søvnapné hos barn

Derfor bør du være på vakt om barnet ditt snorker

Snorking hos barn kan være tegn på alvorlig sykdom som kan gi betydelige konsekvenser.

SØVNAPNÉ: Ubehandlet søvnapné kan få alvorlige konsekvenser for barnet ditt.
SØVNAPNÉ: Ubehandlet søvnapné kan få alvorlige konsekvenser for barnet ditt. Foto: Colourbox
Sist oppdatert

Små barn som snorker kan ofte være søtt og sjarmerende. Det er slett ikke uvanlig å snorke hvis man er forkjølet og tett i nesa. Selv om snorking i seg selv ikke er farlig, kan det være tegn på alvorlig sykdom.

– Dersom snorking henger sammen med pustestopp, er det grunn til å undersøke det. Det kan være tegn på den alvorlige sykdommen søvnapné. En slik tilstand kan føre til negative konsekvenser over tid.

Dette informerer klinikkdirektør Maria Vollsæter ved Barne og Ungdomsklinikken ved Haukland universitetssykehus.

Obstruktiv søvnapné

Øre-nese-halsspesialist Usman Rana ved Aleris forteller at mange har søvnapné uten å vite om det.

SØVNAPNE: Øre-nese-halsspesialist Usman Rana råder foreldre å kontakte lege dersom de mistenker søvnapné hos barnet.
SØVNAPNE: Øre-nese-halsspesialist Usman Rana råder foreldre å kontakte lege dersom de mistenker søvnapné hos barnet. Foto: Privat

Søvnapné hos barn kan være av ulike typer, men den viktigste å vite om er såkalt obstruktiv søvnapné, poengterer han.

Hvis du har søvnapné, kan du i løpet av natten slutte å puste i noen sekunder. Dette skjer fordi luftveiene i svelget ditt blokkeres.

Etter noen sekunder kan du våkne opp med en gispende lyd. Dette kan oppstå flere ganger i timen gjennom hele natten og medfører at du ikke får nok dyp søvn.

Kilde: Helsenorge.no

Se mer

– Det betyr barnet periodevis, gjerne noen sekunder, slutter å puste under søvnen. Pustepausene kan komme flere ganger i løpet av natten, og kjennetegnes ofte av fravær av pusting i noen sekunder før barnet snøfter kraftig og kommer igang igjen med pustingen, sier Rana.

– Dette skjer på grunn av en blokkering i øvre luftveier. Hos barn utgjøres denne blokkeringen oftest av store mandler og/eller falske mandler, som ligger helst bakerst i nesen, legger han til.

Les også: Sjekk om barnet ditt har riktig leggetid

Konsekvenser av søvnapné

Vollsæter forteller at dersom man har ubehandlet søvnapné, vil dette kunne medføre kronisk dårlig søvn og symptomer på søvnmangel.

SNORKING: Maria Vollsæter ved Haukland universitetssykehus råder foreldre å være på vakt dersom snorking henger sammen med pustestopp.
SNORKING: Maria Vollsæter ved Haukland universitetssykehus råder foreldre å være på vakt dersom snorking henger sammen med pustestopp. Foto: Privat

– Dårlig søvn kan føre til at barnet ikke er opplagt og er trøtt om dagen. Dette kan ha følge for fysisk og psykisk helse, det kan påvirke sosial og kognitiv atferd, og evnen til læring, påpeker hun.

Rana forteller videre at søvnapné hos barne kan også medføre redusert oksygen til blodet.

– Dette øker risikoen for hjerte/lunge-sykdom. Ellers kan ubehandlet søvnapné medføre forstyrret vekst og oppførsel som hyperaktivitet.

Utredning av søvnapné

Vollsæter forteller at barn med store mandler eller tett nese, underbehandlet allergi, medfødte misdannelser i ansiktet og øvre luftveier, medfødte muskelsykdommer, prematuritet og alvorlig astma, er mer utsatt for å få søvnapné.

Snorking som forstyrrer nattesøvnen, er høylytt, konstant og går sammen med pustestopp skal tas alvorlig og bør undersøkes av lege, sier ekspertene.

Nattlige symptomer ved OSA

  • Snorking eller tung og hørbar pust
  • Urolig søvn
  • Observerte apnéer (pustestans)
  • Urolig søvn, svette
  • Munnpusting•
  • Enurese (nattevæting)
  • Ekstendert hodeleie (utstrakt nakke)
  • Paradoks pust (brystkasse og mage beveger i motsatt retning ved pust), eller inndragninger

Dagtids symptomer ved OSA

  • Morgen eller dagtids trøtthet
  • Morgenhodepine•
  • Dårlig appetitt
  • Vekstreduksjon eller dårlig trivsel hos små barn
  • Hyperaktivitet, irritabilitet
  • Lærings og atferdsvansker, fallende skoleprestasjoner
  • Hyppige øvre luftveisinfeksjoner

Kilde: Helse-Bergen.no

Se mer

– Jeg anbefaler ofte foreldrene å ta lydopptak av søvnen til barnet på smarttelefonen sin, slik at lydopptaket kan fremvises til ØNH-legen. Legen vil sjekke størrelsen på mandlene i svelget, samt noen ganger gjøre en skopi i nesen (kameraundersøkelse) for å vurdere størrelsen til de falske mandlene, sier Rana.

– I enkelte tilfeller vil ØNH-legen foreta en søvnregistrering av barnet, eller gjøre en enklere oksygenmåling under søvn, legger han til.

Dersom man har søvnapné finnes det gode behandlinger for dette, påpeker Vollsæter.

Les også (+): 3-åringen min sliter meg fullstendig ut. Vær så snill å si at dette går over?

Behandling av søvnapné

– Dersom barnet har obstruktiv søvnapné er første behandling å bedre plassforholdene i øvre luftveier, ved å for eksempel ta bort polypper i nesen eller mandler i halsen dersom disse er forstørrede, forteller Vollsæter.

De siste årene har det blitt vanligere å bare fjerne deler av mandelen hos barn som har søvnapné, informerer Rana.

– Det gir et mindre smertefullt forløp, samt det reduserer blødningrisikoen ifølge studier. Noen få barn, spesielt de som ikke egner seg for operasjon, kan ha nytte av såkalt CPAP (Continous Positive Airway Pressure) - en maskin som blåser luft med positivt trykk ned i luftveiene, informerer han.

Denne saken ble første gang publisert 18/04 2023, og sist oppdatert 18/04 2023.

Les også