Mammablogger

Felix døde i magen

Ikke alle mødre blogger om alle de fine klærne eller lekene barna har fått. Martine forteller om det å miste et barn.

BABYENS GRAV: Lille Felix døde i mammas mage. I dag er mammaen hans en svært populær mammablogger.
BABYENS GRAV: Lille Felix døde i mammas mage. I dag er mammaen hans en svært populær mammablogger. Foto: Foto: Privat
Publisert Oppdatert

Det første sparket, de første famlende skrittene og den aller første tannen. Gravid- og mammabloggerne elsker å dele små hverdagsgleder med leserne sine, men for Martine (26) fra Gjerdrum tok bloggingen brått en uventet vri. En måned før termin døde lille Felix i mammas mage, og Martine fikk en helt spesiell nyhet å dele med sine lesere.

Vanskelig valg

- Det var et utrolig vanskelig innlegg å skrive, og jeg var lenge usikker på hva jeg skulle gjøre. Skulle jeg legge ned hele bloggen eller skulle jeg fortelle alt. Jeg måtte vurdere om jeg orket å være så åpen, men samtidig føltes det som det eneste riktige å gjøre, sier Martine.

Beslutningen ble å forteller leserne hva som hadde skjedd, og det har hun aldri angret på.

Kjemperespons

- Jeg gråt meg gjennom hvert eneste ord, men samtidig var det litt godt å få satt ord på kaoset som rådet på innsiden og få fortalt til alle hva som hadde skjedd, sier hun.

Responsen etter dette innlegget var ifølge Martine helt overveldende. Hundrevis av mennesker - både kjente og ukjente - gråt med henne og pappaen.

- Det hender fortsatt at jeg går tilbake og leser mange av de kloke kommentarene og ordene som ble lagt igjen etter dette innlegget, sier hun.

Fortsatt skriver hun i bloggen sin.For selv om Felix aldri fikk være sammen med mammaen og pappaen sin på jorden, er Martine like mye mamma som alle de andre mammabloggerne der ute.

God sorgprosess

ENGLEMAMMA: Martine blogger om livet som englemamma og gravid.
ENGLEMAMMA: Martine blogger om livet som englemamma og gravid.
Martine Rørhus blogger om sønnens sykdom.
Martine Rørhus blogger om sønnens sykdom.

Bli en populær mammablogger

Hvorfor er mammablogger så populære?

- Jeg tror det er en kombinasjon av eksponeringsbehov, oppmerksomhet og det å føle seg som en del av en gruppe, som gjør at så mange mødre skriver blogg, sier kommunikasjonsrådgiver i DIST Creative Thomas Moen.

Han tror også at det å dele nye og ofte litt overveldende opplevelser med andre, gjør det lettere å håndtere dem.

Slik blir du en populær mammablogger:

- Du må tørre å dele gode og dårlige sider

- Ta gode bilder til bloggen

- Vær flink til å ta i mot og svare på spørsmål fra leserne

- Vær personlig uten å dele alt

- Kom med tips som kan være nyttige for leserne som for eksempel barneutstyr, oppdragelse og ting man kan gjøre med barn

- Spør gjerne leserne hva de vil at du skal skrive om

- Skriv om det som engasjerer deg

Kilde: Thomas Moen og mammabloggere

- For meg fungerte bloggingen som terapi spesielt de første månedene etter at Felix døde. Det var godt å ha et sted å få utløp for tanker - et sted der det var mange som ville høre og mye støtte å få. Et sted der jeg fikk lov til å synliggjøre sønnen min som ingen andre fikk muligheten til å bli kjent med, sier hun.

Hun tror måten hun brukte bloggen på har hatt mye å si for sorgprosessen. Det har føltes meningsfylt å gi sorgen et ansikt, og hun har fått mail fra andre englemammaer som har takket for at hun orket å være så åpen som hun var.

En liten i magen

Nå er Martine gravid igjen. I august blir Felix storebror til en liten gutt. En liten gutt som aldri får møte broren sin, men som likevel vil bli godt kjent med ham gjennom mamma og pappa.

- Det å gå gravid igjen og bære på en sånn erfaring er enormt følelsesfylt. Det er mye glede, og jeg nyter alle livstegn og spark. Jeg prøver så godt jeg kan å ikke la redselen ta overhånd, for jeg vet jo bedre enn de fleste hvor fort alt kan snu fra lykkerus til dypeste sorg, sier Martine som gleder seg til å blogge videre om tilværelsen som tobarnsmamma

Mamma med karriere

Også Martine Rørhus (25) fra Oslo har brukt sin mammablogg som terapi, men at hun skulle behov for å bruke den på denne måten visste hun ikke da hun startet med bloggingen i 2010. Da lå noe av motivasjonen i det å formidle at det var mulig å være mamma og satse på karriere samtidig.

- Det at man blir mor i ung alder verken bør eller trenger å være en unnskyldning for ikke å utdanne seg innenfor det man har drømt om, og for min del var det lege som var drømmen, sier hun.

Sønnen fikk blodkreft

Bloggen til Martine handler i stor grad om hennes liv som alenemor til to små. På godt og vondt. Sønnen Emilano fikk diagnosen akutt lymfatisk leukemi - eller blodkreft - i november 2011. Sykdommen kom fullstendig uventet og slo pusten ut av alle rundt den lille gutten. Naturlig nok handler derfor bloggen i stor grad om kreften og alt den har ført med seg - sykehusopphold, cellegifter og bivirkninger.

- Bloggen er et sted der jeg kan dele gleder og sorger, og hvor klisjéaktig det enn høres ut så blir faktisk gledene doblet og sorgene halvert når man kan dele dem med andre, sier hun.

Stor støtte

Martine vet ikke om leserne forstår hvor mye deres kommentarer og støtte betyr for henne, men for henne er dette er gull verd. Da Emiliano ble syk fikk hun brev og pakker fra mennesker hun ikke kjente, men som kanskje likevel følte at de kjente henne og barna.

- Jeg fikk hjemmestrikkede luer til Emiliano da han mistet håret, jeg fikk blomster på døren og en stor pakke i posten med sju sorter hjemmelagde julekaker fra en jente på 16 år, sier hun.

Ukentlig får hun mail fra lesere som forteller at bloggen hennes gir dem mye. Unge som drømmer om å studere medisin som føler at de får motivasjon av å følge henne, og andre foreldre som også har alvorlig syke barn.

- Jeg håper og tror bloggen min kan være en påminnelse om at man må nyte de små gledene i livet. Man har ingen løfter om morgendagen og livet kan snus opp ned i løpet av noen timer. Det gjelder å ikke ta ting for gitt, sier hun.

Flere som blogger om mammalivet

http://ruth09.blogg.no/

Navn: Ruth Torgersen

Alder: 17 år

Bosted: Nøtterøy

Ruth Torgersen er på mange måter representativ for mammabloggerne. Mange er unge mødre, og Ruth var enda litt yngre enn de fleste da hun ble mamma. Kun 13 år gammel ble hun gravid.

- Jeg hadde hatt såpass mange symptomer på graviditet dagene og ukene før jeg kom til legen at det ikke ble noe stort sjokk. Først var jeg helt klar på at jeg skulle ta abort. Abortpapirene ble underskrevet hos legen, men så ombestemte jeg meg, sier Ruth.

Reaksjonene fra venner og familie lot ikke vente på seg, men selv om mange ble sjokkerte fikk Ruth også mye støtte.

- Det var sikkert en del tisking og viskning bak ryggen min, men det hevet jeg meg over, sier Ruth som i dag er mamma til snart tre år gamle Christoffer Dimitri. Det å gå gravid som 13-åring var tøft. Hun mistet mye undervisning på grunn av kvalme under svangerskapet, men Ruth klarte å gjennomføre samtidig som hun bygget opp et nettverk med andre unge mødre. Første året som mamma hadde hun friår, men tok opp igjen skolegangen da sønnen begynte i barnehagen.

- Det er alltid både negative og positive sider ved å få barn i ung alder. En ting er dette med fritid. Jeg kan ikke lenger gå ut når jeg vil og komme hjem når jeg vil, og alt må planlegges dersom jeg skal noe. Dette har likevel ikke vært noe problem. Jeg har vært klar over det hele tiden og syns selvfølgelig at det er verd det. Samtidig er det fint å være ung mor. Jeg har mye energi, baret mitt har yngre besteforeldre som kan ta i et tak, og sannsynligvis er jeg heller ikke så gammel når sønnen min får barn selv, sier Ruth.

Hun tror også det ofte kan være lettere for en ung mor å knytte sterke bånd til og kommunisere med og forstå barnet sitt.

- Jeg sier ikke at eldre foreldre ikke får til det, for det tror jeg helt kart de gjør, men jeg tenker at det kanskje er enda lettere for unge foreldre, legger hun til.

Bloggingen til Ruth startet da hun ble gravid. I bloggen har hun skrevet om livet før hun ble gravid, tiden hun gikk gravid, fødselen og mye om sønnen. Hun tenker imidlertid nøye gjennom at ikke alt skal deles. Hun vil ikke utgi for mye om Christoffer, men skriver om hverdagen, mote og ting og temaer som interesserer henne.

http://www.mrs-hardy.com/

Navn: Manuela Hardy

Alder: 31 år

Manuela Hardy sin blogg
Manuela Hardy sin blogg

Bosted: Sandnes

Barn: Naomi 6 år og Kieron 4 år

Bloggen til Manuela Hardy dreier seg om både barn og interiør. Hun skriver om hverdagsliv, deler matoppskrifter og poster innlegg om ting som opptar henne i hverdagen.

- Jeg får gode tilbakemeldinger på det jeg skriver og legger ut. Leserne skriver at de liker både inspirasjonen, bildene og helheten i bloggen min. Målet med bloggingen for meg er å gi dem som leser bloggen en hyggelig opplevelse og gjerne noen gode tips, sier hun.

Selv liker Manuela å lese om ting som kan lages sammen med barna, og dette er også ting hun liker å dele selv.

- Jeg liker godt ting å poste ting som kan være nyttig for andre. På den måten får man mer ut av å besøke bloggen, sier tobarnsmoren.

http://anettemarie.no/

Navn: Annette-Marie Antonsen

Alder: 25 år

Bosted: Oslo

Anette-Marie sin blogg
Anette-Marie sin blogg

Barn: Tina Odine 2 år

- Jeg begynte å blogge da jeg flyttet fra Trondheim til Oslo for seks år siden. Først var det for å vise bilder eller fortelle om det jeg gjorde her, sier Anette-Marie Antonsen. Da hun ble gravid, tok bloggingen seg opp og da hun ble mamma ble bloggen også tydelig preget av dette.

- Mamma er jeg jo 24 timer i døgnet, så det er ikke et tema jeg kommer unna. Klart jeg gjør andre ting uten Tina Odine, men i sin helhet preger nok det at jeg er mamma alt jeg gjør, sier hun.

Og det å være mamma byr på mange temaer. I Anette-Maries blogg finner man for eksempel mange innlegg der hun fokuserer på egen kropp og velvære.

- Det er viktig for meg, og jeg vil gjerne få frem at man skal ta vare på seg selv for å fungere bedre som mamma, sier hun.

Og dette liker leserne godt å lese om, fordi de kjenner seg igjen.

- Når jeg har en dårlig dag, er det alltid noen andre som er glad for ikke å føle seg alene. Når jeg deler matoppskrifter, er de ivrige og prøver det hjemme. Når jeg deler bilder, er de flittige til å fortelle hva de liker, og når jeg beskriver kjærligheten mellom mor og barn, har jeg fått tilbakemeldinger på at det er mange som feller en tåre, sier Anette-Marie.

http://www.camillamaries.com/

Navn: Camilla Marie Bratvold

Alder: 31 år

Bosted: Skien

Barn: Emma 2 år og Emil 10 måneder

Camilla Maries blogg
Camilla Maries blogg

Skriveglede lå i bunn da Camilla Marie Bratvold begynte å blogge.

- Jeg elsker å skrive og skrev litt om alt og ingenting, men det var først da jeg ble gravid at bloggingen startet på alvor. Det var da jeg fant min nisje i bloggeverdenen, sier hun. Interessen hennes for alt som har med barn og barneutstyr å gjøre, har siden den gang bare blitt større. Dette får derfor mye plass i Camilla Maries blogg.

- Bloggen min handler mest om å dele erfaringer angående alt som har med barn å gjøre. Det kan være alt fra om barnet ikke vil ta tåteflaske til hvilken vinterdress barnet skal ha i barnehagen. Jeg deler mine positive og negative erfaringer, og spør leserne hvilke erfaringer de har, sier hun.

http://lappeteppefamilien.blogspot.com.es/

Navn: Sølvi Walan Foss

Alder: 40 år

Bosted: Strømmen

Barn: En jente og fire gutter - mine, dine og våre

Sølvis blogg dreier seg om hverdagen. En hverdag med mann og fem barn - mine, dine og våre barn.

Sølvis blogg
Sølvis blogg

Kort om blogg

Hva er en blogg?

Et nettsted eller del av et nettsted for publisering av blogginnlegg eller bloggposter. Bloggen kan skrives av en eller flere personer. For mange personlige bloggere vil bloggen fungere som en slags elektronisk dagbok, der de skriver om dagligdagse hendelser og legger ut bilder av det som opptar dem.

Når kom de første bloggene?

Fenomenet oppsto i 1997 da en amerikaner publiserte oppdateringer i det han kalte en weblogg. Året etter begynte flere å bruke verktøyet "Open diary" på nett, og i 1999 ble ordet blogg en del av dagligtalen.

Slik blir du en populær blogger:

- Sørg for godt innhold

- Kom med jevnlige oppdateringer

- Ha fokus på å nettverke med andre bloggere

- Jeg er utdannet familieterapeut og liker å presentere en kombinasjon av hverdagshistorier og fagstoff på en lettlest måte. I bloggen finner man fortellinger om mange hverdager som går bra, men også om de gangene da ingenting gikk etter planen, sier Sølvi.

Hun deler små glimt fra en familie der det er kort avstand mellom glede, kaos, logistikk, latter, krangling og samhold.

- I tillegg liker jeg å skrive om tema knyttet til kommunikasjon og relasjoner. Hva skjer i et møte mellom to mennesker, hvorfor krangler vi, hvordan kan vi selv bidra til et samspill i riktig retning, legger hun til.

At hverdagsliv ble hovedtema, var ikke tilfeldig. Dette er et tema hun selv tenker det kan være befriende å lese om - særlig de vanskelige hverdagene som mange av oss strever litt med å få til. Og tilbakemeldingene fra leserne går ofte på a de kjenner seg igjen i det hun skriver.

Hun er forsiktig med hva hun skriver om barna. Jeg bruker aldri navn på dem, men omtaler dem i mer generelle former som "store gutter", "lillebror" og "barna". Jeg legger heller ikke ut private bilder, men kun illustrasjonsbilder, og holde rmye informasjon for meg selv. Bloggen er ikke noe utstillingsbilde av vår familie, sier hun.

Slik endrer barna den du er.

Slik fikk vi barn - 13 mødre forteller

Det er opp til deg å få et barn alle vil være venn med.

Hva gjør deg lykkelig- barna eller egentid? Test deg selv.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen