Samboeren gjennom 30 år er død. Har jeg virkelig ikke krav på arv?
Barna hans hevder at jeg ikke kan arve. Det kan da ikke stemme?

Spørsmål:
Mannen min har gått bort, og nå hevder barna hans at jeg ikke har rett på arv etter han. Det kan da vel ikke stemme? Vi har jo vært samboere i 30 år!
Vi var begge skilte da vi traff hverandre, og han hadde to barn med sin ekskone. Vi fikk dessverre ingen barn sammen.
Svar:
Mange tror at samboere har arverett etter hverandre. Det er en sannhet med modifikasjoner. Det har ikke betydning at man har vært samboere i mange år.

Det er bare samboere med felles barn, som har arverett etter hverandre. Samboere uten felles barn, arver ikke hverandre. For å få arv i et slikt tilfelle, må det følge av bestemmelser i et testament.
Samboere med felles barn arver hverandre, men arvebeløpet er begrenset til 4G. Det er kr 496 112 pr i dag. Hvis man har litt formue, utgjør med andre ord samboerens arverett en liten del av totalen.
Et annet viktig moment er reglene om retten til å sitte i uskiftet bo. Uskiftet bo betyr at den gjenlevende ikke trenger å gjøre opp arven med den førsteavdødes arvinger. Arvingene må vente til også den lengstlevende går bort før de får arven sin.
Samboere uten felles barn, har ikke rett til å sitte i uskiftet bo. Det betyr at arven skal gjøres opp ved dødsfallet.
Samboere med felles barn, har rett til å sitte i uskiftet bo, men ikke med hele boet. Retten er begrenset til å gjelde felles bolig og innbo, felles bil, og felles fritidsbolig med innbo.
Samboere som ønsker å sikre hverandre arv, må gjøre det gjennom å lage testament. Hvor mye man kan testamentere til samboeren, avhenger av hvor mange barn man har og hvor stor formue man har.
Man kan også spesifisere i et testament at samboeren har rett til å sitte i uskiftet bo. Slike testamenter bør lages i samråd med en advokat.
Hilsen advokat Anders G. Haug