Store barneflokker:

Status med fire barn

Jo flere barn, dess høyere status. Kjendisene leder an.

BARN NUMMER FIRE: Brooklyn, Romeo og Cruz får en søster eller bror til sommeren.
BARN NUMMER FIRE: Brooklyn, Romeo og Cruz får en søster eller bror til sommeren. Foto: FOTO: Bulls
Publisert Oppdatert
FIREBARNSMAMMA: Trude Mostue var 42 år da hun fikk sitt fjerde barn med kjæresten Cato Sælid.
FIREBARNSMAMMA: Trude Mostue var 42 år da hun fikk sitt fjerde barn med kjæresten Cato Sælid. Foto: Foto: Tom Hansen
EN SØNN: I september i fjor fikk Jamie Oliver og kona Juliette sønnen Budd Bear og ble en firebarnsfamilie. Døtrene Poppy Honey, Daisy Boo og Petal Blossom fikk en lillebror.
EN SØNN: I september i fjor fikk Jamie Oliver og kona Juliette sønnen Budd Bear og ble en firebarnsfamilie. Døtrene Poppy Honey, Daisy Boo og Petal Blossom fikk en lillebror.

Jamie Oliver har gjort det. Det danske kronprinsparet har gjort det. Familien Beckham er på god vei, og nylig fikk veterinærkjendis Trude Mostue sitt fjerde barn. Dette er bare noen av kjendisene som velger en stor barneflokk.

Status med aktivt familieliv

- Par som har vært sammen lenge og som velger å få sitt fjerde barn, er statussymboler i vår tid, sier den svenske framtidsforskeren Mats Lindgren i firmaet Kairos Future til svenske Aftonbladet.

- Fire er det nye gylne tallet, og dette merkes spesielt blant kjendiser. Men det holder ikke bare med fire barn. Man skal ha karriere, bake surdeigsbrød, sylte, safte og ha en fin hage, sier han til Aftonbladet.

Nettopp fordi det kan virke umenneskelig og krevende å kombinere så mange barn med jobb, blir dette et statussymbol.

- Det signaliserer at man er et slags overmenneske, sier Marie Søderqvist Tralau, skribent og analytiker på United Minds til avisen.

Ikke bare kjendiser

Både i samfunnets over- og underklasser har det vært vanlig med barnerike familier.

- Men nå er det folk middelklassen, de som tidligere hadde to barn, som skal ha flere.Tre er ok , men man skal helst ha fire eller fem.

Lindgren tror dette er en trend som vil fortsette. Gjennomsnittsalderen på førstegangsfødende går ned, og interessen for å gifte seg er stor.

- De som i dag er 20 år, er mye mer familieorienterte enn dagens 40-åringer som skulle ut og se verden, sier han til Aftonbladet.

Ønsker seg fire barn

Søskenforumet på Dinbaby.com viser at det ikke bare er kjendiser som ønsker seg mange barn.

- Nå ønsker vi oss nummer fire, men ser ikke bort fra at vi tenker på nummer fem om noen år, skriver en bruker

- Vi vil gjerne ha mange barn. Jeg ønsker meg fem, sier en annen.

- Nå jobber vi 100 prosent begge to, og vi har så vi greier oss og vel så det. Vi har åtte barn og stortrives med det.

Husmødre er luksus

- Å ha mange barn er status fordi barn er ressurskrevende i vårt samfunn. Både i form av tid og penger. Mange barn sender derfor ut et budskap om man har nok tid og penger, sier Johan Peter Paluda ved Institittet for Fremtidsforskning i København til Foreldre & Barn.

- Man skal jo ha råd til å utstyre alle, gjerne med riktige merkevarer. Dessuten er det blitt luksus å velge husmortilværelsen blant velutdannede mennesker i storbyer, sier han.

Eksklusiv gruppe

Men selv om det blir spådd en firebarnstrend, er det fortsatt svært få som får fire eller flere barn.

Tall fra SSB viser at antall familier med fire eller fem barn faktisk har gått ned fra 2001 til 2010. I 2009 var det 3 435 barn som ble født som barn nummer fire eller mer i søskenflokken. Dette tallet har vært ganske stabilt de siste 30 årene.

- I mediebildet hører man om og er interessert i kjendiser som har mange barn. Dette er jo fordi det fortsatt er eksklusivt. For mange kjendiser handler en stor barneflokk om å være iøyenfallende for resten av verden. Nå holder det ikke med fine bilder. Du må også føde eller adoptere mange barn. Jeg er usikker på om vanlige folk egentlig vil la seg påvirke av dem. Det koster for mye tid og penger, sier Paluda.

Motreaksjoner

Hvis det er en trend med fire barn, tror han det kan være en motreaksjon.

- Mange av dem som får barn nå, har kanskje vokst opp med ett søsken og vil at barna deres skal ha flere, sier han.

NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning