Kjønnsroller og barn:

- Sønnen min går med rosa skjørt i barnehagen

Og jeg er skikkelig stolt av ham, skriver en mor.

ROSA SKJØRT PÅ GUTTER: Noen synes det er helt uproblematisk. Andre kunne ikke drømt om å la sønnen gå i det.
ROSA SKJØRT PÅ GUTTER: Noen synes det er helt uproblematisk. Andre kunne ikke drømt om å la sønnen gå i det. Foto: FOTO: Istockphoto.com
Publisert Oppdatert

- Min sønn på snart seks år elsker både Starwars, fotball og rosa. Han går i rosa skjørt, rosa genser og sparer til langt hår. Før han troppet opp i fullt rosa anntrekk i barnehagen øvde vi inn et par replikker han kunne si om noen syns det var rart; "Du kan også gå i rosa, om du tør" og " alle kan gå med hva de vil". Ingen har vært ekle mot ham. De flest reaksjoner kommer fra voksne. Jeg synes han er skikkelig tøff og er så stolt, skriver en mor i forum på foreldre.no

Del på TwitterGutter er gutter

Da Foreldre & Barn spurte leserne om de ville kjøpt rosa tøfler til sønnen sin var det slett ikke alle som var enige med moren over.

- Aldri i verden at jeg ville kjøpt rosa tøfler til en gutt. Ikke til mine barn eller andres. Gutter er gutter og jenter er jenter. De er ikke samme kjønn, dermed får de ikke samme farge på ting, skriver " meg selv" .

Stereotype foreldre

En undersøkelse magasinet Foreldre & Barn har gjort blant 1493 foreldre, viser at foreldre har ganske stereotype holdninger til kjønn klær og fritidsaktiviteter.

Bare 17 prosent ville reagert positivt om en sønn ønsket seg rosa klær fra jenteavdelingen. 51 prosent sier de ville reagert direkte negativt på et slikt ønske fra en sønn. 47 prosent sier de ville reagert positivt dersom en datter gjerne vil ha klær fra gutteavdelingen.

- Foreldrenes holdninger i denne undersøkelsen viser at gutterollen er veldig mye smalere enn jenterollen, sier Dag Øisten Endsjø, professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Homoangst

GLAD FARGE:  Rosa er en sterk og intens, glad farge. Alle barn reagerer på sterke farger fra de er ganske små. Gutter så vel som jenter. Det er urettferdig at en gjeng med voksne skal frata guttenes glede over disse sterke og fine fargene, mens jentene skal få lov  fortsette å like dem, skriver en i forumet vårt.
GLAD FARGE: Rosa er en sterk og intens, glad farge. Alle barn reagerer på sterke farger fra de er ganske små. Gutter så vel som jenter. Det er urettferdig at en gjeng med voksne skal frata guttenes glede over disse sterke og fine fargene, mens jentene skal få lov fortsette å like dem, skriver en i forumet vårt. Foto: FOTO: Istockphoto.com

Han tror også det slike holdninger sier noe om en generell homoangst i samfunnet. Man frykter for at gutter som liker rosa eller liker å kle seg i kjoler er tidlige tegn på at de er homofile, sier professoren.

- ... Om dette betyr at han er homofil - hva så? Det har så lite å si for meg at jeg ikke klarer uttale det nok - det er virkelig irrelevant hva ungen min går i, så lenge han (eller hun) er god og varm, rein og fornøyd med seg sjøl, skriver Riktoria.

- Det handler vel mere om at det kan være det "første" tegnet på at din sønn kan være homofil...,skriver Duvesen i debatten på Dagbladet.no ,der saken også er publisert.

- Det som er fakta, i følge de førskolelærerne jeg kjenner, er at mange foreldre (spesielt fedre..) får fullstendig noia, og kan i noen tilfeller bli rasende, om sønnen deres leker med dukker eller har kledd seg ut i kjolelignende klær når de henter dem i barnehagen... De sier også at dette er noe omtrent ALLE gutter gjør i barnehagealder, men at de voksne prøver å styre leken litt slik at de ikke leker slike leker når foreldrene kommer og henter,skriver en annen.

Her kan du si din mening om saken.Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning