Vekstkurve barn

Større enn før

Norske barn er både lengre og tyngre enn tidligere.

HØYERE OG TYNGRE: Norske barn er både høyere og tyngre nå enn på 70-tallet.
HØYERE OG TYNGRE: Norske barn er både høyere og tyngre nå enn på 70-tallet. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Norske skolebarn er generelt høyere og tyngre i dag enn for 30 år siden. Dette viser Vekststudien i Bergen, som har gjennomført målinger av over 8000 barn i alderen 0-19 år. Studien ble startet i 2003, med ønske om å kartlegge og beskrive vekst- og vektutviklingen til norske barn.

Les også: Sommerbarn blir sterkest

Økt trivsel

Blant de yngste barna, nærmere bestemt de under fem år, har fødselsvekt, høyde, vekt og hodeomkrets vært nokså uendret de siste 20 årene. Likevel er norske småbarn generelt tyngre og større enn barn i en rekke andre land i verden, viser WHOs internasjonale vekststandard. Dette skyldes antagelig forskjellige omgivelser eller forskjellig vekstpotensial mellom de forskjellige befolkningsgruppene.

Derimot er norske skolebarn blitt større. I dag er de både høyere og tyngre enn det skolebarna var i 1970-årene. For de eldre barna har det skjedd en økning i 50-prosentilen for høyde(den midterste verdien i målingen) med opptil 3,4 cm hos gutter og 2,5 cm hos jenter.

Bedre trivsel, forbedret ernæring og færre infeksjoner er noen av årsakene til at norske skolebarn blir større enn før, ifølge Vekststudiens hjemmesider. Her kan du sjekke ut vekststudiens vekstkurver for norske barn.

Les også: Mammasjokket

Høyere barn smartere

Alle foreldre mener deres egne barn er søtere og flinkere enn alle andre barn. Er nettopp dine barn av den lange sorten, kan de og være smarte. I det minste mener forskere ved University of Bristol at nettopp høyde kan ha betydning for hvor smart barnet er.

De har gjennomført en studie blant 547 åtteåringer, som viser at veksthormoner i barnets blod er direkte knyttet til barnets IQ. Den viser og at barn som vokser seg høye, også blir smartere sammenlignet med lavere barn, ifølge bio-medicine.org.

Er du nysgjerrig på hvor stort ditt barn blir i voksen alder, kan du prøve denne høydekalkulatoren. Den regner ut forventet fremtidig høyde på barnet, med utgangspunkt i foreldrenes høyde. Vær obs på at kalkulatoren bruker fot som måleenhet. Her kan du regne ut hva din høyde er i nettopp fot først.

Les også: 20 tegn på supersmart barn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning