Norske skolebarn har fått aktivitetsmonitor for å registrere hvor aktive de er

- Det er en tendens som tilsier at det en økning i antall barn som er overvektige og inaktive.

2300 ELEVER er med i forskningsprosjektet HOPP.
Publisert

(SIDE2): Nytt forskningsprosjekt håper på at økt fysisk aktivitet vil vise seg å være gunstig for læring og kunnskapstilegnelse.

Frivillig deltakelse

I 2014 ble det bestemt at Horten kommune skulle gjennomføre et forskningsprosjekt der målet er å bygge sunn livsstil hos barn og unge, gi bedre læringsforhold, økt trivsel og forebygge livsstilssykdommer og inaktivtet.

PROFESSOR OG FORSKNINGSLEDER Per Morten Fredriksen.

Prosjektet «HOPP» (Helsefremmende Oppvekst) er et tverrfaglig kommunalt samarbeid og evalueres i samarbeid med Norges Helsehøyskole.

- Det er en tendens som tilsier at det en økning i antall barn som er overvektige og inaktive. Det er viktig at dette forebygges på et så tidlig stadie som mulig, og det er derfor Horten kommune nå tar grep. De vil forhindre at overvekt og inaktivitet blir «det vanlige», og det må forebygges nå, sier forskningsansvarlig og professor ved Helsehøyskolen, Per Morten Fredriksen, til Side2

 Variabler som måles i prosjektet er blant annet elevens fysiske aktivitetsnivå, blodprøver, kosthold og generell fysisk aktivitet.

- Vi håper jo på å finne en positiv effekt av å øke fysisk aktivitet og aktiv læring, understreker professoren.

- Skolebarn fra 2. til 7. trinn vil være med i en kartlegging av elevenes fysiske og psykiske helse før og etter studien. Deltakelsen er frivillig for elevene. Blant annet så får elevene utdelt en aktivitetsmonitor som registerer fysisk aktivitet 24 timer i døgnet i én uke, forklarer Fredriksen.

For mye fokus på aktivitetsnivå?

Fakta om HOPP-prosjektet

Bakgrunn

1) Det er en bekymring omkring fallende fysisk form, økende overvekt og inaktivitet hos barn
2) Skolens unike rolle til å nå alle barn uansett sosialt lag er en god arena for å fremme helsefremmende aktivitet
3) Det er fremkommet resultater fra enkelte studier som viser at læring kan bedrives samtidig med fysisk aktivitet

Mål

1) Fremskaffe kunnskap om økt fysisk aktivitet hos barn øker deres mestring, læring og helse slik at positive helsefremmende vaner kan bli etablert i unge år, og tas med inn i voksenlivet.
2) Formidling gjennom forskningsartikler, lærebøker, antologier, kronikker, samt være en aktiv pådriver i den helsefaglige debatten i Norge og internasjonalt.
3) Etablere et vitenskapelig grunnlag for fagpedagogisk utviklingsarbeid i barneskolen som fremmer økt mestring, læring og helse.

Variabler som måles
• Antropometri
• Kardiovaskulære risikofaktorer
• Fysisk aktivitetsnivå
• Aerob kapasitet
• Generell fysisk kapasitet
• Blodprøver
• Livskvalitet
• Kosthold
• Akademisk kompetanse

Tilsvarende vil foreldre og barn få kostholdsveiledning i form av kurs og hefter. Effekten av kostholdsveiledning vil bli målt ved hjelp av spørreskjema.

KILDE: Horten kommune

sine hjemmesider skriver Horten kommune at de gjennom HOPP-prosjektet ønsker å gjøre skolehverdagen mer variert og sikre bedre grunnlag for læring gjennom mer fysisk aktivitet i undervisningen som kan gi økt nysgjerrighet og interesse for fag og fysiske aktivter.

Selv om det kanskje kan høres ekstremt ut å registrere for eksempel barnas fysiske aktivitet og kosthold, sier professoren at de fleste foreldrene som har elever med i prosjektet er positive til studien og hvordan målingene foregår. 

Hvordan reagerer barn og foreldre på deres forskningsprosjektet og disse ulike målingene som skal registreres?

- De fleste er veldig positive og det var mange skoler som ville delta på prosjektet. I dag er det sju intervesjonsskoler og to kontrollskoler som er med og barna synes også det er kjempegøy å være med på dette prosjektet, forklarer professoren.

Men kan det ikke bli for mye fokus på det å være i «nok» fysisk aktivitet for barna når de hele tiden skal måles på denne måten?

- Jo, det kan det, men samtidig så er det dette som er standarden for å måle aktivitetsnivå og i tillegg så er de fleste barn og unge veldig aktive fra før av.

Skaper målingene og prosjektet en snakkis på skolene, kan dette eventuelt føre til «konkurranse» mellom elevene?

DENNE AKTIVITETSMÅLEREN registrerer barnas aktivitet 24 timer i døgnet i én uke.

- Elevene får ikke noe feedback fra apparatet eller i fra oss hvor mye aktivitet de er i, det er således ikke noe tall eller annet som kan gi de en indikasjon på om en er mer aktiv enn en annen. Men spørsmålet er relevant og noe vi tar med i diskusjonen.

- Feil at mange barn er lite aktive og overvektige

Samtidig så sier forskningslederen at han tror mange har et feil inntrykk når det gjelder barn, overvekt og inaktivitet.

- I mediene blir det fokusert på ytterpunkter som skaper overskrifter og det kan kanskje virke som at dagens barn og unge er lite aktive og overvektige, men dette er feil. De fleste barn og unge er friske, normalvektige og de har en svært aktiv hverdag. Derimot så er det en økende tendens til at flere er inaktive og Horten kommune ønsker å forebygge en ytterligere økning ved å stimulere til lek, fysisk aktivitet med samtidig læring i skoletiden.

Det at barna nå skal få mer aktiv læring handler om at man kombinerer et pedagogisk opplegg med fysisk aktivitet.

Dette kan for eksempel være utendørs matematikk med stafetter der barna får et matematikkspørsmål og deretter må bruke beina til å hente riktig svar som ligger lenger unna, de kan få gloseprøver der man må hente riktige ord og lignende.

Positive til prosjektet

En av skolene som deltar som kontrollskole er Eiksmarka skole i Bærum kommune. Også her er det stor interesse for prosjektet.

FORSKER på om mer fysisk aktivitet i skolehverdagen kan ha positiv effekt for læring og kunnskapstilegnelse. (Illustrasjonsbilde)

- All deltagelse er helt frivillig og med over 82 prosent deltagelse er responsen på Eiksmarka veldig bra. Elevene kan også velge å delta i kun deler av undersøkelsen og for eksempel ikke ta blodprøver, sier avdelingsleder på Eiksmarka skole, Knut Øilo, til Side2. 

Han forklarer at Eiksmarka skole deltar i prosjektet som en del av deres samfunnsansvar.

- Fysisk aktivitet er et aktuelt tema som er nyttig for alle skoler å få belyst i et forskningsprosjekt som går over lang tid. Det er positivt med forskning på et aktuelt og viktig tema før vi eventuelt selv setter i gang med det samme og kan dermed bruke samfunnets ressurser mer målrettet, sier Øilo.

- Kanskje vi også får se hvordan dette kan gjennomføres og hvilke typer fysisk aktivitet som kan gi bedre læringsresultater i skolen?