Barn og kjønnsroller:

- Jeg vil ha rosa tøfler

Sønnen din ønsker seg rosa tøfler. Kjøper du dem?

BARN OG KJØNNSROLLER: Guttejenter er tøft. Jentegutter er mer problematisk, mener foreldre som har svart på en undersøkelse gjennomført av Foreldre & Barn.
BARN OG KJØNNSROLLER: Guttejenter er tøft. Jentegutter er mer problematisk, mener foreldre som har svart på en undersøkelse gjennomført av Foreldre & Barn. Foto: FOTO: Istockphoto.com
Publisert Oppdatert
BLIR FORMET: Smak av  av farger og interesser tror jeg i høy grad er kulturelle konstruksjoner, sier høyskolelektor Jon Olaf Berg.
BLIR FORMET: Smak av av farger og interesser tror jeg i høy grad er kulturelle konstruksjoner, sier høyskolelektor Jon Olaf Berg. Foto: FOTO: Istockphoto.com

Sønnen din ønsker seg rosa barnehagetøfler over alt på jord. I vårt mer eller mindre likestilte samfunn tenker du kanskje at du selvfølgelig ville kjøpt dem. Mange villle nok også det. Men ikke allle.

Gutt i "jentefarger"

En undersøkelse magasinet Foreldre & Barn har gjort blant 1493 foreldre, viser at foreldre har ganske stereotype holdninger til kjønn klær og fritidsaktiviteter.

Ville du gitt sønnen din rosa barnehagetøfler? Bli med i debatten her

Del på TwitterBare 17 prosent ville reagert positivt om en sønn ønsket seg rosa klær fra jenteavdelingen. 47 prosent sier de ville reagert positivt dersom en datter gjerne vil ha klær fra gutteavdelingen.

51 prosent sier de ville reagert direkte negativt på et slikt ønske fra en sønn. Bare 22 prosent ville reagert negativt dersom en datter ville krysse kjønnsgrensene i klesveien.

Smalere gutterolle

- Foreldrenes holdninger i denne undersøkelsen viser at gutterollen er veldig mye smalere enn jenterollen. Jenter kan gjøre hva som helst, og jo mer de gjør, jo bedre. Kontrasten mellom en jente som løper rundt i rosa tyllskjørt den ene dagen og spiller ishockey den andre, er spennende motsetninger og noe vi oppfatter som en styrke hos jenta. Dette er ikke tilfelle med gutter som velger interesser, klær eller leker som har såkalte feminine trekk, sier Dag Øisten Endsjø, professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Homofrykt blant fedre

Når det gjelder valg av fritidsinteresser, er det også stor forskjell på hvor mye applaus jenter og gutter høster fra foreldrene for sine valg. Mens jenter i 90 prosent av tilfellene kan regne med begeistring fra foreldrene dersom de vil begynne med ballett, er det bare 55 prosent som vil reagere positivt på et slikt ønske fra gutter. 24 prosent sier de vil reagere direkte negativt.

Blant fedrene er det hele 46 prosent som vil rynke på nesa om guttungen skulle ha lyst til å danse ballett.

- Fedres skepsis til en idrett som ballett og rosa klær forteller mye om generell homoangst i samfunnet. Man frykter for at guttene skal bli homofile på grunn av den tradisjonelle forståelsen av at mindre maskuline menn gjerne er homofile, sier professoren.

Skille seg ut

Frykten for at barna våre skal skille seg veldig ut fra de andre, er også en viktig grunn til at foreldre svarer slik de gjør, mener Dag Øisten Endsjø .

- Foreldres angst for at barna skal være annerledes og falle utenfor og bli mobbet er veldig sterk, tror han.

Rosa ballkjole

Det ultimate eksempelet på en gutt som operer utenfor de fastsatte kjønnsrollene, er han som vil ha på seg prinsessekjole i barnehagen. I undersøkelsen mener kun 26 prosent at en gutt skal få ha på seg kjole hvis han har lyst til det, uten at noen skal forsøke å få ham til å la være.

- Det klart at gutter som selv velger å gå i rosa eller prøve jenteklær, bør få lov til det, sier høyskolelektor Jon Olaf Berg ved Dronning Mauds Minne. Han har forsket på kjønnsroller i barnehagen, og har også flere års erfaring som førskolelærer.

- Jeg har vært borti denne typen responser hos fedre i barnehagen, og det er et typisk eksempel på at gutters handlingsrom kan være snevrere. Dette kan kanskje også bidra til at personalet i barnehagen ikke responderer positivt hvis gutter prøver ut slike være- eller handlingsmåter.

Skal få velge selv

Mange tenker nok også på hva andre barn i barnehagen vil si, og vil beskytte sitt eget barn, sier Hedi Öster, pedagogisk leder i Lille Tøyen barnehage i Oslo.

- Jeg har ikke opplevd at små barn under 5 år kommenterer andre barns fargevalg. Men det er sjelden jeg ser gutter med rosa klær. Jeg er mest opptatt av at barn skal få leke med det de vil og de fargene de vil. Vil gutter drikke av rosa kopper eller kle seg ut som prinsesser, snakker vi om at det er helt naturlig, sier hun.Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning