Lilja fra «Bake­mes­ter­ska­pet junior»: Har tilbrakt utallige timer på kjøkkenet med mormor og farmor

Da Lil­ja (11) fikk beskjed om at hun fikk være med i «Bake­mes­ter­ska­pet ju­ni­or» på NRK, ring­te hun mor­mor To­ril og far­mor Kris­tin: «Mom­mo og Amma, jeg tren­ger tips og råd!»

ELSKER Å BAKE: Lilja har elsket å bake så lenge hun kan huske, og læremestrene hennes har vært og er bestemødrene Toril Olvik og Kristin Bekkevold.
Publisert

Den skal tid­lig krø­kes for god krok å bli, sies det i et ord­tak. Hvis det er sant, lig­ger Lil­ja Ar­na­dot­tir-Ol­vik godt an i bake­fa­get. 

Hun in­sis­ter­te på å hjel­pe for­e­ldr­ene med å lage pan­ne­ka­ker da hun var bare to år gam­mel. «Man­ne­ka­ker», ­sa hun da. Si­den den gan­g har hun bakt utal­li­ge ka­ker, som hun raust har bydd and­re på, både på sko­len og i høy­ti­de­li­ge til­stel­nin­ger. 

Da Hjem­met er på be­søk hos hen­ne og slek­ten i Vald­res-byg­da Slid­re, ler hun da mam­ma Ma­rit de­ler min­net fra de før­s­te le­ve­å­re­ne. Den gan­gen bod­de de i Oslo, og det fø­les vel­dig len­ge si­den. Nå er hun jo blitt 11 år, går i fem­te klas­se og bor på mo­rens slekts­gård, en halv ti­mes kjø­ring fra Fa­ger­nes. 

– Å få være med i «Bake­mes­ter­ska­pet ju­ni­or» var både gøy og skum­melt. Jeg søk­te om å bli med i no­vem­ber 2023, var på au­di­ti­on i ja­nu­ar i fjor og på bli-kjent-helg i fjor som­mer. Mam­ma og pap­pa del­te på å være med meg til Ber­gen, hvor det var inn­spil­lin­ger, for­tel­ler hun. 

Pap­pa Arni, hvis slekt kom­mer fra Island, er på far­ten ut dø­ren for­di lil­le­søs­te­ren til ­Lil­ja, Athe­na på syv år, skal spil­le fot­ball­kamp en lang ­kjø­re­tur unna. Før hun går, rekker yng­stefrø­ke­nen i fa­mi­li­en ak­ku­rat å si at hun ikke er in­ter­es­sert i ba­king, men hun li­ker å spi­se det sto­re­søs­te­ren la­ger. 

I GOD LÆRE: Mom­mo To­ril og Ammo (is­landsk for bes­te­mor) Kris­tin har gode stun­der på kjøk­ke­net med Lil­ja. De er alle gla­de i å bake. 

Baker og byr på

Alle i Lil­jas nære krets er hel­di­ge, for det hen­der rett som det er at hun ba­ker til fa­mi­li­en og ven­ne­ne. På sko­len er hun kjent for å by på god­sa­ker. 

– Jeg trod­de jeg skul­le ryke ut først, sier hun, og er til­ba­ke i bake­mes­ter­ska­pet for barn. At det å være yngst og mi­nst gjor­de hen­ne usik­ker, kan hun skri­ve un­der på. 

YNGST AV ALLE: Lilja Arnadottir-Olvik er den yngste deltageren i «Bakemesterskapet junior» på NRK. Deltagelsen har gitt henne enda mer inspirasjon til å fortsette med bakingen. Her er hun i aksjon sammen med programleder Morten Strand.

Men den lav­mæl­te og ro­li­ge Vald­res-jen­ta, som fikk sine seks før­s­te år i ho­ved­sta­den, had­de god bal­last med seg og klar­te seg bed­re enn som så. Mye tak­ket være to godt ­voks­ne da­mer som all­tid har sagt ja til å bake med hen­ne. 

– Da de bod­de i Oslo, var de flin­ke til å kom­me hjem i hel­ger og fe­ri­er, så vi fikk mye tid på kjøk­ke­net sam­men, sier Mom­mo To­ril Ol­vik.

Hun voks­te opp på går­den som Lil­ja, for­e­ldr­ene og lil­le­søs­te­ren bor på nå, og hun li­ker å bake. Spe­si­elt tra­di­sjons­bakst som hard­an­ger­lef­se og po­tet­lef­ser.

Også farmor Amma har til­brakt utal­li­ge ti­mer på kjøk­ke­net med bar­ne­bar­net. Is­landsk lauvabrød har hørt med. Lil­ja be­skri­ver det som sto­re, fri­tyr­stek­te kjeks med fine mønst­re. 

– Mom­mo og Amma har også lært meg å bake fir­klø­ver­kake og brow­nie, sky­ter hun inn. Ikke mi­nst har de sagt at det er lov å være krea­tiv med pyn­ten og kre­me­ne. Og ak­ku­rat det er blitt 11-år­in­gens spe­sia­li­tet. 

På mo­bi­len har mam­ma Ma­rit bil­der av de flot­te ka­ke­ne dat­te­ren har bakt til då­per, sko­le­av­slut­nin­ger, burs­da­ger og kon­fir­ma­sjo­ner. Det er ­gla­sur og kre­mer i alle slags far­ger og vak­re bloms­ter av mar­si­pan. Det er rosa og de­li­ka­te mak­ro­ner med brin­ge­bær- og sjo­ko­la­de­fyll. Og av Lil­ja som tre­åring med mas­se klis­se­te ka­ke­deig på hen­de­ne.

Les også: Bakemesterskapet-Linda åpner opp om den vonde tiden

KAKE: Lilja er glad i å bake flotte kaker.

Slipp bar­na til

– Barn er na­tur­lig nys­gjer­ri­ge og vil ofte være med på det voks­ne gjør. De bør få lov til å prø­ve seg, fei­le og er­fa­re, sier Mom­mo og smi­ler mot Lil­ja.

At de gjen­nom tra­di­sjo­ner også ska­per trygg­het og byg­ger iden­ti­tet, er hun sik­ker på. Så ja, stun­de­ne de har hatt med bake­bol­ler, mel og slik­ke­pot­ter har vært ver­di­ful­le. Men også for­e­ldr­ene har til­brakt mas­se tid med dat­te­ren på kjøk­ke­net. 

Mor­mo­ren leg­ger til at Lil­ja er tri­ve­lig å være rundt. Far­mo­ren nik­ker. 

– En an­nen fin egen­skap er at hun ikke er redd for å prø­ve nye ting. Å se hen­ne i ak­sjon på TV har vært vel­dig fint. I vår familie er «Bake­mes­ter­ska­pet ju­ni­or» blitt det nye barne-TV, sier hun. 

Lil­ja sit­ter midt blant oss og hø­rer på skry­tet uten å bry­te inn. Først når vi spør om det er hun som har bakt mak­ro­ne­ne vi blir ser­vert til kaf­fen, blir hun med i sam­ta­len igjen. 

– Ja, men de ble ikke så fine, for de sprakk, sier hun. 

Mis­lyk­ket er et ord hun bru­ker når ting ikke blir som øns­ket. Hun er som en pro­fe­sjo­nell, ­hi­ger et­ter det ab­so­lutt per­fek­te. 

Bes­te­mød­re­ne viss­te at ­jak­ten på det per­fek­te kan­skje vil­le bli det van­ske­lig­ste å stå i un­der TV-kon­kur­ran­sen, og der­for var de uni­so­ne i sine råd til po­den:

Ta det med ro. Sam­le in­gre­di­en­se­ne du tren­ger først, les opp­skrif­ten godt og gjør en ting om gan­gen. Mål opp ­in­gre­di­en­se­ne før du star­ter.

Les også: (+) Ønsker mobilforbud på barnas skolevei

BYR PÅ NOE GODT: – Det hender rett som det er at vi kommer hjem til deilig bakst, takket være Lilja, sier mamma Marit.

Alltid tid til baking

Lilja sier at konkurransen også ga henne noen rare opplevelser.

– I «Bake­mes­ter­ska­pet» måt­te vi bake med in­sekt-mel, og jeg tenk­te først «æsj», men så smak­te det godt! Brow­nien ble pyn­tet med døde si­ris­ser også!

Cath­rine Dokken, som vant «Bake­mes­ter­ska­pet» for voks­ne, bor også i Vald­res. Hun er for­bil­det til Lil­ja, spe­si­elt et­ter at de møt­tes og hun fikk snak­ket med hen­ne. 

– Når jeg blir vok­sen, vil jeg også ha mitt eget lil­le ba­ke­ri, sier hun be­stemt. Amma sier at hun i man­ge år job­bet som kokk og at hun da må være for­be­redt på å stå vel­dig tid­lig opp. 

Den unge Vald­res-ba­ke­ren går på turn, fot­ball, ski­sky­ting, rid­ning, tea­ter og svøm­ming. Da­ge­ne er ful­le!

– Men jeg har all­tid tid til å bake. Jeg har fått be­stil­lin­ger på mak­ro­ner og mar­si­pan­ka­ke til fle­re, for­tel­ler den ak­ti­ve jen­ta. 

Når hun lu­rer på noe un­der­veis i opp­dra­get, rin­ger hun bes­te­mød­re­ne. De har all­tid gode råd å gi. 

– Å flyt­te til­ba­ke hit var et godt valg. Vi har bes­te­­mød­re­ne lett til­gjen­ge­li­ge. Bar­na opp­le­ver trygg­he­ten som ­lig­ger i å ha man­ge voks­ne rundt seg, som er gla­de i dem, sier Ma­rit. 

– Vi er også hel­di­ge som har dere her, sky­ter de eld­ste inn.

Beg­ge er yr­kes­ak­ti­ve fort­satt. Amma som barne- og ung­doms­ar­bei­der på sko­len til Lil­ja, og Mom­mo som læ­rer og helsesykepleier på vi­de­re­gå­en­de sko­le.