Geir, Thomas, Ellen og Liv

70-tallsnavnene er her igjen

Navnene fra 1970-tallet finnes igjen i fødselsannonsene. - Geir er oppkalt etter bestefar, sier nybakt mamma Jannicke Grung.

VALGTE GEIR: Geir Grung Engesvik (3 måneder) kom til verden på Rikshospitalet i sommer og ble hilset velkommen til verden av foreldre og søsken med blant annet en fødselsannonse i Aftenposten.
VALGTE GEIR: Geir Grung Engesvik (3 måneder) kom til verden på Rikshospitalet i sommer og ble hilset velkommen til verden av foreldre og søsken med blant annet en fødselsannonse i Aftenposten. Foto: FOTO: Privat
Sist oppdatert

I fødselsannonnsene i flere av landets største aviser finner man nå navn som hadde sin storhetstid på 1970-tallet. Det er neppe snakk om noen ny trend, men en tendens til at navnenedgangen er stoppet opp for noen av navnene, sier navneekspertene. Men bare den siste uka ha vi funnet navnene Lars, Liv, Geir, Thomas, Tone og Ellen i fødselsannonsene.

Passer til Geir

Geir Grung Engesvik (3 måneder) kom til verden på Rikshospitalet i sommer og ble hilset velkommen til verden av foreldre og søsken med blant annet en fødselsannonse i Aftenposten. I dag føler mammaen hans at Geir kler navnet sitt godt.

Navnet Geir hadde sin absolutte storhetstid på 1960- og -70-tallet. Opp mot 2,5 prosent av alle nyfødte guttebarn fikk i denne perioden navnet Geir, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. I dag er det 22 596 menn som har Geir som første fornavn.

- Geir er kalt opp etter min far som het Geir. Han ble født i 1926 og da var det heller ikke så mange som het Geir, sier Jannicke Grung, nybakt mamma til lille Geir. Hun synes at det er hyggelig å kalle opp sønnen etter sin egen far som ikke lever lenger.

Ikke en av mange

10-på-topp i 1970

De mest populære jentenavnene i 1970:

  1. Anne
  2. Hege
  3. Hilde
  4. Monica
  5. Anita
  6. Nina
  7. Heidi
  8. Marianne
  9. Tone
  10. Kristin

Kilde: SSB

Mamma Jannicke hadde ikke sjekket navnestatistikken før sønnen fikk det typiske 1970-tallsnavnet Geir, men hun regnet med at han ikke ville få så mange klassekamerater med det samme navnet.

- Det er jo ikke så mange som heter Geir i dag, men vi synes det er et fint navn. Vi ventet til han ble født med å annonsere at han skulle hete Geir. Vi ville se om navnet "passet" og føltes riktig først. På den annen side hadde vi ikke egentlig noen andre navnealternativer.

forumet til Barnimagen kan du diskutere navnevalg.

Positive til Geir

Foreldrene har ikke fått noen negative reaksjoner på at det har valgt ett litt sjeldent navn til sønnen.

- Mange sier til oss at det er hyggelig at han er kalt opp ette faren min, og det er jo spesielt hyggelig for meg og moren min, sier Jannicke Grung.

Liv på topp

Geir har to eldre søsken som heter Aksel og Liv. Også navnet Liv hadde mange tilhengere på 1970-tallet. Da fikk rundt 2 av 100 jenter navnet Liv og navnet lå blant de 50 mest populære i årevis.

Navnekarusellen til Foreldre & Barn kan du sjekke hvilket navn du bør velge til barnet ditt.

Ingen ny trend

Navneekspert Jørgen Ouren hos Statistisk sentralbyrå tror ikke at 1970-tallsnavnene vil ta over navnetronen i den nærmeste framtiden.

10-på-topp i 1970

De 10 mest populære guttenavnene i 1970:

  1. Jan
  2. Geir
  3. Rune
  4. Bjørn
  5. Lars
  6. Per
  7. Morten
  8. Trond
  9. Terje
  10. Tor

Kilde: SSB

At de typiske 1970-tallsnavnene som Anita, Marianne, Linda, Hege, Tommy, Kenneth, Trond og Frode skal hevde seg i navnetoppen i denne generasjonen, er nok lite trolig.

- Navnebølgene går langsomt. Fra et navn er veldig populært til det er helt i glemselens dal, går det ofte flere tiår. På vei ned blir det faktisk født ganske mange barn.

- Hvorfor gikk 1970-tallsnavnene av moten?

- Generelt kan jeg si at når et navn har vært mye brukt lenge, er det utslitt. Etter enda litt mer tid får det "tantepreg". Til sammen er resultatet at veldig mange navn er omtrent helt borte, sier Ouren.

- Guttenavn fra 70-tallet var dels preget av "kometer", navn som kom plutselig og ble like fort borte: Rune, Frode og Geir. Men det var også introduksjonen av noen ubegripelig slitesterke navn som Thomas og Kristian/Christian. De er fortsatt ikke helt borte.

Retronavn?

Ingen av navneekspertene Foreldre & Barn har snakket med tror at navn fra 1970-tallet er in - ennå.

- Navn fra 1970-årene kan likevel kanskje inspirere noen foreldre fordi de er korte, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen. Han har også skrevet boken "Hva er et navn?".

- Etter 1970-årene, og særlig i 1990-årene, har vi hatt lange navn. Nå kommer korte navn tilbake på moten. Det kan foreldre få oppfylt med navn fra 1970-årene, men navnene overvinner kanskje ikke generasjonskløften. En annen sak er at det jo fins 1970-tallsnostalgi for mye annet, gjerne kalt retro. Foreløpig har vi ikke sett denne retroen blant navn.

Nedgangen er stoppet

- De fleste navnene som var mye brukt i 1970-årene har blitt mindre og mindre brukt for barn siden da. For de fleste navnene ser det ut til at de synker fortsatt. Men de blir fortsatt gitt til barn, slik at vi kan se dem i fødselsannonser og i barnehagene. Noen av dem ser ikke ut til å synke videre nå. Blant dem er Elin, Lena, Nina, Therese, Tone og Morten. Bruken er liten, og det er neppe noen ny trend oppover for dem akkurat nå, sier Ivar Utne.

Sagatida var ut

1970-tallsnavn er gammeldagse

  • Mest sannsynlig kommer 1970-tallsnavnene ikke tilbake på noen tiår.
  • Siden midten av 1900-tallet har det vært uvanlig at foreldre har brukt navn som deres foreldregenerasjon ga til sine barn. De blir oppfattet som gammeldagse. Det ser vi i motesvingningene.
  • Navnene fra 1970-årene var i praksis også vanlige i 1980-årene da ganske mange av dagens foreldre ble født. Toppnavnene fra 1970-årene er altså gammeldagse.
  • Foreldre henter derimot gjerne gamle navn fra hundre år tilbake, slike som f. eks Emma og Mathias.

Kilde: Ivar Utne

- Hva er typisk med navnene fra dette tiåret?

- 1970-tallet var tiåret da navnene fra den norske sagatida ble mindre brukt enn før. Blant de siste var Tor, Trond, Øyvind, Knut, Tove og Liv. Det samme gjaldt Siv og Gro, som var gamle norske mytologiske navn, sier Ivar Utne.

- Andre gamle tradisjonsnavn som vi opprinnelig hadde fått med kristendommen, var også på vei nedover i 1970-åra, slike som Kari, Marit, Per, Nils og Hans. Inn kom mange nye navn fra andre land, som engelske Monica, Linda, Camilla, Tommy og Kenneth. Noen utenlandske som var mye brukt i 1970-årene, hadde allerede gjort inntog et tiår eller to før, slike som Heidi, Anita, Mona og Tom. Den bibelske navnemoten så vi lite til på denne tida.

Ellen, Liv og Pål kommer

- Hvilke navn fra 70-tallet kan slå til igjen?

- Jeg har tro på at de korte navnene som har lang norsk tradisjon kan komme tilbake snart. Ikke minst kommer de fordi det er gamle tradisjonsnavn i Norge. Blant navn vi finner blant femti på topp i 1970-årene er Ellen, Liv, Tone, Lena, Gro, Jon, Pål, Knut, Nils og Hans. Flere av disse hadde da vært brukt i mange tiår, og var på vei ut, sier Ivar Utne.

Les også:

Trendnavnene som ikke alle har

Se Norges særeste navn

Disse navnene velger unge foreldre

Her er de nye sossenavnene

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Denne saken ble første gang publisert 04/10 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også