STATSBUDSJETTET OG BARNEFAMILIER

Mer penger til familien

Barnefamiliene får knappe 5.200 kroner mer i året å leve for det neste året.

STATSBUDSJETTET 2009: Audun Mikkelsen, Marianne Hjortdahl og datteren Aurora Hjortdahl Mikkelsen (1 1/2) er fornøyd med at de får noen tusenlapper mer å rutte med i året.
STATSBUDSJETTET 2009: Audun Mikkelsen, Marianne Hjortdahl og datteren Aurora Hjortdahl Mikkelsen (1 1/2) er fornøyd med at de får noen tusenlapper mer å rutte med i året. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik
Publisert Oppdatert
Selv om noen tusenlapper ekstra i året fort går med i dragsuget, hjelper det absolutt noe

Det viser beregninger Norsk Familieøkonomi har gjort for Klikk.

- Årets budsjett vil ikke medføre de store endringene for folk flest, heller ikke barnefamiliene, sier seniorrådgiver Gisle Høyland i Norsk Familieøkonomi.

For familien Audun Mikkelsen og Marianne Hjortdahl fra Oslo betyr endringene i statsbudsjettet likevel noe.

LES MER om statsbudsjettet på klikk.

- Går med i dragsuget

- Selv om noen tusenlapper ekstra i året fort går med i dragsuget, hjelper det absolutt noe. Alle monner drar, og det hjelper på, spesielt når man bor i en storby, sier Audun Mikkelsen. Han og Marianne Hjortdahl har datteren Aurora (1 1/2) og venter barn nummer to i februar. De bor på Disen i Oslo.

Marianne Hjortdahl mener det er viktigere at alle som ønsker det får barnehageplass, enn at maksprisen reduseres.

- Nå du er ferdig med permisjonen og skal ut i jobb, er det godt å vite at barnet er et sted der det er trygt, sier Marianne Hjortdahl. Legeparet sier de ikke har tenkt så mye på at matmomsen er uendret.

- Vi er prisbevisste og tenker på hvor vi kjøper bleier, men vi er ikke hemmet av matprisene nå, sier de.

Mye uendret

LITE ENDRINGER: Seniorrådgiver Gisle Høyland i Norsk Familieøkonomi er mest overrasket over arveavgiften i årets statsbudsjett.
LITE ENDRINGER: Seniorrådgiver Gisle Høyland i Norsk Familieøkonomi er mest overrasket over arveavgiften i årets statsbudsjett. Foto: FOTO: Norsk Familieøkonomi

Norsk familieøkonomi

  • En bedrift som jobber for å skaffe familier best mulig betingelser på avtaler som bank, forsikring, strøm og telefon.
  • Du må betale for å være medlem.
  • Har 100.000 medlemmer.
  • Tilbyr økonomisk og juridisk rådgivning og driver prisovervåking.
  • Etablert i 1995.
Årets budsjett vil ikke medføre de store endringene for folk flest, heller ikke barnefamiliene

Verken kontantstøtten, eller barnetrygden er rørt. Matmomsen, som kunne ha påvirket familienes økonomi betraktelig, forblir også uendret. Heller ikke foreldrefradraget, eller barnehageprisene endres. Prisen for en barnehageplass er fremdeles på 2.330 kroner måneden. Det betyr reelt en reduksjon på 100 kroner måneden, fordi staten vil dekke kostnaden som foreldrene ellers ville ha måttet betale gjennom økt foreldrebetaling.

Hevet grense for toppskatt

Grensen for toppskatt øker fra 420.000 til 441.000 kroner. Det gir en skattelette på 1890 kroner året.

- For familier der en betaler toppskatt vil det stå ut med en redusert skatt. Det er jo noe, sier Gisle Høyland.

Flere hadde forventet at kontantstøtten skulle trappes ned, eller forsvinne, men den er urørt.

- Det at blant annet makspris ved å ha barn i barnehage, foreldrefradrag, og barnetrygd ikke endres, vil ikke gjøre det bedre for barnefamilier, sier Høyland.

Overraskelsen

Gisle Høyland sier det best overraskende i årets budsjett er arveavgiften. Nå kan barn arve 470.000 kroner avgiftsfritt fra hver foreldre, mot 250.000 kroner før.

LES OGSÅ: Billigere å arve.

For barnefamilier som sparer penger i BSU, vil de kunne trekke fra mer penger på skatten, og få 1.000 kroner mindre skatt i året hvis de betaler inn maks beløp.

LES OGSÅ: Mer å spare med BSU

- Det kan jo diskuteres om arveavgiften kan være valgflesk fra den nåværende regjering. Likevel er det på høy tid at den ble endret, sett i forhold til verdiøkningen på fast eiendom, og fordi det er lenge siden sist. Men det er selvsagt bare de som har mulighet til å arve, som får glede av det, påpeker Gisle høyland.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning