SKOLEFRITIDSORDNINGEN

Dårligere tilsyn, villere lek og mer kaos

Glem barnehagen! På SFO er leken villere, tilsynet dårligere og kaoset mer fullendt i garderoben.

FULLT KAOS: - Særlig i begynnelsen av skoleåret kan SFO virke kaotisk, sier Aktivitetsskole-leder Mara Acantalicio.
FULLT KAOS: - Særlig i begynnelsen av skoleåret kan SFO virke kaotisk, sier Aktivitetsskole-leder Mara Acantalicio. Foto: GEIR DOKKEN PHOTOGRAPHY
Publisert Oppdatert

Men møter du forberedt, blir tilvenningen mindre brå.

Oppbevaringsanstalt

SFO er blitt kritisert for å være en oppbevaringsanstalt for barn, for å mangle pedagogisk tilbud og kvalifiserte ansatte.

- Leken kan nok bli litt vill på SFO. Det skyldes vel at barna ser på det som et frislepp etter at skolen er slutt, sier trebarnspappa Frode Reime.

- Og selv om kvalitet og innhold kan variere fra SFO til SFO, er nok mangelen på voksenressurser et generelt problem.

Les også: Slik blir barna skoleklar igjen

Mindre oversikt

Dette er SFO

 • SFO er et frivillig tilbud til småskolebarn fra 1.- 4.-klasse om tilsyn og fritidstilbud utenom den ordinære undervisningstiden - både før og etter skolen.
 • Foreldre betaler for SFO, og det er mulighet for deltidsplass.
 • Barna får som regel minst ett daglig måltid på SFO.
 • Omsorg, lek, kulturaktiviteter og sosial læring bør danne kjernen i innholdet i SFO.
 • Hvordan skolen og SFO samarbeider, er varierende.

Reime tror den største forskjellen fra å være barnehageforelder til å bli SFO-forelder, er å kunne takle at alt er litt mindre oversiktlig.

- Ungene flyr ut og inn hele tiden, og de ansatte kan ikke alltid vite nøyaktig hvor barnet ditt befinner seg. Dette er en prosess der man gradvis må venne seg til at voksne ikke overvåker barna hele tiden, sier Reime.

Merk alle klær

Trebarnsfarens beste tips er å merke alle klær.

- Når barna beveger seg fra garderoben på skolen og til SFO, er min erfaring at de ofte mister ting på veien. Ved henting kan det bli mange turer mellom de ulike garderobene.

Les også: Dette bør barnet ditt kunne til skolestart

SFO-tips

 • Sett deg inn i - og skaff informasjon om - hva SFO er og ikke er.
 • Det kan være stor variasjon i hva slags tilbud og hvilket samarbeid SFO har med skolen. Sett deg inn i hvordan forholdene er hos deg.
 • Forbered deg på at du kommer til å synes det er kaotisk i begynnelsen.
 • Bli kjent med de ansatte og fortell dem litt om barnet ditt.
 • Forbered barnet på at SFO har litt mindre tilsyn enn i barnehagen. Barna må lære seg en del nye ting, som å holde orden på klær og skole-saker.
 • SFO er en serviceinstitusjon som du betaler for at de skal passe barnet ditt. Hvis det er ting eller forhold du er misfornøyd med - eller lurer på - er det viktig å ta dette opp med de ansatte.

Forstår reaksjonene

- Jeg tror SFO har fått bedre struktur og orden enn før, mange steder. Likevel forstår jeg at foreldre reagerer. Det kan virke kaotisk, sier Mara Acantalicio, leder ved Aktivitetsskolen på Møllergata skole i Oslo.

- Dette gjelder særlig i starten av skoleåret, når nye barn begynner og skal inn i nye rutiner - som å få mat og være med på ulike aktiviteter. Vi skal være en serviceinstitusjon, og gjøre at det blir så enkelt som mulig å være forelder.

Færre voksne

Mara Acantalicio mener mengden barn på ett sted er den største overgangen fra barnehagen til SFO.

- Dessuten er det færre voksne per barn, og barna oppholder seg på et større friområde, forklarer Acantalicio.

MER SELVGÅENDE: - Man må venne seg til at voksne ikke overvåker barna hele tiden, sier Frode Reime, pappa til Johannes (7) og to andre barn.
MER SELVGÅENDE: - Man må venne seg til at voksne ikke overvåker barna hele tiden, sier Frode Reime, pappa til Johannes (7) og to andre barn. Foto: GEIR DOKKEN PHOTOGRAPHY

- Foreldre som kommer for å hente, kan oppleve å ikke finne barnet sitt med en gang. Selv om SFO-ansatte til enhver tid skal ha kontroll på hvor barna er, kan situasjonen virke skremmende og uoversiktlig.

Ingen barnehage

Acantalicio opplever at enkelte foreldre har urealistiske forventninger til hva SFO skal være. - Mange tror dette er en forlengelse av barnehagen. Vi må derfor være flinke til å informere foreldre om hva vi skal være og hvilke rutiner vi har, sier hun.

- Foreldrene, på sin side, må bruke tid på å snakke med barna om hva som skiller SFO fra skolen og barnehagen. Barna må forklares at de møter andre voksne og andre regler, sier Acantalicio.

- I tillegg bør foreldre gi de ansatte på SFO god informasjon om barnet deres, slik det er naturlig å gjøre både til skolen og barnehagen.

Informer de ansatte

Hvis barnet ditt ikke klarer å gå på do alene, synes det er spesielt skummelt å begynne på skolen, er allergisk eller sliter med noe, er dette informasjon som SFO- ansatte trenger.

- Vi er sammen med barna mange timer om dagen, og trenger kunnskap for å kunne ta spesielle hensyn, sier Acantalicio.

Aktivitetsskolen

 • I Oslo kommune ble SFO omdøpt til Aktivitetsskolen i 2008. Overdragelsen fra bydelene til Utdanningsetaten har gitt anledning til å utvikle et mer helhetlig tilbud om undervisning, fritid og leksehjelp for elevene. Flere norske kommuner vil følge etter Oslo med denne modellen.
 • Aktivitetsskolen skal, i samarbeid med skolen, være del av et helhetlig tilbud til elevene.
 • Som en alternativ læringsarena skal den støtte opp om elevenes faglige, sosiale og personlige utvikling.
 • Den skal ha et læringsstøttende aktivitetstilbud som er strukturert og forutsigbart.
 • Aktivitetsskolen skal gi gode muligheter for leksearbeid.

Kilde: Oslo kommune

- For øvrig vil jeg oppfordre foreldre til å si ifra hvis det er noe de er misfornøyd med.

Les også: Tips til vellykket skolestart

Begynn før skolestart

Har man mulighet, kan det være lurt å la barn begynne på SFO en uke eller to før selve skolen starter.

- Skolestarten blir gjerne litt mykere på denne måten. Barna får anledning til å bli litt kjent med lokalene, de SFO-ansatte og kanskje noen andre barn, forklarer Acantalicio.

- Vårt inntrykk er at barn blir veldig slitne den første tiden etter at de begynner på skolen. Dagene er lange, og de må forholde seg til veldig mange nye mennesker og regler.

Les også:

Her er metoden som virker mot tidsklemma

5 grep som får slutt på sutringen

Vi møtte John Arne Riise i hans nye luksusvilla

DATASPILL FOR BARN: Foreldre & Barn 3til7 - trygg moro for de minste

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning