Smokkeslutt

Når bør barnet slutte med smokk?

Når mener du at barnet ditt bør slutte med smokken?

TRØST OG KOS: Mange barn koser seg med smokk i mange år. Når bør tiden som smokkebruker ta slutt?
TRØST OG KOS: Mange barn koser seg med smokk i mange år. Når bør tiden som smokkebruker ta slutt? Foto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

For mange barn er smokken en trofast følgesvenn - både natt og dag. Det kan være flaut å bruke smokk for lenge. Tannstillingen til barnet kan bli dårlig og man skjønner ikke hva barnet sier når smokken sitter fast i munnen. Ikke ser det så fint ut når barnet blir eldre heller. Det er altså mange grupper til å slutte med smokk i tide. Men når er det på tide å legge den vekk for godt?

Sugeinstinkt

Smokk betyr trygghet og kos. Før eller senere må det ta slutt.

- Smokken er basert på et enkelt prinsipp. Barnet fødes med et sugeinstinkt, som er livsviktig i dets første leveår. Det er denne refleksen smokken er ment å skulle tilfredsstille. Det forklarte Gudrun Skjæveland, konstituert overlege ved barneavdelingen ved Haugesund sykehus, i forbindelse med at smokken fylte 60 år.

Tannproblemer?

Men ved ett- til to-årsalderen bør foreldrene forsøke å få barnet til å slutte med smokken. Suttebehovet skal også avta og opphører oftest i 12-15 månders alder, ifølge Pasienthåndboka. Dess lenger det bruker smokk utover dette stadiet, jo større er også risikoen for tannproblemer, som mulig skjevstilling av tennene, ifølge Skjæveland.

Det kan være greit å la avvenningen gå over tid, slik at det ikke skapes noen kampsituasjon.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning