Barn og påkledning

Slik kler du barna når vinter blir vår

Nei, det er altfor tidlig å kutte ut strømpe- og ullbukser på barnehagebarna ennå, er rådet fra et utvalg av Oslos helsestasjoner.

BEHOLD KLÆRNE: Det er fremdeles litt for kaldt til at strømpebuksa kan droppes.
BEHOLD KLÆRNE: Det er fremdeles litt for kaldt til at strømpebuksa kan droppes. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Vent til mildværet kommer for alvor med å legge strømpebuksa igjen hjemme når barnet går i barnehagen, er det klare rådet fra helsestasjonene.

En ringerunde til ti av hovedstadens helsestasjoner viser at kun et fåtall har fått spørsmål fra bekymrede foreldre om påkledning.

Uforsvarlig tidlig

Helsesøster Karin Andersen ved Karlsrud helsestasjon i Oslo sier at det er helt uaktuelt og uforsvarlig å droppe strømpebukse så tidlig på året.

Hun bekrefter at mange foreldre synes det er vanskelig å kle på barnet riktig mengde klær. Den største frykten er ofte at barna skal bli for varme.

- Vi ser at barn under ett år som ligger i vogn får ofte på seg for mye klær. Små barnehagebarn i alderen 1-2 år kan godt ha på seg strømpebukse eller ullbukse under dressen eller regnbuksa lenger enn eldre barn. De små sitter mye på kald bakke, og fryser derfor lettere på underkroppen, sier Andersen.

De største barnehagebarna, i alderen 2-6 år er mye i bevegelse og trenger derfor mindre klær på seg. Ta heller på flere lag med klær slik at det er lett å skrelle av dem ett lag hvis de blir for varme, råder Karin Andersen.

Sunn fornuft

Nå blir det gradvis varmere i lufta, men det kan være kaldt om morgenen. Sjekk værmeldingen før du sender barnet i barnehagen. Mange mødre kler på barna mye klær fordi de fryser selv.

- Jeg tror det viktigste rådet jeg kan gi usikre foreldre er å bruke sunn fornuft, sier Andersen som har 22 års erfaring som helsesøster.

Venter til snøen forsvinner

Leder for Huken naturbarnehage i Grorud bydel i Oslo, Ståle Solheim, har ikke tenkt å droppe ungenes ullbukse på en god stund ennå.

De 18 barna fra tre til seks år er mye ute i skog og mark, og ullbuksa må være på til snøen forsvinner og marka blir bar.

- Det er altfor tidlig å droppe strømpe- eller ullbukser for barna ennå. Vi anbefaler at barna har på seg ull en god stund til, sier Solheim.

Han ser for seg at snøen forsvinner i løpet av april, og da kan ullbuksa kanskje droppes hvis været er varmt.

- Vi vurderer dette fra dag til deg. Det viktigste er at barna ikke fryser eller blir kalde. Verken barn eller foreldre klager på at barna må ha på seg plagg under vanntette dresser en god stund ennå, sier han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning