Svømming for småbarn:

Leon lærte å svømme som toåring

Leon (4) var prematurfødt, slet med nakkeskader og hadde hoftedysplasi. Nå hopper han gjerne fra tremeter’n.

Publisert Oppdatert

Den livlige fireåringen trives bedre i vann enn på land. Han kunne svømme da han var to år, tok 100-metersmerket før han fylte fire og 25-metersmerket rett etter treårsdagen sin.

Se hvor dyktig han er i vannet på videoen øverst i saken.

- Leon er en reser i vannet. Han har alltid elsket å bade og hoppet i vannet før han kunne gå, forteller mamma Charlotte Carlsen.

Den lille gutten hadde en tøff start på livet. Han ble født fem uker for tidlig, og har hatt problemer med KISS/KIDD. Det er en lidelse som påvirker de øverste nakkeleddene. De blir stive, og dette kan blant annet påvirke barnets motoriske utvikling.

I tillegg hadde han hoftedysplasi når han var baby, og ble operert i magen som nyfødt.

- Med hans utgangspunkt er vi ekstra imponert over hvor bra han har gjort det, og hvor flink han er i vannet. KISS/KIDD blir holdt i sjakk av at han svømmer så mye, og han har ifølge legen blitt over gjennomsnittet sterk, sier hun.

Beholdt «dykkerefleksen»

Leon vil helst bare være i vannet hele tiden. Han har et litt forsinket språk, så han sier ikke like mye som andre fireåringer, men det er likevel ikke snev av tvil om at han trives i vannet, der han hopper, svømmer og er mer under vannoverflaten enn over på Sarpsborg bad.

Fordi han lærte seg å svømme allerede som toåring har han beholdt «dykkerefleksen» små babyer har, der luftveiene automatisk blokkeres når nese og munn kommer i kontakt med vann.

Dermed kan han holde pusten under vann selv med åpen munn, og det beste han vet er å sitte på bunnen av bassenget.

Det å ta med Leon på svømmekurs har i følge foreldrene vært en utfordring, men instruktøren har vært flink til å hele tiden ta ham et steg videre.

- Han er bedre til å svømme enn flere seksåringer, men han er jo fire år i hodet likevel, så han henger ikke med på alt. Likevel er han vel så modig som de eldre barna og har hoppet fra tremeteren på Askimbadet, forteller mamma.

Den tøffe fireåringen har nettopp begynt på et nytt svømmekurs i Sarpsborg. Allerede etter første time fikk foreldrene beskjed om at sønnen var for flink for kurset og må flyttes oppover. Nå skal han svømme med barn som er 7-8 år.

- Vi er superstolte over denne lille karen som er så flink, smiler mamma Charlotte.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

MORO: Leon stortrives i vannet, og svømmeferdighetene hans har gitt ham store helsefordeler.
MORO: Leon stortrives i vannet, og svømmeferdighetene hans har gitt ham store helsefordeler. Foto: Gry Traaen

Stor helsemessig effekt

For Leon har det hatt stor helsemessig effekt å svømme såpass mye som han har gjort. Tidligere OL-svømmer på 70- og 80-tallet Bent Brask er nå manuellterapeut og har behandlet 4-åringen. Han jobber med flere barn som har de samme utfordringene.

- Leon er veldig flink til å svømme og han har stor glede av å være i vann. Det gleder en gammel toppsvømmer. Svømmngen gir Leon muligheter til å utvikle en fleksibel ryggrad hvor vannet gir en gunstig og fri bevegelse.  I vannet opplever kroppen en avslappet tilstand samtidig som man bruker og styrker muskulatur.  Dette påvirker alle kroppens ledd og gir myke, gode bevegelser, forteller han.

For den vannelskende gutten har vannet gitt ham muligheter han ikke ville hatt ellers.

- Vannet og dets støttende funksjon gir også trening for god leddsans og motorisk utvikling. Dette er spesielt bra for barn med dårlig utviklet motorikk. Det gir mulighet for å oppleve at kroppen kan brukes og at det er morsomt. Vannet gir en avslappende effekt når man er vanntilvendt. Dette kan bidra til en avslappende effekt på barn som har indre uro, sier Brask.

Han er opptatt av nakkens utvikling, og møter flere barn med KISS/KIDD-problematikk. Svømming her svært gunstig for disse barna.

- Svømming gir en naturlig og god påvirkning av nakkensmuskulatur og ledd ved at man lærer seg å ligge avslappet med lette rotasjoner som i crawl, til de lette bøy og strekk bevegelsene i brystsvømming. For mange barn som er motorisk usikre kan svømming være en idrett de kan delta i hvor de kan oppleve mestring og suksess.  Jeg er selv et eksempel på det. Jeg var veldig dårlig til å løpe, men gjorde det veldig bra med en gang jeg kom i vannet, forteller han.

Må på badeferie

For familien Carlsen er det utenkelig å dra på ferie et sted uten badebasseng.

- Vi må dra et sted der han får bade. Det er det viktigste for ham. Vi er også heldige som bor i Fredrikstad og har kort vei til flere steder med svømmebasseng.

Mamma Charlotte merker at folk stirrer på dem når de bader på steder med mange folk. At en så liten gutt er så mye under vann, hopper fra kanten og helst vil svømme hele tiden er ikke et vanlig syn.

- En gang sto vi på en flytebrygge som vi hadde svømt ut til, og han ville jeg skulle kaste ham uti. Da jeg sto der og slang rundt på en treåring som jeg så kastet av gårde fikk jeg en del rare blikk. Men han bare kom opp fra vannet, strakk armene mot meg og ropte «mer», smiler Charlotte.

Sønnen har også et stort konkurranseinstinkt og elsker å svømme om kapp med mamma eller pappa.

- Vannet er virkelig hans rette element, her er han blid, fornøyd og lykkelig.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning