Farlige husholdningsprodukter

8 vanlige ting som kan være livsfarlig for barna dine

En teskje salt kan sende et barn på 10 kilo rett på sykehus.

PASS PÅ: Får barna dine i seg tigerbalsam, paracetamol eller en overdose salt bør du ringe legevakten med det samme.
PASS PÅ: Får barna dine i seg tigerbalsam, paracetamol eller en overdose salt bør du ringe legevakten med det samme. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Hvert år får Giftinformasjonen og legevaktene tusenvis av telefoner fra bekymrede foreldre.

En av de giftige tingene som kanskje overrasker folk er helt vanlig bordsalt. Det kan være livsfarlig.

- Hvis et barn på ti kilo får i seg en teskje, må det rett til sykehus. De får saltforgiftning, og det kan være svært alvorlig, sier Mari Tosterud, fagdirektør ved avdeling for Giftinformasjon hos Folkehelseinstituttet.

Noe av det aller farligste de kan få i seg er små myntbatterier. For Ådne holdt det på å gå forferdelig galt.

- Har barnet svelget et myntbatteri, må man ringe 113 umiddelbart og reise til sykehus for å ta røntgen så fort som mulig, råder hun.

Snu barnet på magen

Robert Burman, ansvarlig overlege ved Kristiansand legevakt, er enig.

Han påpeker at foreldre ikke må prøve å få ut batterier - eller andre gjenstander - selv hvis de mistenker at barnet har fått det i halsen. Dette for å ikke dytte det enda lenger ned.

- Det beste er å snu barnet på magen og slå det forsiktig mellom skulderbladene. Kun kyndig helsepersonell bør prøve å fiske disse ut, opplyser Burman.

Jerntabletter er også blant tingene du må være ekstra påpasselig med.

- Barn blir lett jernforgiftet, og det er ikke mange tabletter som skal til, sier Mari Tosterud.

I videoen under kan du se hva som med et knappecellebatteri som legges mellom to skinkepåleggsskiver. Det er lett å forestille seg hvor farlig det da kan være å svelge det.

(Saken fortsetter under videoen).

Skyll øynene umiddelbart

Det er ikke bare ting barna svelger som kan være farlig. Det gjelder også å reagere raskt hvis de har fått noe i øynene.

- Mange er redd for å skylle øynene hvis de ikke har noe sterilt tilgjengelig. De ringer derfor legevakten i stedet for å skylle. Det lureste er å skylle øynene først, og ringe etterpå. Uansett om du skyller med melk, vann eller saft er det bedre enn å ikke skylle. Hvor kjapt man får skylt, har alt å si for om det går bra eller ikke, sier Tosterud.

Enkelte ting er imidlertid ikke så farlige som foreldre tror.

- Silicagel, slike små poser som for eksempel ligger i nye vesker er et eksempel. Mange av dem er merket med dødninghode og påskriften Do not eat, men de er helt ufarlige. Flere tror også fluortabletter er farlig å få i seg for mange av, men det stemmer ikke. 20 fluortabletter på én gang går helt fint. Barnet får gjerne litt vondt i magen, men det er ikke farlig før de har spist veldig mange, sier Tosterud.

Det kan være lurt å lagre nummeret til Giftinformasjonen, 22 59 13 00, på mobilen. Det finnes også en oversiktlig Hvis ulykken er ute-plakat som kan lastes ned på hjemmesiden deres.

Bordsalt

En teskje salt betyr sykehusbesøk.

Små barn tåler salt svært dårlig. Likevel har mange saltbøssa stående fremme uten å tenke over faren.

- Hvis et barn på ti kilo får i seg en teskje, må det rett til sykehus. De får saltforgiftning, og det kan være svært alvorlig. Salt kan godt stå på bordet, men da gjerne i form av kvernsalt, sier Mari Tosterud, fagdirektør ved avdeling for Giftinformasjon hos Folkehelseinstituttet.

Hvis barnet får i seg salt, bør du kontakte 113 umiddelbart. Det er også lurt å gi barnet litt å drikke.

Myntbatterier

Kan gi etseskader i spiserøret.

BORDSALT: Så lite som en teskje kan sende barnet på sykehus.
BORDSALT: Så lite som en teskje kan sende barnet på sykehus. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

- Hvis et myntbatteri svelges og stopper i spiserøret, kan det gi alvorlig etseskade i løpet av kort tid. Barna får ofte ingen symptomer, og det er skummelt, sier Mari Tosterud, fagdirektør ved avdeling for Giftinformasjon hos Folkehelseinstituttet.

Myntbatterier, eller knappcellebatterier som de også kalles, har blitt mer vanlig de siste årene. De brukes blant annet i nøkler, fjernkontroller og leker.

Tosterud vet ikke om dødsfall her til lands på grunn av disse, men sier det har vært flere tilfeller i utlandet.

- Har barnet svelget et myntbatteri, må man ringe 113 umiddelbart og reise til sykehus for å ta røntgen så fort som mulig, råder hun.

Robert Burman, ansvarlig overlege ved Kristiansand legevakt, er enig.

De har hvert år tilfeller hvor barn kommer på legevakten etter å ha svelget denne typen batterier.

- Det er en sterk syre som i verste fall kan ødelegge slimhinnen i spiserør og tarm, sier Burman.

Hvis røntgenbildene viser at barnet har et  farlig fremmedlegeme, som for eksempel batteri, sittende fast i svelget eller i magesekken, vil sykehuslegene som oftest fjerne det med et spesielt instrument.

Vaskemidler

Bør absolutt låses inn.

Sterke, etsende vaskemidler som for eksempel salmiakk, ovnrensemidler og avløpsåpnere er svært farlig for små barn.

LIVSFARLIG: Lithium-batterier er noe av det farligste et barn kan få i seg.
LIVSFARLIG: Lithium-batterier er noe av det farligste et barn kan få i seg. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Disse er etsende på hud, øyne og svelg og bør helst låses inn i et skap.

-  Barnet kan få varige øyeskader, i verste fall blindhet og alvorlige etseskader i magen, sier Mari Tosterud, fagdirektør ved avdeling for Giftinformasjon hos Folkehelseinstituttet.

- Får man dette i øyet skal man skylle med en gang. Minst i en halvtime. Ta det du har tilgjengelig. Bekkevann, springvann, saft eller melk. For å begrense skaden, må du skylle raskt, sier Tosterud.

Ring 113 og få barnet til sykehus så fort som mulig. Det er lurt å gi litt å drikke.

Legemidler

Paracetamol er farligere enn ibubrofen.

Legemidler er noe alle er klar over at kan være farlig å få i seg for mye av. Likevel er det tilfeller det er mulig å glippe.

- Hold legemidler unna barn. Mange er flinke til det hjemme, men glemmer seg på ferie. Også på hytta bør du ha et sikkert sted å oppbevare medisiner. Ikke la dem ligge lett tilgjengelig i håndveska eller i kofferten på gulvet, sier Mari Tosterud, fagdirektør ved avdeling for Giftinformasjon hos Folkehelseinstituttet.

VAKSEMIDLER: Disse inneholder mange stoffer som kan være svært farlige hvis barna svelger dem.
VAKSEMIDLER: Disse inneholder mange stoffer som kan være svært farlige hvis barna svelger dem. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Paracetamol er farligere for barn enn ibuprofen. Førstnevnte kan føre til leversvikt. Et lite barn som får i seg to-tre tabletter à 500 mg, må på sykehus for kontroll.

Enkelte av de reseptbelagte medisiner er farligere for barn enn de reseptfrie.

- Hvilken virkning de har avhenger av medisinen. For noen av dem er en tablett nok til at barnet må på sykehus. Ring derfor Giftinformasjonen for råd om hva som skal gjøres, sier Tosterud.

Tennvæske og lampeolje

Selv en liten slurk er farlig.

Disse væskene kan føre til alvorlig sykdom.

- En liten slurk kan gi alvorlig, kjemisk lungebetennelse hvis det kommer over i luftveiene. Barnet kan få akutt pustebesvær. Har du et barn som hoster etter å ha drukket tennvæske eller lampeolje, må 113 kontaktes umiddelbart, sier Mari Tosterud, fagdirektør ved avdeling for Giftinformasjon hos Folkehelseinstituttet.

Man skal IKKE fremkalle brekninger. Dette fordi væsken får en ny sjanse til å finne veien ned i luftveiene.

LEGEMIDLER: Pass på hvor du legger pillebrettene, også på ferie.
LEGEMIDLER: Pass på hvor du legger pillebrettene, også på ferie. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Gi gjerne barnet litt å drikke. Om det er melk, vann eller saft spiller mindre rolle.

Desinfeksjonsmidler til boblebad

Kan gi etseskader i spiserøret.

Har du boblebad eller er på et hotell eller annet feriested med boblebad må du passe godt på.

- Dette er ofte etsende og kan gi etseskade i spiserør og mage om det spises, eller irritasjon/etseskade i luftveiene om det pustes inn. Ring 113 med en gang om barnet har smerter eller pustebesvær, hvis ikke kan du kontakte Giftinformasjonen for råd, sier Mari Tosterud, fagdirektør ved avdeling for Giftinformasjon hos Folkehelseinstituttet.

Tigerbalsam eller eteriske oljer

Inneholder giftige ingredienser.

Tigerbalsam brukes for ømme muskler og forstuinger. Hovedingrediensen er aromastoffer som mentol og kamfer. Eteriske oljer brukes til parfyme, aromaterapi og som tilsetning i badevann.

TENNVÆSKE: Finnes i blant annet lightere, og kan gi kjemisk lungebetennelse
TENNVÆSKE: Finnes i blant annet lightere, og kan gi kjemisk lungebetennelse Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

- Kamfer er veldig giftig. Det påvirker bevisstheten og irriterer mage og tarm. Her skal det lite til før man bør ringe 113, sier Mari Tosterud, fagdirektør ved avdeling for Giftinformasjon hos Folkehelseinstituttet.

Nesten alle barn som har fått i seg kamferolje må på sykehus for kontroll.

Også andre eteriske oljer er meget giftige, særlig før de er fortynnet.  

Revebjelle, liljekonvall og gullregn

Det bor mye gift i hageplantene dine.

DESINFEKSJON: Desinfeksjonsmidler til for eksempel boblebad er noe barna må holdes langt unna.
DESINFEKSJON: Desinfeksjonsmidler til for eksempel boblebad er noe barna må holdes langt unna. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Revebjelle, liljekonvall og gullregn finnes i mange hager. Hvert år trenger noen barn oppfølgning på sykehus fordi de har spist en av disse. Giften i liljekonvall og revebjelle kan ha effekt på hjertet.

- Hele planten inneholder giftstoffer. Foreldre bør fjerne eventuelle planterester fra munnen, gi litt og drikke og ta kontakt med Giftinformasjonen for råd om videre oppfølging, sier Mari Tosterud, fagdirektør ved avdeling for Giftinformasjon hos Folkehelseinstituttet.

Har barnet spist mer enn fem bær eller blomster fra liljekonvall, eller en bit av et blad, bør det få medisinsk kull. Spiser de mer enn dette eller har kjent hjertesykdom bør barnet følges opp av sykehus.

TIGERBALSAM: Denne inneholder giftige ingredienser og bør holdes langt unna barnemunnen.
TIGERBALSAM: Denne inneholder giftige ingredienser og bør holdes langt unna barnemunnen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
GIFTIG: Gullregn er blant plantene som kan være giftige for barna dine.
GIFTIG: Gullregn er blant plantene som kan være giftige for barna dine. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning