Parforhold:

Ha tre barn og vær like forelsket

Disse enkle grepene må til.

VELG HVERANDRE: Kutt ut nesten alt sosialt liv på jobben. Prioriter kjæreste, familie, venner og slekt. Og vent gjerne med hage-, hytte- og oppussingsprosjekter. I verste fall koster de dere sexlivet og kjærestetiden, forteller Eva Tryti, psykolog og parterapeut.
VELG HVERANDRE: Kutt ut nesten alt sosialt liv på jobben. Prioriter kjæreste, familie, venner og slekt. Og vent gjerne med hage-, hytte- og oppussingsprosjekter. I verste fall koster de dere sexlivet og kjærestetiden, forteller Eva Tryti, psykolog og parterapeut. Foto: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Trine Lise og John sine beste kjæresteråd:

 • Gi et kyss, klem eller et klapp på rumpa i det du går forbi den andre
 • Si jeg elsker deg når dere går ut av døren
 • Gi god natt kyss og si elsker deg før dere legger dere for kvelden
 • Husk å kommunisere og ha gode samtaler hver dag
 • Ikke ta den andre for gitt
 • Kjøp små overraskelser i blant. Ta med favorittsjokoladen på vei hjem fra jobb.
 • Ha kjærestetid noen ganger i uken etter ungene er i seng. Spis ekstra god kveldsmat, eller se en film.
 • La besteforeldrene passe barna et par ganger i året der dere går ut og er bare dere selv, spiser noe godt, går på kino eller noe annet dere liker å gjøre sammen.

Hele 56.219 par i Norge har tre barn i alderen 0 til 5 år. Og vi lever i en verden hvor multitasking og dårlig samvittighet overfor barna og jobben er en stor del av hverdagen.

Eva Tryti er psykolog og parterapeut, og mener småbarnsforeldre gjør lurt i å gjøre kloke valg i hverdagen. - Man er klemt med tanke på tid, søvn, alenetid og kjærestetid - derfor: Gjør kloke ting, men ikke legg lista for høyt, sier Tryti til Foreldre.no

Slik redder du forholdet

- Mange trenger litt alenetid, uten venner også, for å fungere som kjærester. Kjenn etter - kanskje dere skal kutte litt på det sosiale livet og heller få noen alenetimer. Kutt ut nesten alt sosialt liv på jobben. Prioriter kjæreste, familie, venner og slekt. Kutt ned litt på arbeidstiden om mulig, og vent gjerne med hage-, hytte- og oppussingsprosjekter. I verste fall koster de dere sexlivet og kjærestetiden, forteller Tryti.

Unngår fellene

Trine Lise Jacobsen (27) og mannen John (28) har vært et par i elleve år og hatt barn i fem av dem. Med enkle grep i hverdagen holder de forholdet og kjærligheten varm.

- Det å kunne glede hverandre og ungene med å reise bort og finne på nye og spennende ting er noe av det som gjør at kjærligheten holder seg sterk. Vi bryter ut av hverdagen og konstante rutiner, gjør noe spontant og spennende for ikke å gå i «fellen» der alt blir en rutine. Man kan fort gå på autopilot og ta hverandre forgitt, forteller trebarnsmoren.

- Viktigst i hverdagen

At hele familien koser seg sammen i en ellers hektisk hverdag med jobb, fritidsaktiviteter, og hverdagslige ting, gir både Trine Lise og John energi. Paret har barna Kristian (5), Kristine (3) og Karoline (1).

Vi har gjerne barnevakt to til fire ganger i året der vi går ut og er bare kjærester. Da spiser vi en god middag, snakker sammen, går tur, går på kino, bowling eller på noe annet som skjer. Men det viktigste for oss er hvordan vi har det i hverdagen - da passer vi på å klemme og kysse hverandre, holde hender, kile hverandre på ryggen eller under føttene, sier Trine Lise.

Måker snø for John

Men like viktig er de små tingene man gjør for den andre, som for eksempel at Trine Lise måker snø når hun vet at John er lei, og at han tar med seg de største barna slik at hun selv og minsten kan sove litt ekstra etter perioder med mye nattevåk.

Selv hvor flinke trebarnsforeldrene er, inrømmer Trine Lise at det også er en del utfordringer når det kommer til tid til å være sammen alene.

- Har vi planlagt en dato hvor vi skal kose oss ekstra når ungene er lagt, da setter gjerne alle tre seg i motverge og nekter å legge seg. Eller de får tenner, voksesmerter eller mareritt. Så det beste er å være impulsiv, og ta det litt som det kommer, anbefaler Trine Lise.

Verre med ett enn tre barn

Bjørk Matheasdatter er parterapeut og relasjonspedagog. På kontoret møter hun mange par som opplever problemer i parforholdet, hun holder også mange kjærestekurs og møter par i alle livsfaser som ønsker å ta vare på forholdet. Hun oppfatter ikke at trebarnsforeldre har større problemer i parforholdet enn par med færre barn.

Bjørk Matheasdatter:

Relasjonspedagog og parterapeut med praksis i Oslo.

Etterspurt kursleder og foredragsholder.

Mangeårig leder av Modum Bads egenarrangerte kurs.

- Det vi vet er at første barnefødsel kan være et kritisk punkt for mange. I flere forhold der problemer oppstår, kan vanskelighetene spores tilbake til denne tiden. Det er en stor overgang å gå fra å være et par til å bli en familie. Begge er mer sårbare for den andres uttrykk, og nye mønstres skal etableres.

Nybakte fedre får sjokk

Begge kan lettere kjenne seg sviktet av den andre og få en hva skjer med oss to nå-følelse. Om paret kommer inn i dårlig samhandling på den tiden så kan de lett dra det med seg gjennom forholdet. Ved første barn er man også ofte mer usikker. Når man får sitt tredje barn er man som regel blitt vant til å være familie, og ganske gode på å være foreldre, forteller Bjørk Matheasdatter til Foreldre.no.

Prioriter familietid

- De som klarer å både være kjærester og foreldre når de har ett barn, klarer det som regel også med tre, selv om knapphet på tid og mange gjøremål selvfølgelig kan være en utfordring, påpeker parterapeuten.

- Men etter hvert som barna vokser til vil de ofte ha mye glede av hverandre, og deres lek sammen og omsorg for hverandre kan også være avlastende for foreldrene.

Parterapeutens tips:

 • Ha fysisk berøring hver dag, det tar ikke mange kalorier å stryke hverandre på kinnet.
 • Ikke la barna komme i mellom dere som par, men se istedenfor på dere selv som en enhet hvor barna kommer rundt.
 • Oppfør dere som hverandres kjærester. Vær kjærester også når dere er sammen med barna.
 • La den andre få lov til å sove ut - nok søvn kan gjøre underverker for energi og lyst til å være kjærester og ha sex.

Klilde: Bjørk Matheasdatter

På den andre siden kan parforholdet like vel lide når man har tre barn, sier Matheasdatter, som mener at dette handler mer om det å sette av tid til hverandre.

- Foreldre i dag er generelt flinke til å bytte på å ta vare på barna slik at den andre kan gå ut med venner eller på trening.

Men mange kan i større grad prioritere det å være sammen. Både som familie og som par, sier hun.

- Alliér dere med andre småbarnsforeldre og sitt barnevakt for hverandre slik at dere får en kveld eller en helg for dere selv, men vær også kjærester sammen med barna. Gå tur og hold hender når barna er med, tipser Matheasdatter.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning