BARN OG SKILSMISSE

- Steforeldre positivt for barna

Steforeldre er ofte positivt for barn, mener leder Stig Rusten i Aleneforeldreforeningen.

NY PARTNER: ¿ Ofte er steforeldre en positiv ressurs, både økonomisk og sosialt for familien
NY PARTNER: ¿ Ofte er steforeldre en positiv ressurs, både økonomisk og sosialt for familien Foto: FOTO: Istockphoto
Sist oppdatert
LEDER: Stig Rusten i Aleneforeldreforeningen.
LEDER: Stig Rusten i Aleneforeldreforeningen. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik
NY PARTNER: Steforeldre er bra for barnet,mener Stig Rusten.
NY PARTNER: Steforeldre er bra for barnet,mener Stig Rusten. Foto: FOTO: Istockphoto

Slik blir dere enige

  • God kommunikasjon legger grunnlaget for et vellykket foreldresamarbeid. Ha klare avtaler om å møtes eller ringes for å snakke om barnet.
  • Små barn trenger rutiner og trygge rammer for å fungere. Fortell den andre i detalj hvordan du gjør det når barnet er hos deg.
  • Legg de negative følelsene overfor eksen til side, og tenk i stedet på han eller henne som din foreldrekollega. Prøv å ha et profesjonelt forhold til hverandre.
  • Snakk pent om hverandre til barnet. Ingen barn liker å høre stygge ting om foreldrene sine.
  • Lag en detaljert, skriftlig avtale om foreldresamarbeidet. Det kan dere få hjelp til på familievernkontoret.
  • Gi barnet god tid til å tilpasse seg nye steforeldre eller stesøsken. De trenger mye mer tid enn vi voksne tror.
  • Steforeldre skal ikke erstatte mor eller far, men være en støttespiller for barnets foreldre. Steforeldre bør omtale partnerens eks utelukkende positivt.

(Familieterapeut Gunvor Ek)

Foreldre bør vente med ny familie minst tre år etter samlivsbrudd, mener familieterapeut Jesper Juul.

- Vonde skilsmisser er like vonde som dødsfall i nær familie. Det tar 3-4 år å komme over det for barna. Barna trenger mye lengre tid etter en skilsmisse enn de voksne tror, sier Jesper Juul til NRK. Han mener vi i Norge har en veldig politisk korrekt holdning til barn og skilsmisse. Fordi det skjer med så mange, er det liksom ikke så farlig. Han poengterer at mange foreldre er svært selvsentrerte etter en skilsmisse. De er mer opptatt av sin egen sorg, eller sin egen nye forelskelse, slik at barna sjelden får oppmerksomheten de trenger.

Gleder ikke alle

- Familier, skilsmisser og barn er forskjellige, og det blir for enkelt å si at foreldre skal vente i tre år med ny familie. Jeg er ikke enig med ham i at dette er et råd som bør gjelde alle, sier leder Stig Rusten i Aleneforeldreforeningen.

Han påpeker at mange foreldre klarer å gå fra hverandre på en bra måte uten dype konflikter og traumatiske problemstillinger.

- Noen foreldre kan hatt godt av å komme seg inn i et nytt forhold - for å komme seg videre fra det gamle, sier Rusten. Han mener en tredjeperson noen ganger kan bidra til å roe ned en konflikt.

- Ofte er steforeldre en positiv ressurs, både økonomisk og sosialt for familien. Noen trives ikke å gå alene, og noen er ikke å økonomisk i stand til det, påpeker Rusten. Han er likevel enig i at ikke alle ukritisk bør kaste seg inn i nye samboerskap med en gang.

Vent minst ett år

Forsker Per Arne Rød mener det er vanskelig å sette en grense for hvor lenge skilte bør vente med ny familie.

- Foreldre bør bruke tid før de stifter ny familie, men det er vanskelig å sette en generell regel om å vente i tre år, sier doktorstipendiat Per Arne Rød ved Høgskolen i Bergen. Han skriver doktorgrad om barns erfaringer og opplevelser med konfliktfylte samlivsbrudd.

Forskeren mener likevel det er bedre å bruke ekstra lang tid, enn for kort tid, og at det i alle fall bør gå minimum ett år før foreldrene stifter ny familie.

- Ut fra det vi vet om sorg og sorgprosesser bør barnet få tid til å erfare og bearbeide sin nye livssituasjon med en forelder, før de går inn i en ny familiekonstellasjon. Da har barnet gått gjennom årets ritualer i forhold til jul, bursdager og ferier, før noen erstatter mamma eller pappas plass. Kommer det for kjapt en ny foreldreperson inn i familien, kan det forstyrre sorgprosessen. Noen barn reagerer faktisk så sterkt at de blir syke når steforeldre flytter inn, fordi det er en bekreftelse på at mor og far ikke kommer sammen igjen, sier Rød.

- Når bør foreldre stifte nye familie?

- Når barna er klare til det. Det får du vite ved å snakke med barnet. Ikke prøv å idyllisere vekk skilsmissen. La barnet treffe den nye kjæresten med jevne mellomrom, for å se hvordan de samhandler først, sier Per Arne Rød.

Flere saker på: Klikk Foreldre.

Denne saken ble første gang publisert 24/11 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også