drukningsulykker:

Ser du jenta som holder på å drukne her?

Drukningsulykker med barn er svært sjeldent i Norge, påpeker Norsk Folkehjelp.

Sist oppdatert

Brukeren «Lifeguards rescue» på Youtube legger ut videoer som viser hvordan badevakter oppdager og avverger potensielle drukningsulykker i.

Flere av videoene deres er sett flere millioner ganger.

I videoen øverst har de samlet fem av sine mest oppsiktsvekkende videoer.

I videoen kan man blant annet se en rekke badende gjester i et stort basseng. Når bølgeeffekten settes på får vakten ved bassenget øye på et barn hvor situasjonen virker alarmerende.

Det kan være vanskelig å se barnet blant alle de andre personene, men livredderen hopper uti og er borte hos barnet i løpet av kort tid.

Selv om badesesongen er i gang på norske strender er en lignende situasjon som videoklippet noe vi ikke behøver å frykte, mener Norsk Folkehjelp. De har sett den nevnte videoen og er positive til saker og delinger hvor det er fokus på drukning, men da med tanke på forebygging.

Badesesongen i Norge er i gang for fullt. Her fra Sørenga i Oslo for noen år tilbake.
Badesesongen i Norge er i gang for fullt. Her fra Sørenga i Oslo for noen år tilbake. Foto: Guro Holmene (Side2)

– Dette er viktig, så lenge det er en relativt balansert fremstilling. Men så er det enkelte videoer i sosiale medier som har en mer form av sensasjonsoppslag eller frykttilnærming med lite konkrete råd om hva du skal foreta deg. Det er ikke like hensiktsmessig, har fagutvikler i Redningstjeneste og Førstehjelp, Erlend Aarsæther ved Norsk Folkehjelp tidligere fortalt til Klikk.no.

Han påpeker at når det gjelder «Lifeguard rescue»-videoen, så er det en hendelse som ikke er vanlig i Norge.

– Det er kun en liten andel drukning som er knyttet til bading. Også er det en enda mindre andel som er knyttet til barn, og det er veldig sjeldent at barn dør ved drukning.

Få badeulykker

Tall fra Redningsselskapet viser at 25 mennesker har druknet i Norge hittil i år. To har omkommet etter drukning i utlandet (tallene er hentet ut 30. juni, 2022).

Sommeren er høysesong for drukningsulykker. I snitt skjer 40 prosent av alle drukningsulykker mellom juni og august. Drukning i forbindelse med bruk av fritidsbåt, fall fra land og under bading er de vanligste årsakene, skriver Redningsselskapet.

De fleste ulykkene i Norge skjer i sjøen, og de færreste i basseng. Likevel bør videoene øverst virke som en påminnelse om at ferdsel ved, på og i vann kan utgjøre en risiko.

– Vi har ikke mange drukningsulykker i Norge, men èn drukningsulykke er èn for mange, har Aarsæther uttalt til klikk.no.

– Men vi bor i et land med en lang kystlinje og mye aktiviteter på sjøen. Drukningsulykker med barn er sjeldent. Som oftest gjelder drukningsulykker voksne menn, og ofte er det assosiert med promille. De fleste omkommer som resultat fra fall land eller brygge eller i forbindelse med fritidsbåt.

Ser man på statistikken hittil i 2022 er hele 23 av de 27 omkomne menn.

Barn MÅ ha tilsyn

– Det kan være vanskelig å se et barn som ikke har kontroll i vannet, så hvilke tegn skal man se etter om ting er normalt eller ikke?

– Generelt er det slik at barn som bader må ha tilsyn. Vi ønsker ikke å lage en fryktkultur rundt barn, det er viktig at de skal bli trygge og mestre vannet. Men barn under 14 år bør ha tilsyn.

KORT VEI MELLOM LEK OG ALVOR: Eksperten forteller at man må være på vakt også etter bading. Dersom barnet har svelget vann, kan det i verste fall bli kritisk.
KORT VEI MELLOM LEK OG ALVOR: Eksperten forteller at man må være på vakt også etter bading. Dersom barnet har svelget vann, kan det i verste fall bli kritisk. Foto: Colourbox/Illustrasjon

Skillet mellom lek og alvor

Aarsæther synes det er viktig å skille mellom vanlig lek i vann og situasjoner der barn har mistet kontrollen og kanskje pustet inn vann. Problemet er hvis man får vann i luftveier og lunger. Det gir risiko for drukning, understreker han.

– Hvis barn har vært under vann ukontrollert og pustet inn vann – skal man observere nøye og ta kontakt med lege. Har man fått vann i lungene kan det gi symptomer på et senere tidspunkt. Vær på vakt hvis barnet etter bading får pusteproblemer eller dårlig allmenntilstand, da er det viktig at du kontakter lege raskt.

Hvis barnet ikke er våkent og ikke puster er det viktig å raskt begynne med hjerte-og lungeredning, sier Aarsæther.

– Når barn får hjertestans er årsaken stort sett alltid at de ikke får nok oksygen. Det er derfor svært viktig med innblåsninger hos barn med hjertestans. Begynn så tidlig som mulig med innblåsninger og hjerte-lungeredning. Det er viktig at man raskt ringer 113 og er tydelig på at det dreier seg om en drukningsulykke.

HER ER DE 10 BADEVETTREGLENE, IFØLGE FOLKEHJELP. NO:

1. Lær å svømme.

2. Bad aldri alene.

3. Bad ikke når du er sulten eller like etter at du har spist.

4. Stup ikke uten å vite hvor dypt det er.

5. Svøm langs land. Svøm ikke under brygge eller foran stupebrett.

6. Dytt ikke andre ut i vannet.

7. Dukk aldri noen under vann!

8. Gå på land hvis du føler deg kald eller uvel.

9. Rop om hjelp bare hvis du er i fare, aldri ellers.

10. Bruk godkjent redningsvest.

Denne saken ble første gang publisert 14/06 2016, og sist oppdatert 30/06 2022.

Les også