Logoped: - Vi jobber ikke lenger med å lære barn kj-lyden
- Da ville vi ikke fått annet å gjøre, sier Marianne Grøndahl. Vi har spurt logopeder om hva vi skal gjøre med barns språkfeil.

(SIDE2):Kino eller sjino? Ball eller bajll?
Mens de fleste i foreldregenerasjonen bruker kj-lyden og mørk L helt naturlig, er det stadig flere i den yngre generasjonen som bruker sj- og såkalt Østfold-L i stedet. Språkbevisste foreldre blir fortvilet over barnas uttale, men er det egentlig et problem vi bør prøve å rette på?
Vi har spurt logopeder om råd.

Kj-lyden er i ferd med å forsvinne
Logoped Marianne Grøndahl forteller at kj-lyden ikke er noe foreldre bør stresse med.
- Kj-lyden kommer sent, ofte ikke før ved åtte-ni års alder. Andre lærer den enda senere, og en del unge voksne sier også sj- istedenfor kj-, sier hun.
Heidi Borgeteien, Reidun Johannessen, Anniken Gjestad-Rosøy og Lise Paulsen i A-logopedene sier at lyden faktisk er i ferd med å bli borte.
- Mange mener at forskjellen mellom skj og kj er i ferd med å forsvinne fra det norske språket, sier de.

- Bør få fram at en også sier ordene forskjellig
Norske logopeder har allerede sluttet å bruke tid på lyden.
- Logopeder jobber ikke lenger med å lære barn kj-lyden. Det er så mange barn som sier kj-lyden feil, at da ville vi ikke fått annet å gjøre, sier Grøndahl.
Likevel synes ikke Grøndahl at vi skal gi opp lyden helt ennå.
- Det er forskjellige skrivemåter - kjære og skjære er ulike ord. Og så lenge skrivemåten er forskjellig, bør vi få fram at en også sier ordene forskjellig, mener hun.
Skal lære det på skolen
Ifølge A-logopedene er kj-lyden noe barna skal lære om på skolen.
- Dette er språklyder det ofte er aktuelt å jobbe med knyttet opp mot lese- og skriveopplæringen, sier de.

Foreldre kan også være bevisste på bruken av lyden.
- Som foreldre kan man gjøre barna oppmerksomme på det og fortelle at det er en forskjell. Men man må bruke fornuft og velge sine kamper, sier Grøndahl.
Hun forteller at det er individuelt hvor fort barn lærer kj-lyden.
- Noen vil korrigere seg selv fort når de blir gjort oppmerksomme på det, andre vil streve litt. En må se det an, men en skal ikke hakke på et barn som ikke får det til, sier hun.
- Ikke en språklydvanske
Østfold-L-en er også en språklig utvikling som flere er opptatt av.
Lyden kan høres overalt i barnehager og på skoler på Østlandet. Ord som ball, kald og bolle får apikal L blant stadig flere barn.
Heller ikke dette er det nødvendig å rette på, mener A-logopedene.
- Den såkalte Østfold-L-en har bredt seg raskt i Oslo-området. Lyden utgjør ingen meningsforskjell i ord, og vi anser den som en del av utviklingen i språket vårt og ikke en språklydvanske, sier de, og fortsetter:
- Så sant ikke personen selv har et stort ønske om å endre uttalen, er ikke dette noe vi mener det er behov for å endre på.
Les også: Bruker du semikolon riktig?
Les også: Denne språkfeilen har hele Norge gjort – nå er det tillatt å skrive det