Barn og kjønnsroller

Nei, det trenger ikke å bety at han er homo

Foreldre sier nei til gutter med rosadilla fordi de frykter mobbing. Neglelakk er ok, men ikke rosa tyllkjole på fest, mener barnepsykolog.

RØFF I ROSA?: Har du en gutt som har lagt sin elsk på fargen rosa?
RØFF I ROSA?: Har du en gutt som har lagt sin elsk på fargen rosa? Foto: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

Når du skal kjøpe vinterdress, regntøy, støvler etc. kommer det ofte i kun to varianter - blått til guttene og rosa til jentene. De fleste gutter følger normen og velger de blå støvlene, men hva med de som insisterer på rosa?

- Det er veldig vanlig at små barn i en periode ønsker å prøve ut noe som er tiltenkt motsatt kjønn, for eksempel at gutter vil ha dukkevogn eller rosa ting. Som oftest er dette en fase som går over, forteller barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen til Foreldre & Barn.

Redd for mobbing

Selv om dette ifølge Gerhardsen er et vanlig fenomen, så vrimler det ikke akkurat av rosa gutter i barnehagen.

- Dette kommer nok av at mange foreldre sier nei fordi de er redde for mobbing. Noen gutter får lov til noe, som for eksempel neglelakk. Men når det er snakk om mer omfattende ting som rosa klær og kjoler sier nok mange foreldre nei, tror Gerhardsen.

- Hvor skal man sette grensen hvis man har en gutt med rosadilla?

- Jeg ville prøvd meg litt fram med noe rosa, og fulgt med på hvilke reaksjoner han fikk. En rosa matboks for eksempel kan være greit å begynne med, men jeg ville for eksempel ikke latt gutten gå med rosa tyllkjole på juletrefest, råder Gerhardsen.

Barn og kjønnsroller diskuteres også i vårt Barn i magen-forum:

- Gutten min på tre år elsker fargen rosa, og vil bare tegne hele tiden. Han vil helst ha rosa mat (rosa yoghurt er en hit), rosa bestikk, rosa kopp osv. Og han snakker veldig mye om rosa. Er han feminin av seg?, spør en av våre forumbrukere.

Er han homo?

Hva er den første tanken som slår deg når den tøffe lille gutten plutselig bytter ut Spiderman med alt rosa med glitter på?

- Det er nok mulig at en del fedre spesielt, kan bli litt bekymret for om det kan føre til at gutten utvikler seg til homofil, tror Jon Olaf Berg, høyskolelektor ved Dronning Mauds Minne, men tilføyer at mange foreldre ikke vil se på dette som problematisk.

- Dette er helt normalt, og ingen indikasjon på at han ikke kommer til å skaffe deg barnebarn. Han kan bli en helt A4 person selv om han går gjennom en rosafase, tilføyer Gerhardsen.

Guttejenter mer akseptert

Berg forteller at allerede i barnehagen blir barn bevisst på at det er forskjeller mellom gutter og jenter.

- Mange studier har vist at voksne reagerer forskjellig på jenter og gutter. Jenter får komplimenter for hvordan de ser ut og hva de har på seg, mens gutter heller får kommentarer på hva de gjør og hvordan de gjør ting.

Gerhardsen påpeker også at grensen for hva som er guttete er mye strengere hos barn enn voksne.

- Det er helt akseptert at voksne menn går med rosa skjorte. Menn har heller ingen problemer med å trille barnevogn, men vil ikke kjøpe dukkevogn til sønnen.

Å kommentere at en jente som spiller fotball og leker med biler er en guttejente er helt greit, men kaller du en gutt for en guttejente så faller nok ikke det i like god jord hos foreldrene.

- Det er en helt annen aksept for guttejenter. Vi ser også at jenter gjerne kan arve storebrors blå parkdress, men gutter som arver rosa klær er ikke vanlig, sier Gerhardsen.

Går mot mer kjønnsdeling

De siste ti årene har vi gått i retning av stadig mer kjønnsdelt utstyr og klær til barn, bekrefter Mari Rysst, forsker i Statens institutt for forbruksforskning.

- Det er underlig at vi går mot mer likestilling i samfunnet ellers, mens klær og utstyr til barn blir stadig mer kjønnsspesifikt.

- Jeg tror dette i stor grad kommer av at klesindustrien må finne nye måter å tjene penger på. Når alt er delt opp i gutte- og jenteklær blir det ikke så lett å arve, forteller Rysst til Foreldre & Barn.

Gerhardsen legger til at denne økte kjønnsdelingen heldigvis ikke gjelder i oppdragelsen generelt.

- Jenter får de samme tingene som gutter, som for eksempel sparkesykkel og Lego, men riktignok ofte jentevarianten, sier Gerhardsen

Ingenting som heter jente- og guttefarger sier du? Britiske forskere mener å ha funnet bevis på hvorfor jenter foretrekker rosa. Forskere ved universitetet i Newcastle mener evolusjonen kan ha drevet kvinner til å foretrekke rødlige farger, fordi det assosieres med moden frukt og sunne ansikter.

Les også:

Manipuleres til å kjøpe rosa til jenter

Derfor velger jenter dukker

Trendy med kjønnsløs oppdragelse

Blir det gutt eller jente?

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning