Slik skal 3D-klitoris hjelpe i seksualundervisningen

Franske skoler vil at unge jenter skal kjenne egen kropp bedre.

Publisert

(SIDE2): De fleste har vel et forhold til klitoris, den let rosa og svært følsomme tappen/knotten/knappen/(fyll inn alternativer her), som liten.

I virkeligheten er dette organet langt større – størstedelen befinner seg på innsiden av kvinnekroppen.

LES også: De fem vanligste sex-leketøyene

Nå er den første 3D-printen av klitoris her, og den ser ut som en blanding av en boomerang og en eksotisk blomst. Den er derimot ikke bare for pynt, den skal brukes – i skoler i Frankrike.

Elevene lærer da at klitoris er laget av samme type hud som finnes på penis, at den er bygd opp av «ben, «pærer», forhud og et hode. Og at den eneste forskjellen på en klitoris og en penis er det at det meste av førstnevnte altså befinner seg på innsiden av kroppen – og ofte er lenger enn en penis, nemlig 20 centimeter lang.

LES også: Å onanere er spesielt bra for menn

- Det er viktig at kvinner har et mentalt bilde av hva som faktisk skjer når de stimuleres. Ved å forstå hvordan klitoris fungerer, kan skamfølelse reduseres eller unngå at hun føler seg unormal, dersom vanlig vaginalt samleie ikke gjør det for henne. Med tanke på hvordan vi er anatomisk, så er det nemlig tilfellet for de fleste kvinner, sier Odile Fillod, forsker på sosialmedisin, og en av pådriverne for undervisningen, til Guardian.

- Det er også viktig at folk forstår at det tilsvarende mannens penis, ikke er vagina, men klitoris. Kvinner får også ereksjon når de blir kåte, men man kan ikke se det ettersom det meste av klitoris er inne i kroppen. Jeg ønsker å vise at kvinner og menn ikke er så forskjellige.

LES ogås: Kvinner kan få orgasme ved magetrening
OG her: Studie: Menn faker orgasmer oftere enn kvinner

Foto: Colourbox

Den nye undervisningsformen kommer like etter at en offentlig undersøkelse om likestilling mellom kjønnene ble gjennomført. Den viste blant annet at seksualundervisningen fremdeles sliter under fordommer og gamle forestillinger om kjønn. Som at gutter er «mer fokusert på genitaliene og seksualitet», mens jenter «synes kjærlighet og følelser er mer viktig».

Men det er kanskje ikke så forunderlig – den første anatomisk komplette fremstillingen av klitoris’ anatomi, kom tidlig på 1980-tallet, da den Los Angeles-baserte aktivisten Suzann gage var på leting etter en illustrasjon av klitoris. Hun fant da at den kunnskapen som eksisterte, var basert på informasjon fra 1800-tallet.

LES også: Skolen forbød klassebilde med menstruasjon som tema - nå får klassen revansje

Tekst og tegninger fra den gang var laget på bakgrunn av lik, og dermed fantes det altså tegninger – men lenge anså man ikke klitoris som viktig for reproduksjonen, og den ble derfor ignorert.

- Hvis kvinner forsår at de har et erektlit system på linje med menn, så tror jeg kvinner vil eksperimentere mer. De vil skjønne at nytelse ikke er noe magisk, som bare en partner vet hvordan skal oppnås.

Denne saken ble første gang publisert 17/08 2016.

Les også