MILJØBEVISST HVERDAG

- Sammen kan vi gjøre noe!

For familien Melbye Gillgren er det naturlig å gjøre en innsats for miljøet med overkommelige, men viktige valg. Når de plukker søppel på stranda, reduserer forbruket og lar bilen stå, vet de at de gjør en forskjell.

- DET VIKTIGSTE ER Å PRØVE: Janne og Thomas Melbye Gillgren, og Linnea (4), Filippa (6) og Sander (10) er miljøengasjerte pluss. Om man ønsker å leve miljøvennlig som familie er det viktig å være bevisst på de små grepene man kan ta i hverdagen.
- DET VIKTIGSTE ER Å PRØVE: Janne og Thomas Melbye Gillgren, og Linnea (4), Filippa (6) og Sander (10) er miljøengasjerte pluss. Om man ønsker å leve miljøvennlig som familie er det viktig å være bevisst på de små grepene man kan ta i hverdagen. Foto: Guro Thobru
Sist oppdatert

Det er gøy å prøve å tenke miljø i hverdagen, det utfordrer, sier Janne Melbye Gillgren.

Fire av fem familiemedlemmer er samlet rundt kjøkkenbordet i huset på Nesodden. Linnea og Filippa koser seg med hver sin Mummi-kopp med kakao, og Sander har nettopp fortært en polarbrødskive som etter skole-påfyll.

Pappa Thomas, som er konsulent og prosjektleder for byggingen av en ny barnehage i Lørenskog kommune, bruker litt ekstra tid på å komme seg hjem, da det ble sykkel i stedet for bil mellom de ulike byggeplassene han var på besøk hos. Familien er bevisste på de små valgene i hverdagen, som å ta sykkel i stedet for bil når man kan.

Vet at det nytter

Janne, som jobber som rådgiver i Naturvernforbundet, har gjennom årene fått mye kunnskap om hvordan man kan gjøre en forskjell. Hun vil gjerne ha med hele familien på å ta miljøbevisste valg, og vet at det hver enkelt gjør faktisk har en påvirkning på klimaet. Det nytter å gjøre en innsats!

Huset på Nesodden inneholder en rekke møbler som ble kjøpt brukt, en luft-til-vann varmepumpe, vannbåren varme i gulvet og på kjøkkenet er skapene og benkeplaten laget kun av tre. I tillegg dyrker familien en del frukt og grønnsaker selv, har egne høner, de prøver å tenke miljøvennlig når de skal på ferie, plukker iblant søppel sammen på stranden og tenker nøkternt, både når det gjelder innkjøp av nye klær og leker.

– Da vi bygget hus var vi opptatt av å ha stor hage for å dyrke grønnsaker og frukt, men også for å gi barna mulighet til å leke i naturlige omgivelser, sier Gillgren.

SOSIAL SØPPELPLUKKING: Iblant tar Janne og Thomas med seg barna 
Linnea, Filippa og Sander på stranda for å gjøre en liten innsats .
SOSIAL SØPPELPLUKKING: Iblant tar Janne og Thomas med seg barna Linnea, Filippa og Sander på stranda for å gjøre en liten innsats . Foto: Guro Thobru.

Balansegang

Familien prøver å gjøre det de kan for å være miljøbevisste, men barna tenker ikke så mye over foreldrenes prioriteringer, det har liksom alltid vært slik. Nå er det en naturlig del av hverdagen. Foreldrene snakker mye med barna om miljøet.

– Av og til føler jeg at jeg snakker litt vel mye om det, sier Janne.

– Det er vanskelig å finne balansen mellom å ha moralsk pekefinger, og å opplyse.

Det virker ikke som det gjør barna noe å høre om miljøet i hverdagen. De synes det er stas å være med på klesbyttedager og lekebyttedager, plukke plast og dyrke egne grønnsaker.

De beste tipsene til miljøvennlig familiehverdag

× Ikke kjøp ting dere ikke trenger
× Husk at klær og leker kan gå i arv
× Bruk beina eller sykkel hvor dette er mulig
× Bruk luktesansen før du kaster mat – unngå å kaste unødvendig, lag nye matretter med restemat.
× Kast bleiene rett i bleiebøtta (uten plastpose).
× Reparer hullete klær sammen - læring for alle!
× Utsett sydenturen et år til, og bli heller lenger når dere først drar.
Kilder: Bellona og Naturvernforbundet

– Enn så lenge ser de kanskje ikke det store bildet av å dyrke selv, de er mer opptatt av hvilken gulrot eller plante som er deres, og ikke selve dyrkeprosessen eller hvilke miljøfordeler det har, sier Janne med et smil.

– Men de synes det er gøy å plante ut sammen, følge med på grønnsakene og plukke dem når de er modne, og det er det viktigste for meg å formidle. Og ikke minst er det en utrolig fin måte å være sammen på.

Med artiskokkene er det mye arbeid for liten gevinst, men det er Sanders absolutte livrett, og de to artiskokkene som kunne høstes i september ga stor glede på tallerkenen.

– Det å dyrke selv skaper en nærhet til maten som er veldig fin. Terskelen for å kaste en litt rar frukt eller grønnsak når du har dyrket den selv blir mye høyere. Det er dessuten veldig stas å hente poteter som man har dyrket selv, sier Janne med Sanders nikk til bekreftelse.

Små grep monner

Janne er opptatt av rettferdighet og tilgang til ressurser, og har vært engasjert i organisasjonslivet siden hun var ungdom. Hun er utdannet innen bistand, men har de siste seks årene jobbet i Naturvernforbundet, og innsett at klima og miljø spiller nøkkelrollen i all fordeling av ressurser.

LES OGSÅ: Enkle tips til å leve et miljøvennlig familieliv

Nå jobber hun som fagrådgiver for Miljøvennlig Hverdag. Denne delen av Naturvernforbundet jobber med å redusere forbruket, og å gjøre grønne hverdagsvalg tilgjengelige. De er opptatt av å kommunisere nettopp de små tingene familier kan gjøre for å påvirke i riktig retning. De er blant annet opptatt av miljøvennlige transportalternativer, og hvordan vi som enkeltpersoner kan redusere forbruket.

– Jeg tror det viktigste er å prøve, utfordre seg selv, og være klar over at de små endringene familien gjennomfører, faktisk monner og gjør noe bra for miljøet. Snakker dere i tillegg med venner og bekjente om det dere gjør, er det et skritt i riktig retning, sier Janne.

Familien Melbye Gillgren gjør bevisste valg for å redusere forbruket og bilkjøringen. Sander sykler for eksempel til skolen året rundt, og i fjor høst kjøpte paret en transportsykkel med kasse foran for å slippe all småkjøring med bil. Men selv om familien er flinke, synes de noen ting er utfordrende også. For eksempel hvordan de kan tenke nytt rundt ferier.

– Miljøvennlig ferie er ikke så lett med en stor familie. Vi er ikke så flinke til å ta tog, og det blir fort mye bagasje når man skal på ferie, men vi vil gjerne reise bort. Nesodden er fantastisk, vi bor jo på et feriested, men for at vi ikke skal begynne med masse prosjekter hjemme, må vi reise bort for å være ordentlig sammen med barna, sier Janne.

BYTTEDAG: Filippa, Linnea og Sander er med på lekebyttedager Da kan de gi bort ting de ikke bruker og får «nye», spennende leker i retur.
BYTTEDAG: Filippa, Linnea og Sander er med på lekebyttedager Da kan de gi bort ting de ikke bruker og får «nye», spennende leker i retur.

Sykkelturer og seilbåt

Noen av favorittene når det er ferietid er turer til sommerhuset til foreldrene til Thomas i Sverige, og hytta til mormor på fjellet. Neste sommer drømmer de om interrail. I fjor ble de medeier av en gammel seilbåt sammen med andre familier.

– Vi skal prøve å få til en uke i seilbåten i sommer. Det handler mest om å være sammen med hverandre et annet sted enn hjemme, enten det er på hytta eller i båten. En sommer var vi på sykkeltur i tre dager, og barna snakker fortsatt om denne turen som et skikkelig eventyr.

Små eventyr blir det også når familien en gang iblant tar med seg avfallsposer for å plukke søppel på stranden. I Ursvikbukta, ikke langt fra huset, ligger det ofte mye skrot som er skylt opp fra havet.

– Det hadde på mange måter vært hyggeligere å bare gå en tur, men når man først skal ut er det veldig bra å plukke litt søppel på veien, sier Thomas.

På stranden finner de uendelige mengder med plastbiter, isoporrester og byggeplassavfall, samt flasker i glass og plast, og en gammel håndball.

– Å rydde strender er blitt veldig populært, og barna er veldig engasjert i at det ikke skal havne plast i naturen som skader fisker og dyr. Det er jo en lavterskelaktivitet å gjøre med barn, og alltid spennende å se hva man finner. Å plukke søppel sammen er en bra måte å lære ungene at man ikke skal kaste ting i naturen, sier han.

Hønsekollektiv

Tilbake i hagen står det flere plantekasser som forhåpentligvis bugner med grønnsaker utover sommeren og høsten, samt et hønsehus hvor en liten flokk høner tripper rundt. Familien er med i et hønsekollektiv med tre andre familier, og passer hønene på rundgang, i en uke hver. Hønene gir masse egg. De gir også god gjødsel til grønnsaksdyrkingen, og gjør håndteringen av matavfall enklere. Fuglene elsker nemlig alt av kornprodukter. Resten av familiens matavfall går i Bokashien, en liten kompostkasse på kjøkkenet.

Sander synes det er godt selskap i hønene. Pluss at de gir masse gode egg hver eneste morgen!
Sander synes det er godt selskap i hønene. Pluss at de gir masse gode egg hver eneste morgen! Foto: Guro Thobru

Janne synes det er lett å bli overmannet av likegyldighet, «spiller det egentlig noen rolle hva jeg gjør?». Men så tar hun seg i det.

– I år skal jeg for eksempel ikke kjøpe noen nye klær til meg selv. Jeg innså da at jeg måtte ønske meg alt jeg trengte nytt til bursdagen min, sier hun og ler.

Bevisste forbrukere

Da Sander fyllte 10 år, sa han at han ikke ønsket seg noe spesielt, men han sykler året rundt og foreldrene tenkte at en ny sykkel kunne passe.

– Han var nok ekstra spent på hva han skulle få fordi han ikke følte han trengte noe. Av oss fikk han penger slik at han kan øve seg på å bli en bevisst forbruker. Da kan han vurdere om han vil kjøpe brukt og få penger til overs, velge en ny i butikken, eller spare til en enda dyrere en.

Til besteforeldrene er Janne alltid nøye med å formidle ønskelister slik at de får ting de faktisk trenger, enten det er klær eller supplerer lekekonsepter de allerede har.

«Nye» klær skaffer de seg også på Den store klesbyttedagen i regi av Naturvernforbundet. I fjor ble dagen arrangert på over 100 steder i Norge.

– Da har man mulighet til å finne masse fint! Man kan ta med opp til syv plagg per familiemedlem. Hvis vi klarer å fornye garderobene med 35 plagg er jo det helt fantastisk, sier Janne.

Denne saken ble første gang publisert 28/05 2019, og sist oppdatert 28/05 2019.

Les også