Stor test av vinterdresser til barn 2011

Disse vinterdressene er best

Den dyreste dressen er testens vinner, den nest dyreste testens taper.

KLAR FOR VINTEREN: Foreldre & Barn har testet 14 av høstens nye vinterdresser til barn. Alle selges på det norske markedet. Samtlige modeller skal ifølge produsentene være vanntette, alle kan vaskes i maskin og fem kan tørkes i tørketrommel.
KLAR FOR VINTEREN: Foreldre & Barn har testet 14 av høstens nye vinterdresser til barn. Alle selges på det norske markedet. Samtlige modeller skal ifølge produsentene være vanntette, alle kan vaskes i maskin og fem kan tørkes i tørketrommel. Foto: FOTO: Istockphoto
Publisert Oppdatert

Om testen

Swerea IVF i Mölndal i Sverige har i regi av Testfakta - og på oppdrag fra Foreldre & Barn - testet et utvalg av høstens nye vinterdresser til barn.

Testmomentene er vanntetthet, slitestyrke, rivestyrke, pusteevne og mykhet.

Karakterene er regnet ut fra resultatet fra de ulike delmomentene i laboratoriets test.

Alle testmomentene, bortsett fra sikkerhet, er gitt karakterer fra 1 til 5, der 5 er best. Totalt er de ulike parameterne vektlagt slik: vanntetthet 50 prosent, slitestyrke 20 prosent, pusteevne 10 prosent, rivestyrke 10 prosent og mykhet 10 prosent.

Vanntetthet

Før testen ble vinterdressene vasket og tørket tre ganger i henhold til vaskeanvisningen på hver enkelt dress. Testen av vanntetthet er gjennomført på fem prøvebiter fra hver dress, to biter fra bakdelen og tre biter fra øvrig materiale.

Prøvebitene utsettes for et vanntrykk som økes fra null til ti meter. Jo høyere vannsøylen er, desto mer vann tåler dressen før vannet trenger gjennom materialet.

Teststandard: SS-EN 20 811:1992.

Slitestyrke

Fire prøvebiter fra hver dress (to biter fra kneet og to fra bakdelen) ble kjørt i en spesialsentrifuge helt til en tråd ble revet over. Resultatet fra testen blir angitt i antall omdreininger materialet tåler før det ble ødelagt. Testen ble utført på uvasket materiale. Teststandard: SS-EN ISO 12947-2:1999/SS-EN ISO 12947-2/AC:2006.

Pusteevne

Det måles hvor mye vanndamp som passerer gjennom dressene under en gitt tidsperiode. Teststandard: SS-EN ISO 15496-2004.

Rivestyrke

Testen er gjennomført på fem prøvebiter (både på lengden og på bredden) fra hver vinterdress. Måleverdien angis i Newton (N). Teststandard: SS-EN ISO 13937-2:2000.

Mykhet

Dressene er testet av fem testpersoner som klemte, dro og bøyde på plaggene. Testpersonene fordelte vinterdressene i tre kategorier. Skalaen var fra 1 til 3, der 1 var stivest og 3 var mykest. Et gjennomsnitt ble regnet ut.

Sikkerhet

Standarden omfatter parameter som strikker, faste hetter og andre faktorer, som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko når barnet klatrer og hopper. Alle dressene oppfyller kravene for sikkerhet, og ingen av dressene har hengende stropper eller detaljer som utgjør en fare. Teststandard: SS-EN 14682:2007.

Kjøpetips

  • Det er viktig at barnet kan bevege seg fritt, og at dressen ikke er for stor, tung, stiv eller varm.
  • Kjøp vinterdress etter behov. Hvor dere bor og barnets alder kan være avgjørende for valget.
  • Dressen må være enkel for barnet å ta av og på. Romslige åpninger og enkle glidelåser er en fordel.
  • Tapede sømmer, reflekser, strikker rundt håndledd og under foten er viktige detaljer.
  • Vanntetthet og god pusteevne er viktig for valget.

Om vinteren barn ha klær som tåler hard bruk, både i snø og kulde, slaps og regn, grus og sand. Dressene skal tåle en lang og hard vinter, holde barnet varmt når det er kaldt ute - og tørt når det er vått.

Foreldre & Barn har testet 14 av høstens nye vinterdresser til barn. Alle selges på det norske markedet. Samtlige modeller skal ifølge produsentene være vanntette, alle kan vaskes i maskin og fem kan tørkes i tørketrommel.

Lekker tidlig

En vinterdress må klare et vanntrykk på cirka 1,5 meter for å kunne kalles vanntett (se forklaring i faktaboksen til høyre). Men det varierer veldig hvor stort vanntrykk de ulike dressene faktisk klarer.

Dressene fra Lindex og Ticket to Heaven er testens tapere. Dressene lekker inn vann allerede ved 1,2 og 0,8 meter, og kan ikke anses som vanntette.

De beste dressene i testen klarte et vanntrykk på mer enn ti meter. Dette er dressene fra Polarn O. Pyret, KappAhl, Abeko, Brands4kids og Europris. Testens vinner, Reima, klarte et vanntrykk på 8,7 meter.

Må tåle hard bruk

En dress som skal vare hele vinteren, må kunne tåle litt røff bruk. Vinterdressens slitestyrke er derfor svært viktig.

- Barn kryper rundt i sandkassen og sklir på rumpa nedover akebakken. De er i aktivitet hele tiden, og det er slike belastninger vi prøver å etterligne med slitasjetesten av dressene i en spesialsentrifuge, sier Ann Stare, testleder på laboratoriet Swerea i Sverige.

Desidert dårligst slitestyrke hadde dressen fra Brands4kids, som bare klarte 500 omdreininger i sentrifugen.

Til sammenligning klarte Reima hele 10 500 omdreininger før stoffet ble ødelagt, mens Coop-dressen presterte 7200 omdreininger.

Rivestyrken er også testet, og her skiller Stormberg seg særdeles positivt ut. Dårligst rivestyrke hadde dressen fra Troll, tett etterfulgt av Reima og Abeko.

Dressen bør puste

Selv om en vinterdress er vanntett, kan barnet bli klamt og vått fra innsiden hvis klærne ikke puster.

Dressen fra Troll skiller seg klart ut på dette området og får full pott på pusteevne. Den slipper gjennom hele 0,050 gram vanndamp per kvadratmeter stoff.

Dårligst pusteevne hadde Europris, som bare slapp gjennom 0,005 gram vanndamp.

Nytt testmoment

Når barn er ute og leker, er det viktig at klærne de har på seg ikke strammer eller er så stive at det blir vanskelig å røre seg fritt.

I årets test har vi derfor valgt å la fem testpersoner kjenne, klemme og bøye på alle vinterdressene. Testpersonene har deretter gitt dressene karakterer i tre ulike kategorier, og desidert mykest er dressen til Didriksons.

Også Reima, Polarn O. Pyret, KappAhl, Abeko og H&M får høye karakterer på mykhet. De to stiveste dressene er Coop og Name It.

Store prisforskjeller

Den dyreste dressen, Reima, er testens vinner, selv om den ikke skårer full pott på vanntetthet. Prisforskjellen mellom testens dyreste og billigste - Europris - er på hele 1300 kroner.

Dressen fra Europris får høyeste karakter på vanntetthet, men har dårlig pusteevne og slitestyrke. Reima er den mest slitesterke dressen i testen.

Ser vi på testen som helhet, er det likevel ingen sammenheng mellom pris og kvalitet. Testens nest dyreste dress, Ticket to Heaven, er testens taper.

Denne dressen trekker inn vann allerede ved 0,8 meter vanntrykk og klarer ikke vanntetthetskravet. Dressen skårer heller ikke høyt på slitestyrke, og bare middels på de andre parameterne.

Vinterdressen fra KappAhl er blant testens billigste. Den er et godt valg hvis du ikke ønsker å legge for mye penger i kjøpet.

Dressen gjør det svært godt i testen, både når det gjelder vanntetthet, pusteevne og mykhet.

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning