Foreldrefradrag

Foreldrefradrag er noe de fleste barnefamilier kan nyte godt av

Du kan gå glipp av mye penger dersom du ikke sjekker alle fradragene du faktisk har krav på.

FORELDREFRADRAG: På selvangivelsen kan du trekke fra alle dokumenterte utgifter til pass og stell av barn, som barnehage, SFO, dagmamma, og lignende. Foto: mactrunk/Thinkstock.com
FORELDREFRADRAG: På selvangivelsen kan du trekke fra alle dokumenterte utgifter til pass og stell av barn, som barnehage, SFO, dagmamma, og lignende. Foto: mactrunk/Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

Mange millioner nordmenn endrer ikke på selvangivelsen hvert år. Det kan være en skikkelig tabbe, selv om du har fått igjen penger.

I de ferdigutfylte postene kan det skjule seg både feil og mangler. Plutselig står det null i barnehageutgifter enda du har betalt inn en hel liten formue.

Sjekker du ikke selv før fristen går ut, har du heller ingenting du skulle ha sagt når du oppdager det i ettertid.

Foreldrefradraget er på 25 000

Skattefradraget er på opptil 25.000 kr for ett barn. To barn gir 40.000 kr, tre barn 55.000 kr, og deretter får dere 15.000 kr i fradrag for hvert barn dere har.

Les også: Dette må du vite om barnetrygd

Fradrag barnehage og SFO

Sjekk at dette punktet stemmer

Post 3.2.10 går på fradrag for pass og stell av barn (barnehage, SFO, dagmamma etc):

 • Skal være forhåndsutfylt av Skatteetaten
 • Er basert på opplysninger som barnehager og skolefritidsordninger er pliktige til å innrapportere
 • Det feltet er likevel ikke alltid fylt ut. Du kan likevel kreve fradraget, men må fylle det ut selv.
 • Fyll inn utgiftene i posten og husk å ha dokumentasjon tilgjengelig for kontroll

Foreldrefradrag er noe de fleste barnefamilier kan nyte godt av. Du kan trekke fra alle dokumenterte utgifter til pass og stell av barn i din husstand som er 11 år eller yngre. Du kan med andre ord få foreldrefradrag på utgifter fra barnehage, SFO, dagmamma, besteforeldre og lignende. Her er det mye penger å spare.

Barnehager og skolefritidsordninger har plikt til å innrapportere oppgave over foreldre/foresattes kostnader til pass og stell av barn.

Foreldrefradrag skal føres i post 3.2.10, og de skal være forhåndsutfylt. Likevel er det ikke alltid de er det. Da må du selv føre opp fjorårets utgifter. Husk dokumentasjon.

Hvis begge betaler for pass og stell

Om dere begge har utgifter til pass og stell av barn, kan hver av foreldrene kreve foreldrefradrag i forhold til kostnadene hver av dere har betalt. Maksgrensen er den samme per barn.

Kontantstøtten har ingenting å si for fradragsmulighetene.

Fradrag kjøring til barnehage

Om du må kjøre omvei til jobben på grunn av barnehage, kan du trekke fra dette. Fradraget gjelder om du må kjøre omvei til eller fra jobb eller begge deler. Dette hører også inn under foreldrefradraget i post 3.2.10.

Fradrag pr. kilometer er 1,50 kr. Du beregner antall kilometer ved å ta antall dager x antall kilometer tur-retur x 1,50 kroner. Maksgrensen for fradrag gjelder fortsatt og må ligge innenfor der. Hvis utgiftene dine er høyere, får du automatisk maksfradrag.

Du kan også få fradrag for reise til barnpasser. Satsene og betingelsene er de samme som ved reisevei til barnehage.

- Hvis noen passer barnet ditt uten å få betalt for det, for eksempel besteforeldre, kan du likevel trekke fra utgifter til kjøring til og fra, forteller Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand.

Barn med spesielle behov

Om du har barn med spesielle behov, kan du få fradrag for pass av disse, selv om de er over 11 år. Husk å ta vare på dokumentasjon fra lege, sykehus, barnevern eller liknende.

Samlivsbrudd

Dersom du har gått gjennom et samlivsbrudd får den som barnet bor mest hos i løpet av året foreldrefradraget. Skattemyndighetene tar ikke hensyn til interne avtaler. Det er kun de offentlige opplysningene som legges til grunn i beregningene.

Les også: Alt om barnebidrag

Disse opplysningene trenger du

For å kontrollere at opplysningene er korrekte og fullstendige trenger du:

 • lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiver
 • årsoppgaver fra banker og annen relevant dokumentasjon.

Alt dette har du fått tilsendt pr. post. Du finner også opplysninger i nettbanken din eller du finner det på altinn.no (hvor du nå kan logge inn medBankID).

Kilde: Silje Sandmæl, forbrukerøkonom, DNB.

Foreldrefradrag kalkulator

Picard oppfordrer alle til å bruke Skatteetatens fradragskalkulator, eller fradragsveilederen. Denne gir deg oversikt over noen av de vanligste utgiftene du kan trekke fra. Du trenger bare å huke av for spørsmål som angår deg og dine, og du vil se hvilke fradrag du kan ha krav på.

- Husk at du må gå gjennom selvangivelsen din, selv om du nå kan gi et stilltiende samtykke. Ikke fordi skatteetaten gjør så mye feil, men først og fremst fordi de ikke vet alt om deg, sier hun.

I følge Picard er vi blitt flinkere til å sjekke enkelte punkter.

- Skatteetaten forteller at det er noen poster vi er flinke til å sjekke og endre hvert år, for eksempel gjeldsrenter, reisefradrag og foreldrefradrag, forteller hun.

- Mer ukjente fradrag er nok kjøring til og fra barnehage og SFO, fradrag i forbindelse med refinansiering av boliglån og spesielle fradrag, for eksempel utgifter til sykdom.

Andre nyttige punkter du bør sjekke:

 • Har du pendlerutgifter?
 • Bor du mer enn 2 mil fra jobben?
 • Har dere som er samboere/ektefeller fordelt renteutgiftene hensiktsmessig?
 • Sjekk om ligningsverdien på boligen stemmer. Det er forskjell på bolig du bor i og utleiebolig.
 • Har du brutt en fastrenteavtale?
 • Har du refinansiert boliglånet ditt?
 • Har du private lån?
 • Har du gitt gaver til frivillige organisasjoner?
 • Har du solgt aksjer?
 • Har du en utleiebolig?

Kilde: Silje Sandmæl, forbrukerøkonom, DNB

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning