Babyutstyr i Sverige

Så mye sparer du på å harryshoppe babyutstyr

En myte at alt er billigere over grensa? Vi har sjekket.

SER PÅ VOGN: Madeleine Brovold og Knut Ove Hansen venter barn i mars, og ser på vogn og annet utstyr på Nordby ved Svinesund.
SER PÅ VOGN: Madeleine Brovold og Knut Ove Hansen venter barn i mars, og ser på vogn og annet utstyr på Nordby ved Svinesund. Foto: FOTO: Morten Solli
Publisert Oppdatert

NORDBY: Det er travel førjulshelg og nordmenn i hopetall flokker over grensen, for eksempel til gigantkjøpesenteret på Nordby i nærheten av Svinesund.

For travle småbarnsforeldre eller blivende foreldre kan turen bli ganske lønnsom målt både i tid og penger.

Står du ved oppstarten av et småbarnsliv, kan du vurdere fullt innkjøp av en "startpakke", om ikke du foretrekker å kjøpe barnevogna på nettet.

- Billigere uansett

Selv om prisnivået på babyutstyr i Sverige er ganske likt som i Norge, garanterer valutaforskjellen at du sparer penger.

- Vi ser på barnevogn, bilstoler og lignende, forteller Madeleine Brovold og Knut Ove Hansen fra Trøgstad.

Paret skal bli foreldre for første gang i mars, og har klare formeninger om at turen hit lønner seg, selv om de ikke har gjort en grundig forhåndssjekk.

- Det er jo kursen, da. Det blir nok billigere uansett, sier Hansen.

Valuta-startpakke

Det har han rett i. Vårt regnestykke viser at det er store besparelser å hente.

Det er selvsagt ulikt hva man vurderer som nødvendig eller unødvendig baby-utstyr.

Vi har satt sammen en startpakke som er langt fra komplett, men inneholder de store tingene du bør ha på plass før babyen kommer.

Vi har holdt klær utenfor, siden dette er mer individuelt og sesongavhengig. De svenske prisene er fra Babyproffsen på Nordby, de norske prisene fra Babyshop på Storo i Oslo.

UTSTYRSLISTE

Babyproffsen, pris i svenske kroner

Babyproffsen, pris i norske kroner

Babyshop, Norge

Barnevogn, Mountain Buggy Urban Single

5999

5099

6999

Bilsete, Besafe Izi GO

1899

1614

1799

Vippestol Babybjørn

1299

1104

1149

Bæresele, Babybjørn

849

721

729

Seng, Stokke Sleepi 60 x 120, inkl. madrass

6399

5499

5399

Babydyne + pute

328

279

649

2 sengetøysett 2x 269

538

457

598

Vinterpose, Voksi

2199

1869

2099

lammeskinn

299

254

299

sengekant

369

314

350

SUM

20.178

17.210

20070

LIKE PRISER: Som tabellen viser, er det små forskjeller i prisene i utgangspunktet. Vi har sett på like produkter der vi fant det. Vogna er en av bestselgerne i Norge, bilstolen er fersk internasjonal testvinner. Dynen og puten er i dun i den norske butikken og derfor dyrere. Valutakurs-differansen tilsvarer for tiden en 15 prosent rabatt. Dermed sparer du rundt 3000 kroner på den store baby-handleturen for rundt 20.000 kroner, om prisene ellers er like.

Legger igjen 20.000

Claes Glansberg er butikksjef i Babyproffsen på Nordby. Han lever godt på nordmennene, som utgjør 92-93 prosent av kundemassen.

LEVER PÅ NORDMENN: - Det er ikke uvanlig at norske kunder legger igjen 15-20.000 kroner her, forteller Claes Glansberg, butikksjef i Babyproffsen på Nordby.
LEVER PÅ NORDMENN: - Det er ikke uvanlig at norske kunder legger igjen 15-20.000 kroner her, forteller Claes Glansberg, butikksjef i Babyproffsen på Nordby. Foto: FOTO: Morten Solli

- Det er ikke uvanlig at de handler for 15-20.000 kroner når de kommer hit. I utgangspunktet kommer de kanskje for å se på vogn, men ender opp med å kjøpe mye mer.

Fortjenesten er åpenbar, og svinger selvsagt med valutakursen. Det er derfor lurt å følge godt med.

- I fjor hadde vi en periode hvor du betalte 70-75 øre for en svensk krone. Da blir det jo fort store besparelser, sier Glansberg.

Lite ull

Babyproffsen har et spesielt godt utvalg av bilstoler og et stort varelager av både stoler og vogner.

- Det er vi nødt til å ha. Hvis ikke taper vi jo de store salgene. Folk kan ikke komme hit og bli skuffet hvis de har kjørt langveis fra, og det har mange av våre kunder, forteller butikksjefen.

Etter å ha samlet sammen alle de harde varene, skulle vi sjekke ut de myke. Men her er det mer vrient å spare penger.

Der norske babybutikker bugner over av ull og ullundertøy til de minste, var det nesten helt tomt for ullbodyer på Babyproffsen. Forklaringen kan være kulturell og klimarelatert.

- Nordmenn skal ha ull, ja. Det har jeg merket, sier Glansberg, som er enig i at det primært er de harde varene man sparer penger på.

Verdt turen

Hvorvidt det virkelig lønner seg stort å handle babyutstyret i Sverige, er altså avhengig av valutakursen, men selvsagt også tilbudene på butikkene hjemme. I perioder er det gode rabatter i de store kjedene.

Men har du først tatt turen over grensen, er det sannsynlig at du drar innom flere butikker. I matbutikkene er også prisene på det aller meste langt lavere i utgangspunktet.

Det er derfor tusenlapper å spare på store matinnkjøp, i tillegg til det du sparer av tid i hverdagen med en velholdig fryser.

Turen over grensen er gjort på halvannen time fra Oslo. Harry? Kanskje. Dumt? Neppe.

Les også:

Her får du alt om graviditet og fødsel på Ipad

Så høyt blir barnet ditt

Her er 20 navn ingen har brukt ennå

Ti ting nybakte mødre vil ha

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning