallet fem. Kina er landet som er mest opptatt av denne symbolikken, og for dem betyr fem en rekke ting: Tallet er symbol for de fem verdensretninger (medregnet Midten); fem elementer (tre, ild, vann, jord og metall); fem farger, lukter, smaksretninger og toner; fem skikker (sørge-, gjestfrihets-, fest-, hær-, og lykkønskningsskikker), fem dyrearter (hår-, fjær-, skall-, skjell- og nakendyr), fem giftdyr (slange, skorpion, tusenbein, padde og gekko), fem astrologiske forvandlingstilstander.

Fem er også symbolet på de fem menenskelige relasjoner i Riteboken; fyrste - tjener, far - sønn, mann - hustru, eldre bror - yngre bror og venn - venn.

Buddhismens fem bud er «ikke drepe», «ikke stjele», «ikke lyve», «ikke være vellystig» og «ikke drikke alkohol», mens konfucianismens fem moralske kvaliteter er humanitet, pliktbevisshet, visdom, pålitelighet og deltakelse i fellesskapsseremonier.

Som de fem rene betegnes måne, vann, bambus, furu og plomme, som de fem klassikere regnes Yijing, Shijing, Liji, Shujing og Chun Qiu.

De fem lykkegoder er rikdom, langt liv, fred, dyd og sunnhet. I det 3. århundre e. Kr. fantes en daoistisk Fem-skjepper-ris-sekten.

På «dobbelt-femte» (5. dag i 5. lunarmåned) feires dragebåtfesten i KIna.

Vil du vite mer om tallet fem? Ta quizen!

Hva kan du om barnesykdommer?

Hva kan du om fjell?

Er du moren til mannen din?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning