Dyre sommeraktiviteter:

Blar opp 7000 kroner for å aktivisere barna

Hvert tiende foreldrepar sender barna sine på sommerleir. Foreldre bruker i gjennomsnitt 7000 kroner på slike aktiviteter i sommer - hele 1500 kroner mer enn i fjor.

7000 KRONER PÅ SOMMERAKTIVITETER: Norske foreldre punger ut for å få sommerkabalen til å gå opp. I snitt bruker vi 7000 kroner på å aktivisere barna, blant annet på sommerleir, mens vi selv er på jobb.
7000 KRONER PÅ SOMMERAKTIVITETER: Norske foreldre punger ut for å få sommerkabalen til å gå opp. I snitt bruker vi 7000 kroner på å aktivisere barna, blant annet på sommerleir, mens vi selv er på jobb. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert
GØY, MEN DYRT: Å sende barna på sommeraktiviteter kan gi dem minner for livet. Men det koster.
GØY, MEN DYRT: Å sende barna på sommeraktiviteter kan gi dem minner for livet. Men det koster. Foto: Foto: Thinkstock

Skal barna dine på sommerleir denne sommeren? De er ikke alene. MMI har på oppdrag av DNB gjort en undersøkelse og funnet ut at hvert tiende foreldrepar sender barna sine på sommeraktiviteter som leirskole, fotballskole, håndballskole, treningsleir, cuper og lignende. Og prislappen? Den er på svimlende 7000 kroner - i gjennomsnitt.

Aktivitetsleirene har blitt populære fordi skolebarn har mange uker ferie i løpet av året, langt flere enn det foreldrene har. Mange er derfor nødt til å sende barna på sommeroppbevaring for å få kabalen til å gå opp.

- Vær kritiske

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, oppfordrer foreldre til å være kritiske til hva de sender barna på og hva det koster.

- Hvis datteren din ikke liker ballspill, så ikke meld henne på fotball- eller håndballskole bare fordi mange andre skal delta på det. Ballspill seks timer om dagen kan være et mareritt for de som ikke mestrer eller ikke liker det, sier hun.

Forbrukerøkonomen anser 7000 kroner til sommeraktiviteter som en stor tilleggskostnad, særlig med tanke på at mange i tillegg skal på mer eller mindre dyre ferier.

- At vi bruker mer enn i fjor overrasker meg imidlertid ikke. Renten er fortsatt lav og lønningene gode, så det betyr at vi har fått mer penger å rutte med. Og er det noe vi prioriterer å bruke pengene våre på, så er det gjerne barna våre, fortsetter hun.

Men spennende sommeraktiviteter trenger ikke koste penger. Alva (4) ba om å få sove alene ute i hengekøya - og fikk lov.

Ikke alle har god råd

Men selv om mange nå har god råd, finnes det alltid en del foreldre som sliter med å få endene til å møtes.

- Send ikke barna på sommeraktiviteter om du har stram økonomi. Tenk alternativer. Noen har kanskje foreldre eller annen familie som kan hjelpe til. Eller man kan gå sammen flere. Hvis fem foreldre tar fri fra jobben en dag hver i en uke, vil regnestykket gå opp for flere enn deg selv. Dette er fullt mulig å få til for de fleste, og det kan bli en morsom opplevelse for både foreldre og barn, mener Sandmæl.

Sommeren er en tøff tid for mange småbarnsfamilier med dårlig råd. Ikke alle har råd til å være med på skoleavslutninger, aktiviteter og sommerleire.

Økt press på barn og unge

Kristin Oudmayer i UNICEF er faglig leder for prosjektet "Den ene", og en av flere drivkrefter i nettportalen Feriesentralen. Hun mener man ikke kan be folk om å la være å dra på dyre ferier eller sommerleire fordi andre ikke har råd til det. Men hun er ikke i tvil om at voksnes valg i så måte betyr økt press på - og fra - barn og unge.

- Forventningene blir skyhøye, og hyggelig samvær, god tid og nærhet kommer i bakgrunnen. I fjor overhørte jeg to venninner på 12 år snakke om hva en tredje venninne, som ikke var til stede, skulle gjøre i ferien. Den ene kunne fortelle at hun skulle på fisketur og på ferie til besteforeldrene sine, hvorpå den andre da svarte: "Det der er ikke ferie. Hun skal jo bare være hjemme i Norge", forteller Oudmayer.

Det skal ikke så mye til for å skape gode sommerminner. Feriesentralen har allerede fått inn mange tips til morsomme og rimelige sommeraktiviteter for voksne og barn.

Gi barna rom

Hun kan forstå at for å gi barna et tilbud mens foreldrene selv jobber, så er det å sende dem på sommerleir en løsning på en praktisk utfordring. Samtidig tenker hun at når barna har blitt så store at de kan være litt alene, tåler de at det ikke er program og fastlagte aktiviteter hver dag.

HØYE FORVENTNINGER: Barn og unge får stadig høyere forventninger til ferien, erfarer Kristin Oudmayer, fagansvarlig i Den Ene. Men ikke alle gode sommeroppleveser trenger å koste penger, minner hun om.
HØYE FORVENTNINGER: Barn og unge får stadig høyere forventninger til ferien, erfarer Kristin Oudmayer, fagansvarlig i Den Ene. Men ikke alle gode sommeroppleveser trenger å koste penger, minner hun om. Foto: Foto: Humanist forlag

- Noen barn og unge lengter faktisk etter dager de kan råde over selv. Det er ikke ofte ellers i hverdagen at de kan gjøre noe uplanlagt hyggelig med jevnaldrende. Det er ikke slik at barna i nabolaget til enhver tid er bortreist på ferie i løpet av den to måneder lange sommerferien.

Hvem sitt behov dekkes?

- Det er all grunn til å spørre seg hvem sitt behov dyre sommerleire egentlig dekker. Og om ikke det å være sammen med familie, naboer og venner kan ha vel så stor verdi, fortsetter Oudmayer.

Til foreldre som ikke har mulighet til å bruke penger på dyre sommeraktiviteter, synes hun det er svært viktig å formidle at gode opplevelser, trygghet, minner og samvær aldri kan måles i penger, kostbare ferier eller sommerleire.

- At man ikke har økonomi til å være med på denne karusellen betyr ikke at man er fattig på gode opplevelser. Og det gjelder å holde fast ved den tanken, både ovenfor seg selv og barna. På Feriesentralen finnes hundrevis av eksempler på hyggelige ting man kan gjøre sammen, som koster lite eller ingenting, og som vil gi minner for livet, avslutter hun.

Les også:

Reiseapotek for småbarnsfamilier

Finner du denne badeballen i sommer, så send den videre!

Her finner du Norges fineste gårdsbutikker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning