Barn og svømming

Slik lærer du barn å svømme

Begynn tidlig, anbefaler svømmeinstruktøren. Her er tipsene du trenger.

LETTERE Å KRÅLE: Det er faktisk lettere for barn å lære å kråle enn vanlig brystsvømming.
LETTERE Å KRÅLE: Det er faktisk lettere for barn å lære å kråle enn vanlig brystsvømming. Foto: FOTO: Bjørg Hexeberg Staveli
Sist oppdatert

Badesesongen er i gang, og de første svømmetakene uten armringer vil kanskje tas denne sommeren.

Da bør du være forberedt.

Men er det under 20 grader i vannet, bør du la være å bade barnet i sjøen, hevder jordmor Siri von Krogh.

Slik forbereder du barnet på å svømme:

1. Vannsprut: La barnet så tidlig som mulig bli trygg på å få vann i ansiktet. Dette kan skje hjemme i badekaret eller i vannsprederen.

2. Lek med vann: Det er lov å leke og sprute med vann. Det er helt ufarlig å få vann i ansiktet, så vær kreativ for at de skal venne seg til vannet.

Sjekk sommerens tøffeste badeleker

3. Pusteteknikk: Lær barnet forskjellen på å holde pusten og blåse ut. Se for eksempel for deg et ballongansikt, og hvordan man blåser ut et stearinlys.

4. Hodet under vann: La barna få ha hodet under vann etter hvert som de blir tryggere.

5. Flyteøvelse: Etter hvert kan barnet øve på å ligge stille i vann og flyte med lungene fulle av luft, først på magen og etter hvert også på ryggen. Til å begynne med hjelper du til ved å holde en hånd under magen eller ryggen på barnet.

6. Se, jeg flyter: Etter hvert støtter du mindre, til barnet oppdager at det flyter av seg selv. Du kan ofte se en utrolig glede når barnet oppdager at det kan flyte helt selv!

SVØMMEKURS: Du kan ofte se en utrolig glede når barnet oppdager at det kan flyte selv. Da er det ikke lenge før det lærer å svømme.
SVØMMEKURS: Du kan ofte se en utrolig glede når barnet oppdager at det kan flyte selv. Da er det ikke lenge før det lærer å svømme. Foto: FOTO: Bjørg Hexeberg Staveli

7. Slippe taket: Du merker når barnet er klar til å slippes. Om du holder under magen/brystet til barnet når det øver på armtak og beinspark, kan du etter hvert støtte mindre og mindre. Til slutt behøver du ikke støtte i det hele tatt.

8. Av med armringene: Jo mer barnet er i vann, desto bedre. Det er ingenting i veien for å bruke flyteelementer som armringer under opplæringen, men sørg for å avslutte badeøkten uten hjelpemidler.

Les også: Helly Hansen best i test av redningsvester for barn

Bli venn med vannet

- Jeg vil råde foreldre til å begynne med svømmeopplæring så tidlig som mulig, sier Kenneth Olsen (42).

Han er daglig leder av Svømmeakademiet i Oslo og har mer enn 20 års erfaring som svømmeinstruktør.

Foreldre kan være kreative for å få barna til å bli glade i vannet. La dem bli vant til å få vann i håret og ansiktet. Det går fint an å begynne i badekaret eller under vannsprederen hjemme.

- Overraskende mange barn kommer på våre kurs uten å være vant til å få vann i ansiktet, sier Kenneth Olsen.

Dukke under vann

Svømmeklubber over hele landet rapporterer om økende interesse for svømmekurs. Babysvømming fra 3 måneders alder er også populært blant småbarnsforeldre. Det synes svømmeinstruktør Kenneth Olsen er positivt.

Babysvømming gir barn bedre balanse og bevegelse enn andre barn, viser norsk studie.

- Det aller viktigste er at barnet føler seg trygt i vannet helt fra begynnelsen. Foreldre bør derfor være nøye med tilvenningen. Når du ser at barna trives, kan dere øve på å dukke under vann og på å flyte. Deretter er barna klare for svømmeinstruksjon.

Ta svømmekurs

- Raske små spark med beina hele tiden!

Odin Fjøsne (5) ligger trygt plassert i hendene til svømmeinstruktøren. Det lille badeanlegget i Munchs gate i Oslo er fylt til randen med vann, barn og foreldre. Bassenget er delt inn i seks soner, og hver instruktør har ansvaret for fire barn. I den tørre enden står pappa Otto Fjøsne (37) og følger med.

Storebror Trym (7) er også i bassenget. Som «viderekommen» er han i full gang med å kråle sammen med de noe større barna.

Det er fint at barna mine går på svømmekurs, for da vet jeg at de får en god innføring. Dessuten hører de mer på instruktører enn på foreldrene sine

- Svømming er akkurat som langrenn, slalåm og snowboard. Det er enklere for barna å lære seg å svømme på et kurs, sier Otto.

Lærer raskest å svømme i 4-årsalderen

Ifølge Olsen er det enklest å lære barn å svømme når de er 4-5 år.

- Jeg anbefaler foreldre å ta med barna på kurs fra 4-årsalderen. Dette er perioden hvor de lærer raskest å svømme. Når de er eldre, er de mye flinkere til å si nei.

Foreldre må ta ansvar

I 2009 døde 105 personer i Norge av drukning. Manglende svømmeopplæring får skylden for en del av tilfellene.

Her får du råd og tips til å unngå drukning.

De fleste skoler mangler kapasitet eller tilgang på badeanlegg for å ta seg av denne opplæringen. Foreldre må selv ta ansvaret for at barnet skal bli svømmedyktig.

- Vi ser at barna i dag er dårligere motorisk enn de var for 20 år siden. Mange barn lærer seg ikke å svømme før de er store, og det kan gå ut over selvtilliten, sier han.

Svømmeteknikk

Pappa Otto Fjøsne har tatt med sønnene Trym (7) og Odin (5) på kurs for tredje gang. Han er godt fornøyd med jobben Svømmeakademiet gjør.

- Jeg ønsker ikke at ungene mine skal bli 10-12 år før de lærer seg å svømme skikkelig. Nå får de en god start ved at jeg tar dem med på kurs. Det kan de flyte på senere, sier han og innrømmer:

- Jeg kunne sikkert lært guttene å svømme selv, men mine ferdigheter er heller ikke så gode på det tekniske. Barna har mye å lære, og det har jeg også.

SVØMMER TIDLIG: Den beste tiden å lære å svømme er i 4-årsalderen, men svømmeinstruktør Kenneth Olsen.
SVØMMER TIDLIG: Den beste tiden å lære å svømme er i 4-årsalderen, men svømmeinstruktør Kenneth Olsen. Foto: FOTO: Bjørg Hexeberg Staveli

Myte: Du skal ikke bade etter å ha spist

Bonus etter bassenget

Eldstemann Trym er allerede blitt en ganske god svømmer. Han kråler nå 15 meter helt på egen hånd. Turen fra Nittedal til Oslo en gang i uka er ingen hindring for at barna skal få skikkelig opplæring.

- Men det er jo ikke alltid de er motiverte. Da lokker jeg med en liten bonus. Kanskje kjøper vi en is på vei hjem. Det er kanskje ikke helt etter boka, men det må være lov innimellom, mener Otto.

Les også: Disse billige solkremene holder lenge

Starter med å kråle

Da dagens foreldre lærte seg å svømme, begynte man gjerne på land. Armer og element.

På kurs rundt omkring i landet hopper man nå over brystsvømming og går rett på krålingen.

- Det er nesten tusen ganger mer motstand i vann enn i luft, så fremføring av armer under vann har ikke så veldig mye for seg. Det viser seg også at det er mye lettere for å barna med kråling enn vanlig brystsvømming. Det er raskere å flytte armene over vann, og det er en mer naturlig bevegelse for barna, sier svømmeinstruktør Kenneth Olsen.

Hvor lang tid det tar å lære barna å svømme, er umulig å svare på. Barn er forskjellige, har ulikt motorisk utgangspunkt, og alle er ikke like motiverte.

- Bør svømme en til to ganger i uka

Man trenger ikke gå på kurs for å lære å svømme; foreldrene kan gjøre jobben på egen hånd. Kenneth Olsen tror det viktigste er at barna er trygge i vannet.

Sikkerhetstips

° Husk å ha klare regler for barna når de bader, både i bassenget og på stranda.

° Flyteringer er ikke en redningsvest. Ha alltid oppsyn med barna når de benytter flytehjelpemidler.

° Tenk trygghet først. Deretter kan barna lære seg å være litt under vann.

° Barn er ikke gode svømmere selv om de kan svømme 25 meter. De bør lære seg å flyte, å svømme på mage og rygg, samt å svømme med klær, før de kan sies å være svømmedyktige.

° Gå foran som et godt eksempel i vannet. Svømming er en ferdighet dere har nytte og glede av sammen - hele livet.

Kilde: Kenneth Olsen, Svømmeakademiet

- Barn som føler seg trygge, lærer raskere å svømme enn dem som er usikre og redde. Man må bruke god tid og sørge for at barnet har god progresjon. Når det er trygg på en øvelse, kan man gå videre til neste. Da unngår man også at barnet kjeder seg. Jeg anbefaler foreldre å sette av en til to dager i uka.

Hører mer på instruktørene

- Bra! Kjenner du hvordan kroppen flyter av seg selv?

Odin smiler fornøyd fra bassenget. Litt bortenfor lillebror er Trym i full gang med å kråle under oppsyn av en egen instruktør. På hjemmebane har pappa Otto gått til innkjøp av litteratur for å gi barna de beste forutsetningene før badesesongen er i gang.

- Målet er selvfølgelig ikke at de skal bli konkurransesvømmere. Det viktigste er at de blir trygge i vannet. Det får vi til ved at jeg drar i svømmehallen sammen med dem. I tillegg synes jeg det er fint at de går på kurs, for da vet jeg at de får en god innføring. Dessuten hører de mer på instruktører enn på foreldrene sine, ler pappa Otto.

Denne saken ble første gang publisert 22/06 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også