Klassiske navn

Disse navnene kan du ha i 100 år

Noen navn går aldri av moten.

NAVN FOR FLERE GENERASJONER: Det er ikke ofte bestemor og barnebarn har samme navn lenger, men noen navn fungerer faktisk like godt i alle generasjoner.
NAVN FOR FLERE GENERASJONER: Det er ikke ofte bestemor og barnebarn har samme navn lenger, men noen navn fungerer faktisk like godt i alle generasjoner. Foto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Navnemoter går i bølger, og det navnet som var trendy for 20 år siden er ikke det samme som man finner på navnetoppen i dag. Lukas og Olivia er eksempler på navn som nå velges av mange nybakte foreldre, men på midten av 1900-tallet var de nesten ikke i bruk.

På samme måte er det få som velger datidens trendnavn, Anne og Jan, i dag.

Velg klassisk

Ønsker du å gi barnet ditt et klassisk, kulturelt navn, som det kan være godt å bære de neste 100 årene, er det likevel ingen umulighet. Du må bare velge med omhu.

- Varige navn må helst være navn som ikke har vært voldsomt på moten, men som har hatt litt dempet bruk, sier navneforsker ved Universitetet i Bergen og forfatter av boken "Hva er et navn?" Ivar Utne.

Denne typen navn står i motsetning til navn som har vært veldig populære og som derfor oppfattes som nærmest umulig å bruke i mange tiår.

Noen foreldre velger blant de mest populære navnene, mens andre er opptatt av å gi barnet et trendnavn som ikke alle andre har. Enkelte ønsker et navn som fungere i utlandet.

Gode navn de neste 100 årene

Bibelske navn:

Maria

Anna

Magdalena

Sara

Leah

Andreas

Peter

Simon

Filip

Johannes (og Jon som kommer av Johannes)

Greske navn:

Sofie

Katarina

Helene

Georg

Nikolaus

Nils (av Nikolaus)

Romerske navn:

Julie

Cecilie

Regine

Kristine

Kornelia

Julius

Anton

Kristian

Lars (av Laurentinus)

Kornelius

Kilde: Navneforsker Ivar Utne

Andre igjen foretrekker klassiske navn som aldri går av moten.

Sterke tradisjoner

- Navn som Leah, Noah og Benjamin, som har vært svært populære i korte perioder, er eksempler på navn det kan være vanskelig å ta i bruk noen tiår fremover. Anna kan nok derimot lettere passere nå fordi det er mange tiår siden dette navnet har vært veldig mye brukt, sier Utne

Det at Anna er et sterkt tradisjonsnavn i Norge gjør det også enklere å hente det frem igjen.

- Da er det litt mer uklart med navnene Sofie og Julie, for selv om de er populære nå har de også vært slitesterke over lang tid, legger han til.

Det finnes også navn som ingen vil ha.

Spres over generasjoner

Andre kjennetegn på varige navn, er at de har vært brukt i Norge på 1800-tallet og så igjen enten på 1900-tallet eller nå på 2000-tallet.

- På den måten er det en spredning over mange generasjoner, og folk kan tenke seg å føre dem videre som stødige tradisjonsnavn. Dette utelukker navn som for eksempel Abigail, Chloe og kanskje også Aron og Adam, mener Utne.

Navn fra bibelen

Det er likevel ikke bare typisk norske navn man finner på listen over de klassiske navnene.

Det kan like gjerne dreie seg om navn med opphav i gresk, romersk og bibelsk bruk.

- Disse navnene er knyttet til kristendommen eller til kjente personer i den europeiske historien - både som ledere og som kulturpersonligheter i mange land. Her er det altså snakk om noe felleseuropeisk og ikke noe særnorsk, sier Utne.

Debatt: Hvor viktig er det at søskens navn passer sammen?

Verken moderne eller gammeldags

Også på andre siden av svenskegrensen er det en del foreldre som ønsker seg klassiske navn til sine barn, og i likhet med Utne betegner navneforsker Emilia Aldrin navn som har vært populære lenge som klassiske.

- Dette er navn som er blitt brukt av flere generasjoner. Navnene er derfor verken moderne eller gammeldags, men kan heller betegnes som tidløse, sier hun.

Eldre, velutdannede foreldre

Mens Ivar Utne syns det er vanskelig å si noe om hvem som velger denne type navn her i landet, har Emilia Aldrin inntrykk at disse navnene i Sverige som oftest velges av eldre foreldre med høy utdannelse.

Klassiske navn svenske foreldre gjerne velger:

Helena

Sofia

Julia

Carl

David

Alexander

Kilde: Navneforsker Emilia Aldrin

Navnet du velger sier nemlig noe om deg. Derfor er også de rike og velstående opptatt av hvilke navn de velger til barna.

Og navnene som holder seg populære i Sverige har helt klart mye til felles med dem som ikke helt går av moten her i Norge.

- Ofte er det snakk om navn med latinsk eller gresk opprinnelse eller navn som er blitt brukt av kongelige gjennom historien, sier hun.

Les også:

Disse navnene vil ingen ha.

Her er de nye sossenavnene

Dette avgjør om et navn er fint

Dette betyr navnet ditt

Har du øst- eller vestkantnavn?

NAVN I 100 ÅR: Kjennetegn på varige navn, er at de har vært brukt i Norge på 1800-tallet og så igjen enten på 1900-tallet eller nå på 2000-tallet.
NAVN I 100 ÅR: Kjennetegn på varige navn, er at de har vært brukt i Norge på 1800-tallet og så igjen enten på 1900-tallet eller nå på 2000-tallet. Foto: FOTO: Colourbox

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning