Slik svarer du på barnas vanskelige spørsmål

Føler du deg dum når barna spør deg om noe du ikke vet svaret på? Du er ikke alene.

NYSGJERRIGPER: Noen barn er svært vitebegjærlige og spør om alt mellom himmel og jord. Ikke alt er like lett å svare på.
NYSGJERRIGPER: Noen barn er svært vitebegjærlige og spør om alt mellom himmel og jord. Ikke alt er like lett å svare på. Foto: illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Sist oppdatert

Flere pinlige spørsmål:

  • Ifølge den britiske undersøkelsen gjengitt i The Sun, der 1002 foreldre deltok, hadde nær to tredjedeler (60 prosent) av foreldrene hadde fått spørsmålet «Hvor kommer babyer ifra»?
  • «Hvordan blir en regnbue til»? og «hvorfor er himmelen blå»? hadde henholdsvis 43 og 30 prosent av foreldrene forsøkt å finne svaret på.
  • Andre vanskelige spørsmål var: «Hvor er biene om vinteren»?, «hva er en rap»? og «hvor kommer buser fra»?
  • Mer enn halvparten av foreldrene svarte også at de trodde at barna visste mer om hvordan saker og ting henger sammen enn det de selv gjorde.
  • En femtedel «følte seg dumme» når de ble stilt spørsmål de ikke kunne svare på.
  • Og en femtedel av foreldrene sa at de skulle forklare barna hvordan det hele hang sammen når de bare var blitt litt eldre.
  • En av de mest populære måtene å slippe unna et vanskelig spørsmål på, var ifølge undersøkelsen ved å si: «spør din mor (eller far)».
  • Fedre var mest troende til å ville dikte opp et svar.
  • Mødre var mer troende til å love å svare barna senere, med håp om at barna ville glemme det.

«Pappa, hvordan ble jeg til»?

«Hvorfor er tisset gult»?

«Hva er en rap»?

Kjenner du deg igjen? Dette er noen av de vanligste spørsmålene som barn stiller til foreldrene sine, ifølge en britisk undersøkelse.

Barn er nysgjerrige av natur, og gjerne fulle av spørsmål om alt det rare de ser og hører hver dag - til foreldrenes glede, og noen ganger frustrasjon.

For noen ganger vet man rett og slett ikke svaret, andre ganger har man kanskje ikke lyst til å gi et ærlig svar, fordi det kjennes flaut.

Les mer:

Pinlige gullkorn fra barnemunn: - Se pappa, han er rød på tissen!

Dine pinligste foreldreøyeblikk

Føler seg dumme

Hele 80 prosent av foreldrene i undersøkelsen har blitt stilt pinlige eller vanskelige spørsmål av barna sine.

Og mange av foreldrene forteller at de har følt seg dumme når de ikke har kunnet svare, melder The Sun. (Se flere resultat fra den britiske undersøkelsen i faktaboksen.)

- Av og til kan ikke foreldrene svare på barnas spørsmål, men du behøver ikke å bli stum av den grunn, sier Jon-Håkon Schultz, spesialpedagog og forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

- Tenkt høyt og filosofer over ulike forklaringer sammen med barnet. Diskuter videre hvem andre en kan spørre for å få svaret, kanskje kan dere google det på nettet? Eller spørre bestemor eller naboen?

Har du fått noen vanskelige eller pinlige spørsmål fra barnet ditt? Fortell i kommentarfeltet under.

I boken «Kan vi snakke med barn om alt?» (2008) har Schultz sammen med barnepsykolog Magne Raundalen tatt for seg hvordan voksne kan snakke med barn om vanskelige tema.

Les også: Stor test av suttekopper

Lytt mer enn du prater

«Hvor kommer babyer ifra?»

Når du skal ta denne samtalen med barnet, kan det være greit å huske på følgende:

  • Når barn er mellom tre og fem år vil de begynne å snakke om kroppsdeler og babyer. Svar på spørsmålene deres, men ikke vær mer detaljert enn det de er klare for.
  • Når barn spør sine foreldre hvor babyer kommer fra, gjør de det uten å tenke på sex. Det er det vi voksne som tenker på.
  • Barn vet ikke hva sex er, og selv om de har begynt å utforske sin egen seksualitet, er det langt fra barnas uforskende handlinger til den definisjonen vi voksne har av ordet.
  • Begynn tidlig og gå sakte fram.
  • Svar på spørsmålet.
  • Bruk enkle ord og forklaringer som barnet kan forstå. Kanskje må «sædcelle» byttes ut med frø. Husk at barnet ikke forbinder det å lage en baby, med et samleie eller sex. Det er det vi voksne som gjør.

Kilder: Psykoanalytiker Gail Saltz ved Weill Cornell School of Medicine, Siv Gamnes ved Sex og samfunn

Les hva Klikk Foreldre tidligere har skrevet om dette:

Les saken: Slik snakker du om seksualitet

Schultz understreker at det er viktig at voksne tar seg tid til å snakke med vitebegjærlige barn.

- Når vi skal snakke med barn, hjelper det å tenke på at vi er skapt med en munn og to ører. Det betyr at vi skal lytte dobbelt så lenge som vi snakker, tipser han.

- Det gjelder å finne balansen slik at man ikke blir underaktiv og samtalen dør ut, ei heller overaktiv for da slukner barnets oppmerksomhet, forklarer Schultz.

Men dersom du snakker som et leksikon når barnet bringer frem et vanskelig tema, ser det seg om etter døren. Det samme gjør barnet dersom du bare sitter der stum og lytter. Da tør det ikke å snakke med deg, understreker spesialpedagogen.

Samtidig vil ikke barn ha en «rosa barneversjon» til svar.

Ikke avfei vanskelige spørsmål

Barn lærer språk gjennom å bruke språk. Ønsker du å få til en god samtale med et stille og beskjedent barn, kan det å stille åpne spørsmål, som krever mer utdypende svar enn bare «ja» og «nei», være en måte å få barnet i gang på.

Les også: Trendy med hjemmestrikk for barn - se hva som finnes på nettet

- Små og store barnehjerner trenger å bli stimulert. Det gjør de ved å snakke med voksne som kan hjelpe dem til å tenke videre og forstå nye sammenhenger, og ikke minst motivere dem til å stille spørsmål slik at de kan fortsette å utvikle hjernen, utdyper Schultz

Det er viktig å ta barna på alvor, og det gjør en ved å ta spørsmålene deres alvorlig og dermed involvere seg, mener han.

- Bruk tid på å snakke ordentlig sammen og ikke avfei de vanskelige spørsmålene.

Har du fått noen vanskelige eller pinlige spørsmål fra barnet ditt? Fortell i kommentarfeltet under.

Les også: Så mye koster tannlegen

Les mer på Klikk Foreldre

Denne saken ble første gang publisert 26/08 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også