Venke Knutsson

Sønnen ble født med hjertefeil

Permisjonstiden ble svært annerledes da Venkes lille gutt ble født med en alvorlig hjertefeil.

HJERTEBARN: Venke Knutsson med sønnen Villas som fikk en tøff start på livet.
HJERTEBARN: Venke Knutsson med sønnen Villas som fikk en tøff start på livet. Foto: Geir Dokken
Publisert Oppdatert

- Hallooo! En smilende Venke Knutson står utenfor den hvitmalte firemannsboligen på Nordstrand i grønne gummistøvler og vinker velkommen.

Født med hull i hjertet

Venke har tent levende lys på det romslige spisebordet. På kjøleskapsdøren henger det magneter med oppløftende livsmotto som «Lev godt, le ofte og elsk mye», som betyr mye for den populære artisten. Kanskje ekstra mye i den tøffe tiden som familien nylig har vært igjennom.

Da Villas ble født, hadde Venke og Thomas ingen grunn til å tro at ikke gutten deres var helt frisk. Men barnelegen som tok rutinesjekken før hjemreisen fra sykehuset, oppfattet en svak bilyd på det lille hjertet.

- Lyden var så lav at den nesten var umulig å oppfatte, det var kjempeflaks at barnelegen var så dyktig at hun fanget den opp, forteller Venke.

Det viste seg å være alvorlig. Villas hadde et hull i hjertet, som ville ført til hjertesvikt. Beskjeden kom som et stort sjokk.

- Gutten vår ble veldig syk. Det var tøft, for oss alle. Vi valgte å hastedøpe Villas søndagskvelden før operasjonen. Det betydde mye for meg, sier Venke stille. Til stede var bare Venke, Thomas, presten og hans kone, som begge er nære venner av familien. Og så Vilma.

Litt gammeldagse

Venke Knutsson

Alder: 33.

Yrke: Artist.

Familie: Gift med lydtekniker Thomas Wold (37). Sammen har de barna Vilma (2 ½) og Villas (8 måneder). Bonusmamma til Mathilde (10) og Magnus (8), som bor med Venke og Thomas annenhver uke.

Har gitt ut platene: Scared (2004), Places I have been (2005), Crush (2007) og Smiles - The Very Best Of Venke Knutson (2010).

Venke Knutson har vært med på å prege norsk popmusikk gjennom nesten hele 2000-tallet. Hun har herjet hitlistene og turnert landet rundt ved flere anledninger.

Startet musikk- og danseskolen I Boksen i Oslo høsten 2010.

Jobber nå med ny plate.

Det er ikke lett å snakke om. Og nå må havrekjeksene ut av ovnen.

Venke liker å ha gjester og å stulle på kjøkkenet. Hun vedgår gjerne at rollefordelingen hjemme er litt gammeldags. Det er ikke Venke som skifter dekk på bilen eller bygger den nye garasjen, og Thomas er ikke typen som vet nøyaktig hvor barnas strømpebukser ligger i skapet. Det fordeler seg etter interesser, mener Venke.

- Mamma var flink til å gjøre hverdagen koselig. Da jeg og søstrene mine var små, kunne hun like gjerne steke vafler på en onsdag som en lørdag. Hyggestundene skulle ikke spares. Slik vil jeg også ha det.

En rar, men fin gjeng

Den tidligere barneskolelæreren liker å være sammen med barn. Både sine egne, og de hun møter gjennom musikk- og danseskolen I boksen, som Venke startet i fjor sammen med dansepedagog Sivanita Ekaas. Her underviser hun og to andre pedagoger musikalklassen. Før hun fikk egne barn, fikk hun øvd seg på mammarollen gjennom å være bonusmamma til ektemannens barn Mathilde (10) og Sebastian (8), som bor hos dem nesten annenhver uke.

- De tenker på meg som kona til pappa, en voksen som er glad i dem, og de og kaller meg Venke. Jeg har vært sammen med dem siden de var små, så det er ikke komplisert.

Venke, som selv kommer fra en kjernefamilie med lærerforeldre og middag på bordet hver dag klokka halv fire, «vi spiste absolutt alle måltider sammen, hele familien», har et sterkt ønske om å være en god stemamma.

- Vi er en rar, men fin liten gjeng, pleier vi å si. Men det er klart, det er tøft for Thomas å ikke kunne være sammen med alle barna sine hver dag.

Hjerteknuser Villas

Ilter barnegråt forteller at Villas er ferdig med luren. Venke spretter opp og bærer sønnen inn i stua. Han gliser fra øre til øre, til tross for at han nettopp har våknet og er skrekkelig sulten.

- Villas er en kjempeblid gutt. Jeg tror legene puttet en «blid-chip» i ham da han ble operert, ler Venke.

Hun synes det er herlig at sønnen babler og ler og er blitt en tjukk og god baby. Slik var det ikke for noen måneder siden.

Hull mellom hjertekamrene

VENKE KNUTSSON MED VILMA OG VILLAS: - Vi valgte å hastedøpe Villas dagen før operasjonen.
VENKE KNUTSSON MED VILMA OG VILLAS: - Vi valgte å hastedøpe Villas dagen før operasjonen. Foto: Geir Dokken

Venke hadde planer for barseltiden med Villas. Hun skulle skrive låter og kanskje gi ut ny plate om høsten. Da Vilma ble født, deltok Venke i «Allsang på grensen» seks uker etter fødselen og brukte permisjonen til å skrive musikk. Slik ble det ikke denne gangen.

Da legene oppdaget hullet i skilleveggen mellom hjertekamrene - den delen av hjertet som pumper blod til lungene og resten av kroppen - fikk familien beskjed om at han måtte opereres, men det ville de ikke gjøre før den lille kroppen fikk hjertesvikt. Brutalt, men de kunne ikke gjøre annet enn å dra hjem og vente. Det var en rar tid. Og da Villas var 2 måneder, orket ikke hjertet hans mer.

- Hjertet galopperte, han svettet og lå urørlig i sengen. Så da bar det rett til Rikshospitalet, sier Venke.

Måtte stoppe hjertet

Legene var flinke til å berolige, de fortalte at Villas hadde en av de vanligste hjertefeilene blant nyfødte. Samtidig var de ærlige på at de ikke kunne garantere noe - ingen kan på forhånd si hvordan et lite babyhjerte vil reagere på å bli stanset og startet igjen, noe som var nødvendig under operasjonen. Selve inngrepet tok fem timer. Venke og Thomas måtte vente utenfor.

Bare fire kirurger i hele landet opererer på babyhjerter. Og to av dem må være til stede på hver operasjon.

- Jeg har en enorm respekt for dem som tar på seg den jobben, sier Venke, som ikke kan få rost kirurgene nok.

Da Villas våknet fra narkosen, var han varm på beina for første gang i sitt liv. Endelig pumpet blodet rundt i hele kroppen. Nå er han friskmeldt av legene.

- Det har vært en god-vond opplevelse. Jeg har lært at ikke alt kan planlegges, livet er her og nå.

Store ambisjoner

Venke har kommet i gang med den nye platen, selv om hun understreker at ingenting er sikkert.

- Jeg har begynt å skrive låter igjen, så får vi se om jeg får det til.

- Det å synge og drive med musikk er den jeg er. Det har ikke forandret seg. Barna er en del av livet mitt, men de skal ikke ta over.

Hun skjønner seg ikke på foreldre som skal realisere seg selv gjennom barna. Barna lever for seg selv. Og hun vil ikke bare være mor for Vilma og Villas, de skal også bli kjent med henne som person. Derfor tar hun med seg barna på jobb så ofte hun kan.

- Det er mange i artistbransjen som har barn, og det er alltid noen som kan se etter dem bak scenen. Under Grand Prix-finalen i Oslo Spektrum fikk alle barna være med. Det var stor stas.

Å sitte stille hjemme et helt år, er utenkelig.

Litt kort lunte

Det smeller i ytterdøra og et begeistret «hei!» høres fra entreen. Lysluggede Vilma står plutselig og ser ivrig på oss, med en smilende pappa bak seg.

- Det var du jo, kråka mi! Mamma Venke reiser seg og kler omsorgsfullt yttertøyet av datteren mens de småprater om dagen i barnehagen.

Lillebror Villas, som sitter i vippestolen og koser seg, gliser stort når han får øye på storesøster.

- Vilma har maks antall lopper i blodet. Nå er hun i trassalderen, og skal gjøre alt selv. Hun har en veldig sterk personlighet, det er godt å se, sier Venke, som likevel ikke klarer å holde tilbake et lite sukk. Med en 2-åring i huset er det ikke alltid like lett å bevare tålmodigheten.

- Lunta mi er litt for kort noen ganger. Mine egne foreldre var alltid så tålmodige, men jeg er ikke sånn selv, dessverre.

Foreldrene og de to eldre søstrene har gitt Venke trygghet i livet. En trygghet hun håper å kunne gi videre til sine egne barn.

- Vissheten om at familien alltid er glad i deg. Den betingelsesløse kjærligheten. Det håper jeg de tar med seg.

Les også:

Født med hjertefeil - Så glad for å være til!

Alt om operasjon av mandler

Sjekk om barnet er for sykt for barnehagen

Slik skal du gi førstehjelp

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen