Navneguiden kallenavn

Kjært barn har annet navn

Såpa, Shampo og Balsam. Vesla, Tulla og Tutta. Kallenavn er ikke på vei ut.

VESLA OG TULLA: Mange barn får kallenavn i ung alder som henger ved dem. I dag er det vanlig med ulike kallenavn i ulike miljøer.
VESLA OG TULLA: Mange barn får kallenavn i ung alder som henger ved dem. I dag er det vanlig med ulike kallenavn i ulike miljøer. Foto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Mange barn får kose-, kalle- eller kjælenavn. For enkelte varer kallenavnet livet ut. Kallenavnene har endret seg gjennom tidene, og "gamle dagers" litt slemme kallenavn byttes i dag oftere ut med "snillere" omskrivninger av fornavnet .

- Det er påfallende at for eksempel kallenavnene i noen tilfeller står i parentes i dødsannonser, sier Gulbrand Alhaug, professor i nordisk språkvitskap ved Universitetet i Tromsø.

- Det sier litt om den statusen kallenavn har.

- Kallenavnene er ofte enklere enn det offisielle navnet og oppstår gjerne i barnespråket. Det finnes mange eksempler på at personer har søkt folkeregisteret og endret kallenavnet til offisielt navn i voksen alder.

Fotballspillere får kallenavn

Idrettsstjerner får ofte kallenavn. - Vi har i alle år levd med legendariske norske fotballspillere som Roald «Kniksen» Jensen, Egil "Drillo" Olsen og Bodøs egen Harald "Dutte" Berg, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen. Han er forfatter av boka "Hva er et navn?".

Mange kjenner til "Mini", eller "Luftens baron" (Jan Ivar Jakobsen). Start-spilleren "Myggen" (Erik Mykland) er også kjent som en tørst bohemlegende, mens det noe mindre flatterende kallenavnet "Stutttjukken" tilhører tidligere landslagskeeper Erik Holtan. I samme divisjon har vi "Feite-Frank" Strandli.

- Av dagens fotballspillere er det vel Vålerenga-spilleren "Doffen" (Kristoffer Krüger Hæstad) og Blackburn-spilleren "Gamsten" (Morten Gamst Pedersen) som har kommet best ut med å bygge sitt eget merkevarenavn, sier Utne.

De beste navnene finner du på kirkegården.

Populært blant unge

Kose- og kjælenavn

 • Vesla, Veslegutt, Tertit, Veslemor, Gullet.
 • Trulte er for litt runde småjenter
 • Bibbi, Bibben og Bitten hete vanligvis Elisabeth, Birgit og Birgitte, Britt, Berit eller Barbro.
 • Minien av Benjamin
 • Aleks av Aleksander eller Aleksandra
 • Luka kan lett bli til Lu, Mathias til Mas, Sara til Sasa og Linnea til Li eller Ea.

Kilde: Boka "Hva er et navn?" av Ivar Utne

- De fleste unge synes det er stas å ha et kallenavn. Det er et slags medlemskort til gjengen. Kallenenavnene er del av deres felles vennskap og omgangsform, sier Ivar Utne. - Og det er navn som bærerne selv kan leve med og bruke. Når folk får kallenavn, viser vi samtidig at vi bryr oss om dem som får navnene. Kallenavnene i dag har sjelden gamle dagers råskap. Beskrivende og moraliserende kallenavn er langt på vei historie. I dag er det andre typer kallenavn som gjelder. Mange steder ser vi at barna selv forkorter, fornorsker eller anglifiserer utenlandske navn. Ismail blir for eksempel til Izzy. Mohammed blir bli Moa.

Idol-navn

- Mens det tidligere var vanlig med navn som beskrev folk, blir nye kallenavn gjerne til ved en vri på fornavn eller etternavn, sier Ivar Utne. Camilla blir gjerne til Milla, Henriette til Henry og Christian til Chris. Eller kanskje de heller får etternavnet sitt som kallenavn, som Andersen eller bare Anders. Andre får navn fra et idol, som Canton, Elvis eller Aguilera. Slik er det også på jobb, særlig blant de unge.

- Nicknames på nett er også noe folk finner på selv. Med et nick kan du også være anonym, et slags dekknavn. I motsetning til kallenavn som gjerne skal vise hvem vi er, sier Ivar Utne.

Disse navnene går aldri av moten.

Flere kallenavn

MANGE NAVN: I dag får mange barn kallenavn som er en forkortning eller fordreining av navnet sitt. Beskrivende og moraliserende kallenavn er langt på vei historie.
MANGE NAVN: I dag får mange barn kallenavn som er en forkortning eller fordreining av navnet sitt. Beskrivende og moraliserende kallenavn er langt på vei historie. Foto: Lasse Nørbaek/Colourbox.com

- Typisk for gjengmedlemmers navn er at de blir til og brukes i et lite miljø der alle kjenner hverandre, slik som i gamle dager. Men i dag er vi i mange miljøer, og får derfor mange kallenavn. Hver til sitt bruk, sier Ivar Utne.

Gamle kortformer av navn

 • Kortformer Langformer
 • Bekka - Rebekka
 • Grete - Margrethe
 • Julla - Julie
 • Lena Helene - Malene
 • Lotte - Charlotte
 • Milla Emilie - Camilla
 • Mimi Emilie - Marie
 • Rie - Marie
 • Tea Dorothea - Mathea
 • Dina - Gerhardine
 • Stine - Kristine
 • John, Jo - Johannes
 • Sander - Aleksander
 • Tinius - Martinius

Kilde: Boka "Hva er et navn?" av Ivar Utne

Per kan godt hete Stakan blant kameratene i gata, Kosten på jobb og kanskje Gullet hjemme. Ida Haugen kan bli kalt Idalill hjemme og Iddis på skolen og Haugen på sommerleir. Det er ikke uvanlig at vi får et kallenavn for en kort periode fordi vi er i miljøet bare noen dager. Det kan være på en campingplass, på en leir eller på en sydentur.

Hvilke navn som er de mest populære akkurat nå, får du svar på i Navneguiden.

Victoria var Vikki

Forklaringen på navnevekslingen fra miljø til miljø er enkel. Ulike miljøer og personer oppfatter en person ulikt, og en person oppfører seg ulikt fra sted til sted. Kallenavn er for mange nettopp knyttet til fellesskapet i bestemte grupper. Da passer det ikke at samme navn blir brukt i andre miljøer. - Treffer du igjen Victoria fra ungdommens sommerleir som innleder på en konferanse 20 år senere, roper du ikke på Vikki, sier Ivar Utne.

Kjælenavn for hjemmekos

Kallenavn og kjælenavn kan lett flyte over i hverandre.

- Vesla, Tulla, Olemann er kjælenavn som mange har fått hjemme når de er små. Ofte forteller de nettopp at barna er små, sånn som Vesla og Tutta. Etter de første barneårene har skikken med kallenavn åpenbart vært lettere å få øye på for menn. Et viktig unntak er kvinner som bærer med seg barndommens kjælenavn inn i voksen alder, som for eksempel Toppen Beck eller Minken Fosheim, sier Ivar Utne.

Smittsomt

Kallenavn kan også smitte mellom ektefeller. Kona til en mann med kallenavnet Perla ble kalt Perlemor. I romanen Fimbul forteller Kjartan Fløgstad om ekteparet Ester og Fredrik. Hun ble kalt Polyester, og han ble kalt Polyfredrik.

Vanligere før?

TULLA ELLER BIBBI: I dag er det ikke uvanlig å se at kallenavn står skrevet i parentes i dødsannonser. 116 norske kvinner heter i dag Bitten og 68 heter Lillemor. Trolig er dette opprinnelig deres kallenavn som de har endret til offisielle navn i voksen alder.
TULLA ELLER BIBBI: I dag er det ikke uvanlig å se at kallenavn står skrevet i parentes i dødsannonser. 116 norske kvinner heter i dag Bitten og 68 heter Lillemor. Trolig er dette opprinnelig deres kallenavn som de har endret til offisielle navn i voksen alder. Foto: Odilon Dimier/Colourbox.com

Kallenavn på rim, ordspill og ironi

 • Nils-Pils
 • Smitt og Smule (to gode venner)
 • Tordenskrallet (ei kvinne som ler og kjefter mye)
 • Hannkatten (en mann som er ekstra glad i damer)
 • Bamsen, Bjørnen (en mann som er tjukk, kraftig eller hårete)
 • Kula (en person som er litt rund)
 • Kamelen (en som har pukkelrygg)
 • Sviska (person med mange rynker i ansiktet)
 • Speedy Gonzalez (ironisk bruk om treg person)
 • Profesoren (ironisk om ikke så smarte folk)

Kallenavn var vanligere før enn nå. I alle fall mange av de navnene som forteller om utseende og oppførsel. Grunnen kan være mindre stabile miljøer nå enn før.

- Fra rekruttskolen i militære (1960-tallet) husker jeg at mange av offiserene fikk kallenavn. For eksempel Gorry (liknet på en gorilla), Jens Protector (hadde et ganglag som liket på en traverhest, og mest berømt på 1960-tallet var traverhesten Jens Protector), sier Gulbrand Alhaug.

- Også noen av soldatene fikk kallenavn, som for eksempel Skoller`n (hadde nesten skolla en medsoldat med kokende vann under kjøkkentjeneste).

Kallenavn fra vestkanten

Bruken av kallenavn skifter med sosiale lag i befolkningen. - Fram til andre halvdelen av 1900-tallet blir det ofte fortalt om store forskjeller mellom bydeler. De råere klengenavnene var antakelig mest brukt i arbeiderstrøk; navnene var ofte mer vennligsinnete i høyere sosiale lag, sier Ivar Utne. I arbeidermiljø har det nok vært mer tradisjon for å si ting rett ut og dermed la kallenavnet ditt fortelle hvordan du blir oppfattet. I middelklassen er det sjelden at kallenavnene karakteriserer noen. Her blir kallenavn brukt for å vise nærhet på en uformell måte. Ofte dreier det seg om kjælenavn fra de er små. Dette er et velkjent fenomen blant godt voksne i Oslo vest og Bærum, men også andre steder.

Skifter navn til Lillemor

I folkeregisteret finner vi Tulla, Vesla, Lita, Tertit, Bitten, Bibbi, Lillemor og Tullik. Få av dem er under 60 år, og disse navnene er neppe noe for dagens ungdom. Ifølge SSB er det 56 kvinner i Norge i dag som har Vesla som første fornavn, 116 kvinner som heter Bitten, 68 heter Lillemor, 6 som heter Tulla og 71 som heter Lita. Mange av disse kvinnene har også et mer normalt fornavn i tillegg, så de har nok helst fått lagt til kjælenavnet i offentlige register som voksne.

Gammel skikk i Bergen

Piddien og Goggen blir mange i Bergen kalt når de offisielt heter Per og Georg. Og det blir Biggen, Laien og Lingen for Birger, Olai og Erling. - Den bergenske skikken er på vei ut. Nå får vi mindre artige former. Skikken med å legge til en-ending fortsetter, men blir bare lagt til navnene folk allerede har, som Idaen og Markusen for Ida og Markus, forteller Ivar Utne.

En annen endring som kommer i bruk både i Bergen og andre steder er -is. Amkis for Ann Kristin, Kattis av Katrine og Emmis for Emma. Det er nok ikke bare bergensere som driver med omgjorde fornavn. Navnene er ofte en type kortformer som blir stadig vanligere blant ungdom. Slike er Malla av Amalie, Chris av Christian, Benny av Benjamin og Seb av Sebastian.

Faste kallenavn

Faste, uformelle navn er vanlige i vårt naboland Sverige. Svenskene bruker ofte Kaja, Maja, Stikkan og Janne for Karin, Maria, Stig og Jan eller Johan. Mange kan vokse opp uten at omgivelsene noen gang bruker deres offisielle navn.

Les også:

Kjendiser med varige kallenavn

Noen medieskapte navn er holdbare fordi personene driver med det samme over lang tid:

 • Aqua-Lene
 • Rimi-Hagen
 • Idol-Gaute
 • No fish Olsen (Tidligere fiskeriminister Jan Henry Olsen)
 • Pølse-Hansen (Bjarne Håkon Hanssen)
 • Landsfaderen (Einar Gerhardsen)
 • Landsmoderen (Gro Harlem Brundtland)
 • Jern-Erna (Erna Solberg)
 • Robinson-Christer (Christer Falck)
 • Finken (Finn Christian Jagge)

Navnene ingen andre barn har

Lille Siraj må fotfølges med flytende føde

Høstens 10 hotteste navn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning