Barn og søvnapné

Derfor bør du være på vakt om barnet ditt snorker

Snorking hos barn kan være tegn på alvorlig sykdom.

FARLIG SØVN: Søvnapnéer kan få alvorlige konsekvenser for barnet ditt.
FARLIG SØVN: Søvnapnéer kan få alvorlige konsekvenser for barnet ditt. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Mange av oss snorker fra tid til annen når nesen er tett eller man har drukket alkohol kvelden i forveien. Men når det gjelder barn kan snorking om natten faktisk være tegn på en alvorlig sykdom eller tilstand.

For ikke bare kan snorking hos barn føre til aggressiv adferd og nedsatt konsentrasjonsevne, men nå mener forskere at både hjerte og hjerne blir påvirket av nattens snorking.

Ikke ignorer snorking

Alle barn som snorker burde utredes for søvnapné lyder en av hovedanbefalingene i en stor rapport som nylig ble sluppet av American Academy of Pediatrics.

- Bevisene er mye sterkere i dag, forklarer Dr. Carole Marcus, som er professor i pediatri ved Children's Hospital of Philadelphia.

- Barneleger burde rent rutinemessig spørre foreldre om barna deres snorker, men dersom de glemmer å gjøre dette, er snorking noe foreldrene burde passe på å ta opp med legen selv. Snorking hos barn kan nemlig være et tegn på søvnapné, som er en alvorlig tilstand hos barnet.

SKADELIG SNORKING: Snorking som fører til pustestopp kan være helseskadelig for barnet.
SKADELIG SNORKING: Snorking som fører til pustestopp kan være helseskadelig for barnet. Foto: FOTO: Colourbox

Søvnapné kalles også pustepauser, og er rett og slett en tilstand som gjør at pusten stopper opp fra sitt regelmessige mønster nå og da mens man over. Alle har vi disse, men blir pausene hyppige og lange nok, kan det føre til at søvnen blir forstyrret og at man våkner like sliten og uopplagt som da man gikk og la seg.

Hva er søvnapné?

  • Alle har korte pauser i sitt pustemønster som kalles apné. Vanligvis er disse korte stoppene helt normale.
  • Ordet apné kommer fra det greske ordet apnea, som betyr "uten vind".
  • Noen ganger kan søvnapné forårsake en langvarig pause i pusten, noe som gjør pustemønsteret uregelmessig.
  • Noen med søvnapne kan faktisk slutte å puste for kortere tidsrom noe som gir synkende oksygennivå og søvnen blir forstyrret.
  • Selv om det er helt normalt for alle å oppleve sporadiske pauser i pustingen, kan apné være et problem når pusten stopper i 20 sekunder eller lenger.

(Kilder: SOVno, Senter for Søvnmedisin, Wikipedia og American Academy of Pediatrics)

- Dersom barnet lider av søvnapné og ikke får utredning og behandling for dette, vil det kunne føre til at barnet får adferds- og lærevansker, som da bunner i for lite og for dårlig søvn, forklarer Marcus.

- Og faktisk kan tilstanden også påvirke barnets hjerne, og fysiske vekst og utvikling på en negativ måte.

Søvnekspert og konsulent Eldbjørg Fiske hos Senter for Søvnmedisin ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen er enig i at snorking hos barn bør utredes.

- Snorking hos barn skal alltid tas på alvor, forklarer Fiske til Foreldre og Barn.

- Vi anbefaler faktisk at man kontakter fastlegen sin dersom snorking hos barn vedvarer, og dersom legen mener dette er noe som bør undersøkes, vil man bli henvist videre til utredning. Tallene varierer litt, men så mye som 10% av barn kan faktisk være påvirket av snorking og respirasjonsforstyrrelser under søvn.

Ikke alltid et problem

Overlege og spesialist i barnemedisin, Anders Steinsvik Alme, ved Haukeland universitetssykehus i Bergen henviser stort sett alltid barn som snorker til øre-nese-halsavdelingen for videre utredning.

- Det er jo viktig å understreke at det er slett ikke alltid dreier seg om en medisinsk tilstand når barn snorker, forklarer Steinsvik Alme til Foreldre og Barn.

- Noen ganger er det ingen andre problemer enn ann barna lager lyd. 12-15 prosent av alle barn snorker, og dersom man skulle sende alle disse til full utredning ville det jo kreve store ressurser.

Sammenheng mellom snorking og dårlig adferd

At man sover dårligere fra tid til annen er nok en realitet for mange. Men forstyrret søvn over en lengre periode kan faktisk være direkte helseskadelig, spesielt for små barn.

FORSTYRRET SØVN: Barn som lider av søvnapnéer vil ha en mye mer urolig søvn enn friske barn.
FORSTYRRET SØVN: Barn som lider av søvnapnéer vil ha en mye mer urolig søvn enn friske barn. Foto: FOTO: Colourbox

- En vanlig konsekvens av for lite søvn, er at barna blir hyperaktive på dagen, og har vanskelige for å klare å konsentrere seg, forklarer Steinsvik Alme.

- Å sove dårlig har store konsekvenser for barn, ikke minst for hvordan det lærer og utvikler seg.

Barnelegen forklarer at han de siste årene har begynt å spørre helt rutinemessig om søvnmønster og søvnvansker når barn kommer til han for utredning over adferdsproblemer eller hyperaktivitet.

- Jeg spør alltid foreldre om de har sett eller hørt ting som skulle tilsie at barna har vansker med å sove, om de snorker eller har hørbare pustestopp i løpet av natten, forklarer Steinsvik Alme.

- Mange blir ofte overrasket, og lurer på hvorfor dette blir tatt opp, men svært mange ganger viser dette seg å faktisk ha en sammenheng.

Påvirker hjernen

Snorking oppstår som regel fordi luftveiene er blokkert eller gjort smalere av en eller annen årsak. Dette fører naturlig nok til at mindre oksygen når hjernen på nattestid, noe som - om ved vedvarer - kan ha alvorlige konsekvenser for barnet.

Ifølge studier som er gjort ved Cincinnati Children's Hospital i USA har faktisk så mange som 2/3 barn som snorker eller lider av søvnapné problemer med hjernefunksjonen på en eller annen måte.

Ulike typer søvnapné

1. Obstruktiv søvnapné

Den vanligste typen søvnapné hos barn er obstruktiv apné, som

skyldes en obstruksjon av luftveiene, som for eksempel forstørrede mandler. Dette skjer under søvn fordi det myke vevet på baksiden av halsen da er mest avslappet, dette fører til at luftveiene klapper noe sammen. Så mange som 1% til 3% av ellers friske barn har obstruktiv søvnapné.

Symptomer: Overvekt, høylydt snorking, pustestopp, urolig søvn, nattesvette, morgenhodepine, tørr munn om morgenen, motorisk uro og overvekt.

2. Sentral søvnapne

Sentral søvnapne oppstår når den delen av hjernen som styrer pusting ikke starter eller opprettholder puste prosessen på en riktig måte. Hos premature spedbarn er dette sett ganske ofte fordi luftveisenteret i hjernen er umodent. Sentral søvnapne har ofte en nevrologisk årsak.

3. Blandet søvnapne

Blandet apné er en kombinasjon av sentrale og obstruktiv søvnapné, og er sett spesielt hos spedbarn eller små barn som har unormal kontroll over pusten. Blandet apné kan oppstå når et barn er våken eller sover.

(Kilder: MayoCliic.com, Wikipedia og Sovnapne.no)

- Dette kan selvsagt ha en enorm effekt på et barn, forklarer nevrolog Dean Beebe ved Cincinnati Children's Hospital til helsenettstedet Livestrong.com.

- Og ikke bare i forhold til søvn og adferd, men også videre på utviklingen av hjernen og sentralnervesystemet, spesielt når det gjelder små barn.

Som alt annet vev i kroppen trenger også hjernen oksygen for å fungere og utvikle seg. Når man lider av søvnapné har man forlengede pauser i åndedretten, ofte opptil flere ganger i timen, noe som gjør at mindre oksygen kommer til hjernen enn det normalt skulle.

- Dette fører til biokjemiske forandringer i hjernen etter som den prøver å takle den begrensede tilgangen på oksygen, forklarer Beebe.

Nevrologen forklarer at nyere forskning har fokusert mye på å prøve å avsløre forholdet mellom snorking og nivåer av oksygen i blodet på natten, og påvirkningen dette har på barns hjerne.

- Alle tegn peker i dag på at snorking og søvnapnéer absolutt kan påvirke barns hjerne og dens utvikling.

Fiske forklarer at barn med alvorlig søvnapné kan få hemmet vekst på grunn av forstyrret søvn.

- Veksthormoner skilles ut under dyp søvn, og sliter man med å nå en dyp søvnfase, er det naturlig at utskillelsen av dette hormonet påvirkes. Det er også dokumentert at pustestopp påvirker hjerte og blodårer.

Ikke vanskelig å oppdage

Ifølge nettstedet KidsHealth.org kan et barn som lider av søvnapné stoppe å puste i korte perioder mellom 30 og 300 ganger hver eneste natt. Nettstedet anslår at mellom 1 og 3 prosent av barn mellom 2 og 6 år står i fare for å lide av obstruktiv søvnapné.

Fiske mener at den enkleste metoden for å oppdage søvnproblemer i barna, er for foreldrene å prøve å legge merke til hvordan barna sover - og hvordan de oppfører seg når de våkner.

- Det er egentlig snakk om enkle kjennetegn, forklarer Fiske.

- De fleste barn med søvnapne snorker, men ikke alltid veldig høylytt.

Som regel vil også barn som lider av søvnapnéer ha en urolig søvn.

- Barnet sliter jo med å få i seg nok oksygen om natten, og vil snu og vri på seg stadig vekk.

God hjelp i å fjerne mandler

Niels Christian Stenklev, som er førsteamanuensis på Universitetet i Tromsø og spesialist i øre-nese-halssykdommer, mener også at snorking og pustepauser om natten kan føre til dårligere søvnkvalitet hos barn.

- Å plages med apnéer, eller såkalte pustestopp, fører jo ofte til at man våkner opp like trøtt som da man gikk og la seg, noe som kan føre til dårligere adferd, spesielt hos barn.

Studier viser at hovedårsaken til obstruktiv søvnapné hos barn skyldes store falske eller ekte mandler.

- Denne lidelsen, om svært forstyrrende på barnets nattesøvn, kan stort sett kureres med en enkelt og effektivt inngrep hvor man fjerner mandler i halsen og reservemandelen i nesen, har Stenklev tidligere uttalt til Foreldre og Barn.

- De fleste barn som lider av søvnapne blir helt friske etter å ha fjernet mandlene, eller mandlene og polyppene.

Les også:

iPaden kan hjelpe barn med å sove

Barn som snorker er slemmere enn andre barn

Disse leggetriksene må du kunne

FARE PÅ FERDE: Snorker barnet ditt? Da bør du nevne det for legen.
FARE PÅ FERDE: Snorker barnet ditt? Da bør du nevne det for legen. Foto: FOTO: Colourbox

Sjekk om barnet bør fjerne mandlene?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning