BARNEOPPDRAGELSE

Norske barn henger etter

Amerikanske barn slutter med bleier, vasker hendene, knepper knapper og pusser tennene selv mye tidligere enn norske barn.

OPPDRAGELSE: Amerikanske barn pusser tennene, slutter med bleier og kneppe knapper selv mye tidligere enn norske barn.
OPPDRAGELSE: Amerikanske barn pusser tennene, slutter med bleier og kneppe knapper selv mye tidligere enn norske barn. Foto: FOTO: Crestockphoto
Publisert Oppdatert
Å drille barna til å fjerne snørr i nesa raskt, er ikke et mål for norske foreldre. Vi verdsetter sosial lek med andre barn høyere

Ny forskning avslører at kulturforskjellene mellom norske og amerikanske barn er større enn antatt. På enkelte områder er det store avvik mellom hva friske norske og amerikanske barn klarer på samme alder. Amerikanske barn klarer mange oppgaver innen egenomsorg minst ett år før de norske. Spesielt er det store forskjeller mellom når norske og amerikanske barn slutter med bleie og klarer toalettbesøkene selv. Her skiller opp mot halvannet år.

Prioriterer annerledes

- Jeg er overrasket over de store forskjellene, sier forsker Marie Berg som har gjort den norske delen av undersøkelsen. Undersøkelsen er hennes doktorgradsarbeid, og hun arbeider til vanlig som sjefsergoterapeut på Sunnaas.

Resultatene fra undersøkelsen, som nylig er publisert i det internasjonale tidsskriftet Scandinavian journal of occupational therapy, viser at det er en rekke områder hvor friske norske barn avviker fra friske amerikanske barn.

Den norske undersøkelsen, som ble gjort med 174 barn mellom 1 og 6 år, viser at når det gjaldt oppgaver som å børste håret, pusse nesen, pusse tenner, vaske kropp og ansikt, kneppe knapper, mestre glidelås, slutte med bleier og mestre toalettbesøk lå de norske barna ett år bak de amerikanske barna.

  • 75 prosent av amerikanske barn på 4 til 4,5 år knepper knappene selv, mens 75 prosent av de norske barna mestrer dette først når de er 5 til 5,5 år.
  • Og mens 75 prosent av amerikanske barn vasker og tørker hendene og vasker kroppen grundig når de er 3,5 til 4 år, gjør norske barn dette når de er 4,5 til 5 år.
  • Norge ligger også etter land som Nederland, Slovenia og Tyrkia når det gjelder egenomsorg.
  • Forskningen viste derimot at norske og amerikanske barn begynte å spise selv og kle på seg omtrent på samme alder.

Ulike forventninger

Ifølge Marie Berg betyr ikke resultatene på noen måte at norske barn er "dårligere" enn de amerikanske, men viser at det er kulturforskjeller og ulikheter i hvordan foreldrene oppdrar barna. Å lære barna å bli selvstendige, er for eksempel et tidlig mål i USA.

Marie Berg mener at noen av disse forskjellene kan forklares med blant annet at foreldre i Norge ikke opplever selvstendig mestring av disse oppgavene som så viktige.

- Å drille barna til å fjerne snørr i nesa raskt, er ikke et mål for norske foreldre. Vi verdsetter sosial lek med andre barn høyere, sier Berg.

- Det er foreldrenes og samfunnets forventninger som skiller seg fra hverandre, ikke barnas evne til å gjøre de ulike oppgavene. Når det gjelder tannpuss blir foreldre i Norge oppfordret av tannlegen til å pusse barnets tenner grundig til barnet er nærmere 10 år gammelt. De fleste barna har velcro-lås i stedet for skolisser. Foreldrene i USA, og samfunnet, forventer andre ting fra barna, og gjerne tidligere enn hva som er vanlig i Norge. Derfor får de det til. Mens norske foreldre er mer opptatt av at barna skal bli sosiale vesener er det mer fokus på høflighet og renslighet i USA.

- Er norske foreldre generelt for snille med barna, krever de for lite av dem?

- Mine resultater sier ikke noe om dette, men jeg mener at resultatene fra andre land kanskje bør være en liten vekker for norske foreldre. De kan jo spørre seg selv om det er mulig å sette i gang med for eksempel pottetrening litt tidligere. Mange undersøkelser tyder på at barna er modne for dette lenge før de er 3 til 4 år.

Ut på tur

OPPDRAGELSE: Amerikanske barn pusser tennene, slutter med bleier og kneppe knapper selv mye tidligere enn norske barn.
OPPDRAGELSE: Amerikanske barn pusser tennene, slutter med bleier og kneppe knapper selv mye tidligere enn norske barn. Foto: FOTO: Crestockphoto

Resultatene viser også områder hvor norske barn er "tidligere ute" enn de amerikanske: Norske barn er yngre enn de amerikanske når de begynner å bevege seg i naboområdet sitt.

- Årsaken er sannsynligvis at barn i USA rett og slett ikke får lov til å gå ute alene før de har blitt ganske store. Norske foreldre opplever nok nabolaget sitt som tryggere, og barn får derfor lov å være ute mer på egen hånd. Generelt mestret de norske barna innendørs og utendørs forflytning tidligere enn de amerikanske barna, sier Marie Berg og tror det kommer av den norske turtradisjonen. Her i landet er det vanlig, ja nesten påkrevd, å ta med barna på tur i skogen i helgene.

Vær så snill

I USA er fokus på høflighet større. Det er vanlig å være barna tidlig å si takk og vær så snill når de vil ha noe.

Norske og amerikanske vaner varierer: Å sette barna fra seg i barnevognen når de skal sove utenfor huset, eller ved vinduet utenfor en restaurant når foreldrene spiser, er ikke lov.

Les også: Derfor bør du kjefte mindre.

-Pausetid er ingen skammekrok.

Flere saker på: Klikk Foreldre.

HØFLIGE BARN: I USA er fokus på høflighet større. Det er vanlig å lære barna tidlig å si takk og vær så snill når de vil ha noe.
HØFLIGE BARN: I USA er fokus på høflighet større. Det er vanlig å lære barna tidlig å si takk og vær så snill når de vil ha noe. Foto: FOTO: Crestockphoto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning