Slik fjerner du plasteret helt uten tårer

Her er plastertriksene du ikke visste om

Glem gråt og låt når plasterlappen skal av.

AU! Vet du at det finnes alternativer til å bare dra plasterlappen av i full fart?
AU! Vet du at det finnes alternativer til å bare dra plasterlappen av i full fart? Foto: FOTO: Thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

Det er mange små ulykker som krever sin plasterlapp. For enten det dreier seg om vårens første skrubbsår på kneet, kattepusen som kloret eller albuen som tok av for fallet, så vet alle mammaer og pappaer med små barn i huset at det finnes nesten ikke den oveflate-skade som ikke raskt blir bedre av et Sabeltann- eller Hello Kitty-plaster eller to.

Men hva skjer når blodet har stoppet, skaden er glemt og plasterlappen skal av? Hører du til den gode gamle leiren som holder en knapp på fort og ferdig? Eller lirker og lurer du for å unngå gråt og låt?

Det er nemlig mange små som feller minst like mange tårer av å rive av plasteret som de gjorde av å skrubbe kneet på asfalten. Men frykt ikke, det finnes gode råd.

Smarte triks som løsner limet

Limet som fester plasteret til huden sitter ofte godt fast, og selv voksne vet at det kan gjøre vondt å skulle rive av den plasterlappen. Men der hvor vi biter tennene sammen og vet det går fort over, kan det være verre å overbevise de søte små. Men ifølge nettstedene Mamapedia og eHow trenger du ikke gjøre det på den mest brutale måten lengre. Her er nemlig plastertriksene som funker:

RIV AV: De fleste er enige om at det beste er å bare bite tennene sammen og rive plasteret av. Men om du ønsker en mildere variant, finnes det gode råd.
RIV AV: De fleste er enige om at det beste er å bare bite tennene sammen og rive plasteret av. Men om du ønsker en mildere variant, finnes det gode råd. Foto: FOTO: Colourbox

1. Babyolje

Det er jo som kjent midten på plasteret som dekker selve skaden, mens utsidene er hvor limet som gjør vondt sitter. For å løsne på dette limet kan det være verdt et forsøk å prøve med babyolje.

Slik gjør du:

  • Dypp en bomullsdott i oljen og smør over begge endene på plasterlappen slik at den er godt fuktig. Gjenta om nødvendig dersom limet fortsatt sitter.
  • Når limet er løst opp, burde det gå rimelig smertefritt å fjerne plasteret.

2. Vodka

På samme måte som med babyolje påstår nettstedet eHow at du kan løse opp limet på plasteret ved hjelp av vodka. Vodka er jo som kjent sterilt, og vil derfor i tillegg til å løsne limet også rense området rundt såret for puss og skitt. Medisinsk alkohol vil fungere på samme måte.

3. Saltvann

Dette anbefales om plasteret har festet seg ikke bare til selve huden på siden av såret, men også til sårkanten or ruren over såret. Det kan jo nemlig være svært vondt å rive plasteret av for så å få åpnet såret på nytt.

Men lunkent saltvann går du frem på samme måte som ved bruk av enten babyolje eller alkohol. Dypp litt bomull i væsken og ha på plasterlappen. Her er trikset å være tålmodig, for det kan nemlig ta litt tid før denne væskeblandingen klarer å løsne limet fra sårkanten. Men ikke forhast deg, og gjenta prosessen med å ha på saltvann ved behov.

OLJE OG VANN: Vet du hvordan du kan fjerne plaster uten gråt og låt?
OLJE OG VANN: Vet du hvordan du kan fjerne plaster uten gråt og låt? Foto: FOTO: Thinkstockphotos

4. Saks

Et annet triks nettstedet foreslår, er å bruke en liten saks til å klippe vekk først midtdelen på plasteret, den som ikke har lim på seg og som dekker selve såret. Deretter bruker du litt vann eller olje for å bløte opp delene på siden som sitter fast på huden.

TIPS: Om plasteret sitter fast i de små hårene på armen, pass på at du drar det av den retningen håret vokser, da det gjør mindre vondt.

Fjern plasteret med hårføner

Et annet triks som det snakkes om i diverse forum og mammanettsteder er å benytte seg av hårføneren for å fjerne plaster på en skånsom og smertefri måte.

Dette sier den australske frisøren Christina Reilly med bloggen Hairromance:

- Hårføneren kan brukes til mye mer enn å bare tørke håret, og egner seg supert til å fjerne plaster med på en kjapp og lettvint måte.

Ifølge frisøren løsner limet som fester plasterlappen på huden når det varmes opp med varmluft fra hårføneren.

- Skru hårføneren på en laveste settingen og blås forsiktig på plasterlappen til den blir varm og limet begynner å smelte og løsne fra huden. Når du kjenner at plasteret sitter løsere, er det bare å dra det av.

Men frisør Mona Storli-Aston hos Auster Salon og Academy Solsiden i Oslo er skeptisk:

- Jeg ville satset på en av de andre metodene for å få av plasteret, forklarer Storli-Aston til Foreldre & Barn.

- Hårføneren avgir jo en del varme som jeg vil påstå er under middels behagelig, og kanskje spesielt på sart barnehud.

Hold på huden

På barneavdelingen ved Drammen sykehus får Foreldre & Barn bekreftet at litt babyolje på en bomullsdott hjelper fint når man skal få plasteret løst.

- Når vi fjerner plasterlapper som fester sonder på helt nyfødte eller premature barn, bruker vi ofte litt olje for å løsne plasteret, forklarer en sykepleier ved Nyfødt Intensiv avdelingen til Foreldre & Barn.

- Dette fungerer fint, og ofte merker ikke babyen en gang at noe er i ferd med å skje, og det er tydelig at det slett ikke gjør vondt.

Et annet triks, som er å anbefale på litt større barn, er å holde huden rundt plasterlappen ned med den ledige hånden, og dra plasteret av med den andre.

- På denne måten strekkes ikke huden eller de små hårene på armen, forklarer en forumbruker på nettstedet Mamapedia.

- Og det er jo ofte dette som gjør at det gjør vondt.

Plasterfjerner og badekar

Det manglet ikke på gode tips og råd blant norske småbarnsmødre heller, da Foreldre & Barn tok saken ut på Facebook for å høre hvordan man fjernet plasterlapper rundt om i de norske hjem.

- Plasterfjerner, som man får kjøpt på Apoteket, fungerer kjempefint, forklarer Trine Hansen fra Kristiansand.

- Og denne funker også utmerket dersom "noen" har funnet på å klistre klistremerker på døra, veggen, vinduet og så videre. På med litt plasterfjerner, og problemet er løst.

Lisa Eriksen fra Tromsø er enig:

- Plasterfjerner er superenkelt i bruk og minimerer gråt og låt.

Elin Byberg fra Finnsnes har god erfaring med bruk av babyolje.

- Litt babyolje i badevannet, og så detter plasterlappen garantert av før småen er ferdig med å bade.

Les også:

Her de kuleste plastrene

Derfor skjer det flere ulykker på lekeplassen når smarttelefonen er med

Derfor skal du la barna jukse i spill og leke med kniver

Førstehjelp: Slik redder du barnet fra å kveles

BABYOLJE OG HÅRFØNER: Disse plastertriksene har du kanskje ikke hørt om?
BABYOLJE OG HÅRFØNER: Disse plastertriksene har du kanskje ikke hørt om? Foto: FOTO: Colourbox

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning