Barn og idrett:

Derfor bør du ikke si at barnet ditt har talent

Ordet talent burde ikke eksistert, mener tidligere verdensmester i roing Olaf Tufte.

TALENT ELLER TRENING? Talent i ung alder har liten betydning for hvor god man blir som voksen.
TALENT ELLER TRENING? Talent i ung alder har liten betydning for hvor god man blir som voksen. Foto: Foto: Thinkstock
Sist oppdatert
TALENT ER OPPSKRYTT: Trening og motivasjon er viktigere, mener roer Olaf Tufte.
TALENT ER OPPSKRYTT: Trening og motivasjon er viktigere, mener roer Olaf Tufte. Foto: Foto: Stella Pictures

- Talent er et misbrukt og farlig ord, det skulle ikke ha eksistert, sier Olaf Tufte bestemt.

Mange vil nok beskrive Tufte, som er både verdensmester og olympisk mester i roing, som et talent. Selv mener han at suksessen er ganske tilfeldig.

– Kroppen min er skrudd sammen på en måte som passer bra for roing, så det klaffet for meg. Alle er gode på noe, det gjelder bare å finne ut hva som passer deg og din kropp, forklarer han.

Barnestjerner blir ikke verdensmestere

Forskning på idrettsutøvere har vist at det er liten sammenheng mellom ferdigheter i ung alder og i voksen alder. Likevel fortsetter vi å hausse opp unge talenter.

Men det er på ingen måte gitt at stjernen blant 10-åringene på fotballbanen blir den beste fotballspilleren som voksen. Snarere tvert imot.

Olympiatoppen og Idrettshøgskolen la i 2010 fram undersøkelsen ”Hvorfor ble de beste best?”, med dybdeintervjuer av 18 av Norges internasjonalt mestvinnende voksne idrettsutøvere.

Ingen av de beste hadde vært spesielt gode som barn.

- Mitt standpunkt er at talent er et meget uklart begrep å forholde seg til, både innenfor idretten og i samfunnet generelt, sier Stig Arve Sæther, universitetslektor i idrettsvitenskap ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

Vil du at barna dine skal bli gode i idrett, er det derfor liten vits i å presse dem ut på fotballbanen fra de er små.

- Trening viktigere enn talent

- Mye trening over tid øker sannsynligheten for å bli god. Trening vil sannsynligvis overgå medfødte evner, alle må jo trene ekstremt mye for å lykkes. Dermed kan noen kanskje kalles et treningstalent, sier Sæther.

Mange av de som er gode i ung alder blir tatt igjen ferdighetsmessig i tenårene, og synes ikke det er moro lenger når de ikke er best. De som ikke har vært best som barn, men som viser gode ferdigheter i senere alder, kan bli desto mer motiverte til å fortsette å trene.

- Talentbegrepet kan føre til prestasjonspress og forventninger som er vanskelige å innfri. Derfor er det viktig med et positivt utviklingsmiljø fra tidlig alder, som fokuserer på personlig utvikling, og ikke prestasjoner, mener Sæther.

Talent som hvilepute

- Jeg har sett så mange unge talenter som faller gjennom fordi de bruker det som en hvilepute, sier Tufte.

Talentjaget kan raskt føre til press blant unge. Alle vil jo være stjerna på fotballaget eller den som løper raskest.

- Alle barn har forskjellige forutsetninger. Det handler om gener, oppvekstmiljø og støtten man får. Vokser du opp med ski på beina og holder på med det hver dag, vil du naturligvis bli god, sier Tufte.

Idrett skal være gøy

Noen mener at talent er en gave. For eksempel en vakker sangstemme, det må vel være et naturlig talent?

- Alle kan synge. Om det er pent er en annen sak. Men det går selvfølgelig an å trene opp en sangstemme, det handler om å være musikalsk, sier Tufte.

Han mener alle barn bør få prøve ut mange forskjellige idretter og aktiviteter, slik at de kan holde på med det de synes er gøy.

- Tenk på alle som spiller fotball. Hvor mange er virkelig gode? Prøv en annen idrett. Kanskje man er heldig, og kroppen matcher perfekt med noe helt annet. Men alle kan ikke bli verdensmester, påpeker Tufte.

Roeren mener at dersom du skal bli best, må du jobbe beinhardt, se muligheter, ha motivasjon og få hjelp til å bli løftet opp og frem.

- Uansett hvem du er, om du er snill, dum, klok eller hva det måtte være; du er best til å være deg, og det er et talent i seg selv, sier han.

Denne saken ble første gang publisert 10/04 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også