Barn og spill:

Slik unngår barna spillesyke

Her er triksene for å unngå belastningsskader.

Foto: FOTO: iStockphoto
Publisert Oppdatert
ULIKE SPILL: Har du flere typer spill, kan det være lurt å variere spill. Her er en NINTENDO DS.
ULIKE SPILL: Har du flere typer spill, kan det være lurt å variere spill. Her er en NINTENDO DS. Foto: FOTO: NINTENDO DS

Råd til foreldre

Ha en klar rutine på hvor lenge barn skal sitte foran skjermen, inkludert alle typer skjermer .

Ta pauser fra spillingen.

La barna gjøre fysisk aktivitet. Det gjør risikoen for belastningsskader veldig mye mindre.

Spill ulike spill, slik at armene og hendene er i ulike posisjoner.

Har barna smerter i armer eller hende, må man redusere spillingen.

Hjelper ikke dette, bør man kontakte en spesialist som en manuellterapeut eller annen type behandling.

- Vi ser en klar økning i belastningsskader og hodepine hos barn. Man tror at noen av disse plagene kan skyldes mye statiske bevegelser med spillkontroller, tastatur eller Gameboy. Da har barna hendene i samme stilling over lang tid, samtidig som de belaster øynene. Dette gir økt spenning i muskulaturen, sier manuellterapeut Eirik Aarum.

Les også: Barns hemmelige passord

Større risiko som voksne

Om det er mer alvorlig å utvikle slike plager som barn enn som voksen eller hvor mange barn i Norge som lider av dette, er det umulig å si noe sikkert om, mener Aarum.

- Men dersom du tidlig utvikler belastningskader som ung, vil du ha større risiko for overbelastning tidligere i voksenlivet. Man vet at barn generelt tåler mer belastning enn voksne, og at tilhelingsprosessen går fortere. Likevel er det svært viktig at de ikke går med vedvarende plager, slik at de begynner å kompensere og forstyrre bevegelsesmønstre mens kroppen er i utvikling sier han.

Les også: Spillene barna digger

Ny sykdom

Men det er også andre potensielle farer ved å spille, meldte Reuters i forrrige uke. Holder du for hardt på spillkontrollen eller spiller for ivrig er du eller barna dine i fare for å pådra dere lidelsen Palmare PlayStation Hidradenitis, forteller en sveitsisk lege.

Les også: Stadig yngre mobilbarn

Vondt i hendene

Lidelsen fikk sitt navn da en 12 år gammel jente i Sveits kom til legen med sår og vondt hud på tomlene sine. Smertene begrenset seg til hendene hennes, og i første hånd visste ikke legene hva som kunne være galt.

Det viste seg imidlertid etter en stund at jenta hadde nylig fått seg et nytt Playstation-spill hun hadde spilt i flere timer hver dag før den vonde huden begynte å dukke opp.

Les også: Spillbordenes Rolls Royce

Playstation fikk egen diagnose

Professor Vincent Piguet ved Universitetssykehuset i Geneve anbefalte henne å holde seg vekk fra spillet i 10 dager, og vips var smertene borte. Da det var klart at det var spillkonsollen som var grunnen til smertene ga legen lidelsen navnet Palmare PlayStation Hidradenitis.

Sony har kommentert saken, og sier at det første gang de har hørt om en lignende klage.PlayStation var lansert i 1995 og har solgt mange hundrevis av milioner konsoller de siste 13 årene.

- Det er ikke konkrete advarsler til foreldre om risiko for belastningsskader på Playstation konsollen, sier Christian Holter i Nordisk Film Distribusjon AS.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning