Huskeliste SFO

Hva trenger barnet å ha med på SFO?

Huskelisten og forberedelsesrådene du trenger.

HUSKELISTE TIL SFO: Når barnet starter på skolen og skal videre til skolefritidsordningen, er det naturlig at du ikke vet alt barnet trenger. Her har du en huskeliste! FOTO: Colourbox.
HUSKELISTE TIL SFO: Når barnet starter på skolen og skal videre til skolefritidsordningen, er det naturlig at du ikke vet alt barnet trenger. Her har du en huskeliste! FOTO: Colourbox. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Er det første gang du har en seksåring i hus, og dermed første gang du har barn i skolefritidsordningen?

Det kan være vanskelig å vite hva du skal sende med barnet hver dag, og ikke minst hva som skal bli liggende på skolen. Her er en sjekkliste til deg som er usikker.

Ikke likt overalt

Solveig Hvidsten Dahl er forbundsleder i Skolelederforbundet, og har tidligere jobbet mange år som barneskolerektor.

Hun forteller at hva barnet bør ha liggende av utstyr, og hva det bør ha med seg hver dag, varierer fra skole til skole.

- Skolefritidsordningene er forskjellige, de praktiske fasilitetene er ulike og det er ulikt hva de tilbyr.

De aller fleste skoler har informasjonsmøter i forkant av oppstart for å vise frem skolen, orientere foreldre om hvilke forberedelser som kan gjøres, og hva som skal tas med.

- Ideelt sett vil jeg si at skolen må sørge for at SFO-ordningen er en vesentlig del av førskoleprogrammet. Både foreldre og barn bør ha muligheten til å se garderobene og lokalene i god tid før oppstart, mener Dahl.

Hun anbefaler også at dersom du ikke har mottatt informasjon, eller har ytterligere spørsmål, er det bare å ringe skolen og spørre om det du måtte lure på.

Også leder for aktivitetsskolen (AKS) ved Rosenholm Skole i Oslo, Tonje Strand, sier at de fleste har en oppstartsdag, hvor de samler foreldre og foresatte for å gi god informasjon, i stedet for å ta det en-til-en.

- Her har vi oppstart hver mandag frem mot skolestart, og den første dagen er også kortere enn vanlig. Hele dagen er planlagt fra punkt til prikke for å gi en god innføring, sier hun.

Ha med første dag

Første dag på SFO kan det kanskje være greit å ta med alt dere trenger, så slipper det å mangle ting om barnet plutselig skulle trenge det.

- Matpakke og drikkeflaske er det viktigste, og det skal tas med hver dag, forteller Strand.

Noen steder serveres det ett måltid om dagen på SFO, mens det andre steder kanskje serveres langt færre.

- Sjekk opp om du noen dager må ha med to matpakker til barnet, en til skolelunsj og en til SFO.

Innarbeide rutiner

Dahl mener det er viktig at overgangen fra barnehagen ikke blir veldig stor, siden SFO er en sentral arena for skolestart.

- Barna kommer med den erfaringen de har fra barnehagen, hvor de er tett på voksne, vant til mye lek og mange aktivitetsmuligheter.

Når barnet ditt er ny i skolen og i skolefritidsordningen, vil det kanskje føle både spenning, nysgjerrighet og engstelse. Det er viktig å ikke skremme barnet.

- Forbered barnet, uten å skremme det, på at det ikke vil få samme oppfølging eller være like tett på voksne som i barnehagen, råder forbundslederen.

Hun informerer om at barnet bør kunne håndtere å gå på do selv, ha vanlige måltidsrutiner, rydde unna og lete frem nye saker og bøker og kle av og på seg.

- Disse tingene bør innarbeides rutinemessig, sier hun, og fortsetter:

- Ting som barnet gjerne har trent på i barnehagen er å vente på tur, lytte til voksne og følge opp beskjeder. Når det nå blir færre voksne til å ivareta ett og ett barn, bør barnet trene på å høre etter.

Flinke foreldre

Spesielt førsteklasseforeldre er, ifølge Strand, veldig flinke til å ha alt riktig på plassen til barnet.

- De følger opp så godt de kan, og så sklir det gjerne litt ut jo eldre barnet blir. Det får egne meninger og vil kanskje ikke ha på seg det mor og far har valgt ut.

Hun forteller at så lenge foreldre passer på at barnet har det som trengs liggende på SFO, passer de ansatte på at barnet går riktig kledd.

- Så lenge vi har riktig utstyr, har barnet en bedre dag enn om vi ikke hadde hatt det.

Husk navnelapp

Dersom du ikke vil at tingene dere har liggende skal forsvinne, bør det merkes med barnets navn.

- Merker du tingene, kommer 99 prosent av det til rette igjen om det mistes eller forveksles med andre. Det er vanskelig å finne riktig eier om ikke, sier Strand.

Du trenger heller ikke gå til innkjøp av dyre merkelapper.

- En tekstiltusj holder i massevis, noe SFO også gjerne har liggende som du kan låne, tipser hun.

Og dette er hva du skal ha liggende:

1. Matboks og drikkeflaske

- Barnet bør ha en matboks, drikkeflaske og det de trenger til måltidet sitt, sier Dahl.

2. Regntøy og støvler

Noe av det viktigste, ifølge Dahl. For dersom noen ikke har regntøy på plassen, kan alle ende opp med å måtte være inne.

- Det er kjipt for barnet om det ikke har regntøy og støvler, og den planlagte aktiviteten kanskje ikke kan gjennomføres, sier hun.

Strand er enig i det.

- Vi har opplevd at noen har kommet med paraply i stedet for regntøy til barnet, og det er på ingen måte gunstig. Barnet kan ikke leke med en paraply, opplyser hun.

Dahl legger til at hun synes foreldre må sørge og tilrettelegge for at barnet kan delta i aktivitetene som skal være.

Pass også på at skoene bør holde på varme, og ikke ta inn fuktighet.

3. Ulltøy

Ulltøy er mer sesongbasert, men er greit å ha liggende likevel.

- Det er bedre å ha på ullundertøy enn masse annet tøy som gjør barnet lite bevegelig, informerer AKS-lederen.

Hun forteller at med ull holder barnet seg varmt, og at det er dumt å bruke lag på lag med syntetiske stoffer som ikke holder på varmen.

4. Ryggsekk til tur

Strand forteller at på SFO kan det være greit med en egen tursekk som ikke rommer like mye som en vanlig skolesekk.

- Barna er mye på tur og utflukter i skogen, og det er viktig at barnet har en sekk hvor det selv bærer matpakken og drikkeflasken sin, sier hun.

Noen velger imidlertid å bruke skolesekken, men AKS-lederen anbefaler en mindre, og egen, ryggsekk til tur.

5. Et ekstra sett med behagelig tøy

- Ha alltid ett sett med skift liggende på plassen, helst truse, sokker, bukse og en t-skjorte eller genser, anbefaler Strand.

Dahl tipser om at det ikke bør være pyntete klær du har liggende.

- Det skal være klær til å leke og være i aktivitet i. Barnet skal være praktisk kledd, og med mulighet til å enkelt kunne kle av og på, sier hun, og legger til:

- Barnet skal kunne være ute og leke i klærne uten å være redd for å få hull i buksen og bli skitten.

6. Innesko

En essensiell ting å ha på plassen.

- Det kan gjerne være tøfler, slipperser eller gymsko, avslutter Dahl.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning