Slutte med smokk

13 kule måter å kutte smokken

På tide å slutte med smokk? I Akvariet i Bergen er fiskene sultne på barnesmokker.

FISKER ETTER SMOKK: Karpene i Akvariet i Bergen synes det smaker godt med smokk. Dyrepasserne fyller smokkene med reker og krill.
FISKER ETTER SMOKK: Karpene i Akvariet i Bergen synes det smaker godt med smokk. Dyrepasserne fyller smokkene med reker og krill. Foto: FOTO: Helge Skodvin
Publisert Oppdatert
SMOKKEFANGER: Karpene er glade i smokker - til barnas store glede.
SMOKKEFANGER: Karpene er glade i smokker - til barnas store glede. Foto: Helge Skodvin

Lurer du på hvordan du skal få barnet ditt til å slutte med smokk.

Her får du noen forslag som virker.

Karpe smokken

I Akvariet i Bergen er karpefiskene ville etter barnesmokker - med god grunn. Flere ganger om dagen blir de fargerike karpene "matet" med smokker fra små barn som ikke skal bruke smokk lenger. Tilbudet om smokkeslutt med fiskehjelp er en suksess! Flere tusen barn har gitt bort smokken sin til de tannløse karpefiskene i løpet av årene.

Her er det flere steder du kan levere smokken:

Smokk med krill

- I mange år har barna kommet til oss og gitt smokken til en dyrepasser. Dyrepasseren klipper av tuppen på smokken og fyller gummien med reker eller krill, forteller kundeansvarlig ved Akvariet i Bergen, Diana Eidem.

Hun fortsetter:

- Hvert eneste år gir mange barn smokken sin til karpene på Akvariet. En dyrepasser hjelper til, og selv om smokken overleveres litt nølende så er begeistringen stor når karpene tar smokken i munnen og svømmer rundt med den. Barnet får et flott diplom som kan henges på veggen. Dette er en morsom opplevelse for både store og små, og vil kanskje gjøre overgangen for minstemann lettere? håper Eidem. Karpene kaprer smokker både innendørs- og utendørs, alt etter årstid.

Smokkeslutt rundt 3-årsalderen

Det er med smokkeslutt som med bleieslutt. Mange foreldre mener at det passer å slutte i 3-årsalderen. En spørreundersøkelse blant 1300 av Foreldre & Barns nettlesere viser at over halvparten synes det er passe å slutte med smokk når barnet er mellom 2 og 3 år gammelt. Kun 5 prosent svarer at barn ikke bør bruke smokk, og 7 prosent svarer at smokkeslutt passer best rundt 1-årsalderen.

Slutt med stil

For noen barn er smokken deres nærmeste allierte, nest etter mamma og pappa. Kanskje ikke så rart at smokkeslutt blir omtrent det samme som å skilles fra en nær venn.

- Smokken er basert på et enkelt prinsipp. Barnet fødes med et sugeinstinkt, som er livsviktig i dets første leveår. Det er denne refleksen smokken er ment å skulle tilfredsstille.

Det forklarte Gudrun Skjæveland, konstituert overlege ved barneavdelingen ved Haugesund sykehus, i forbindelse med at smokken fylte 60 år i 2009.

Tar tid

KAMP OM SMOKKEN: Karpene "sloss" om smokken fordi den er fylt med godsaker.
KAMP OM SMOKKEN: Karpene "sloss" om smokken fordi den er fylt med godsaker. Foto: FOTO: Helge Skodvin

Ifølge Pasienthåndboka bør foreldrene forsøke å få barnet til å slutte med smokken ved ett- til to-årsalderen. Suttebehovet skal også avta og opphører oftest i 12-15 månders alder. Mange foreldre opplever at suttebehovet varer betydelig lengre enn det.

SMOKKETRE: På Bekkestua bibliotek i Bærum kan smokkesluttere gi fra seg sin smokk. Caroline (1) har foreløpig ingen planer om å slutte med smokk, og her er hun i smokkehimmelen. Hun sto under smokketreet i en halv time og ventet på at noen skulle falle ned.
SMOKKETRE: På Bekkestua bibliotek i Bærum kan smokkesluttere gi fra seg sin smokk. Caroline (1) har foreløpig ingen planer om å slutte med smokk, og her er hun i smokkehimmelen. Hun sto under smokketreet i en halv time og ventet på at noen skulle falle ned. Foto: Privat

- Dess lenger det bruker smokk utover dette stadiet, jo større er også risikoen for tannproblemer, som mulig skjevstilling av tennene, ifølge Gudrun Skjæveland.

Gammel oppfinnelse

Smokken har reddet nattesøvnen for mange hardt prøvede foreldre. Wikipedia mener at den har eksistert siden begynnelsen av 1900-tallet, men det var først etter 2. verdenskrig at den berømte proppen ble satt i masseproduksjon. I dag finnes utallige varianter - i alle prisklasser.

Opp gjennom årene har meningene vært delte om det er positivt eller negativt å putte en gummipropp i munnen på et lite barn. Innvendingene mot smokkbruk har først og fremst gått på at den kan skape skjevstillinger i tennene. På plussiden fremheves smokkens evne til å roe et barn, slik at det lettere kan sovne.

Bedre teknologi

Smokkens utviklingen gjennom årene har gjort den stadig bedre, og en norsk smokk har til og med blitt tildelt Merket for god design i 2008 for sin revolusjonerende utforming av sugedelen.

- Dagens smokker er blant annet bedre tilpasset ganen. Tidligere var man redd for at den skulle føre til skjevstillinger av tennene. For småbarn er ikke dette lenger noe problem, blant annet fordi gummien i smokken er forbedret, sier Gudrun Skjæveland.

Før eller senere, helst i god tid før barna får sine første permanente tenner, er tida inne for å slutte med smokk. Da kan det jo være en god idé å gjøre det med stil.

Her kommer forslagene:

KARPE-BUSINESS: Vil du markere smokkeslutt, kan du kjøpe en body med karpebilde til den stolte smokkeslutteren på Akvariet i Bergen.
KARPE-BUSINESS: Vil du markere smokkeslutt, kan du kjøpe en body med karpebilde til den stolte smokkeslutteren på Akvariet i Bergen. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

1. Julenissen

Gi eller send smokkene til julenissen. Kanskje nissebarna trenger smokkene mer enn deg? Valgmulighetene er mange. Gi smokken til kjøpesenternissen, til nissen som kommer på besøk på julaften, eller til den profesjonelle nissen som visstnok bor i Drøbak. Sistnevnte forteller at noen foreldre på forhånd gir ham en gave som barnet får i bytte mot smokkene.

2. Sabeltann

Gi smokkene til Kaptein Sabeltann. I Dyreparken i Kristiansand har Sabeltann har en skattekiste hvor barna kan legge sine kjære smokker. Sabeltann og hans menn lover å passe godt på dem. Denne jenta sendte smokkene i posten!

3. Gråtass

Send smokkene til Gråtass. Traktoren gråtass har en egen kurv hvor han oppbevarer smokker han får tilsendt av store gutter og jenter.

4. Lag et smokkesluttkort

Belønning virker. Lag et smokkeslutt-kort. Fest et klistremerke på ett ark for hver natt uten smokk, og kanskje en større premie etter at smokken har vært ute av munnen en uke?

5. Politiet

Gi smokkene til politiet. Theo (3) valgte å gi smokkene sine til politiet. Til gjengjelde fikk han en omvisning på politihuset. Et lignende forslag er å gi smokkene til brannmannen. Så gjenstår det å se om politiet og brannvesenet har ressurser til å ta seg av landets smokkesluttere.

6. Betalingsmiddel

Bruk smokkene som betalingsmiddel. Barnet kan kjøpe seg en leke eller en tur til badeland mot å gi fra seg smokkene. Gjør en avtale med de ansatte i butikken, så dere ikke blir tatt for tyveri.

7. Smokkefeen

Gi smokkene til en oppdiktet smokkefee. Smokkefeen pleier å legge igjen litt penger eller en liten gave, akkurat som tannfeen.

8. Søppelmannen

Gi smokkene til søppelmannen. Et morsommere alternativ til å kaste smokkene i søppelbøtta, er å gi dem direkte til søppelmannen.

9. Babyen

Gi smokkene til en baby. Kjenner dere en nyfødt baby? Kanskje babyen trenger smokkene dine mer enn deg? Du er jo blitt så stor!

10. Fuglene

Gi smokkene til fuglene. Legg dem igjen i skogen til fuglene. Det sies også at måkebabyene, eventuelt fiskebabyene, blir veldig glade om du kaster smokkene dine på havet. (Miljøvernorganisasjonene setter muligens ikke så stor pris på dette rådet.)

11. Verdensrommet

Send smokkene til verdensrommet. Bind smokkene fast i heliumballonger og la dem reise dit vinden fører dem, kanskje til verdensrommet?

12. Smokkeblomst

Dyrk en smokkeblomst. Grav smokkene ned i hagen sammen med noen blomsterfrø. Kanskje vokser det opp en smokkeblomst?

13. Peisen

Brenn smokkene. La barnet få kaste smokkene i peisen. Moro for noen, skremmende for andre.

Les også:

Burde du ha trent mer?

Gode råd for bleieslutt

8 råd til bleieslutt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning