Lilja fra «Bakemesterskapet junior»: Har tilbrakt utallige timer på kjøkkenet med mormor og farmor
Da Lilja (11) fikk beskjed om at hun fikk være med i «Bakemesterskapet junior» på NRK, ringte hun mormor Toril og farmor Kristin: «Mommo og Amma, jeg trenger tips og råd!»

Den skal tidlig krøkes for god krok å bli, sies det i et ordtak. Hvis det er sant, ligger Lilja Arnadottir-Olvik godt an i bakefaget.
Hun insisterte på å hjelpe foreldrene med å lage pannekaker da hun var bare to år gammel. «Mannekaker», sa hun da. Siden den gang har hun bakt utallige kaker, som hun raust har bydd andre på, både på skolen og i høytidelige tilstelninger.
Da Hjemmet er på besøk hos henne og slekten i Valdres-bygda Slidre, ler hun da mamma Marit deler minnet fra de første leveårene. Den gangen bodde de i Oslo, og det føles veldig lenge siden. Nå er hun jo blitt 11 år, går i femte klasse og bor på morens slektsgård, en halv times kjøring fra Fagernes.
– Å få være med i «Bakemesterskapet junior» var både gøy og skummelt. Jeg søkte om å bli med i november 2023, var på audition i januar i fjor og på bli-kjent-helg i fjor sommer. Mamma og pappa delte på å være med meg til Bergen, hvor det var innspillinger, forteller hun.
Pappa Arni, hvis slekt kommer fra Island, er på farten ut døren fordi lillesøsteren til Lilja, Athena på syv år, skal spille fotballkamp en lang kjøretur unna. Før hun går, rekker yngstefrøkenen i familien akkurat å si at hun ikke er interessert i baking, men hun liker å spise det storesøsteren lager.

Baker og byr på
Alle i Liljas nære krets er heldige, for det hender rett som det er at hun baker til familien og vennene. På skolen er hun kjent for å by på godsaker.
– Jeg trodde jeg skulle ryke ut først, sier hun, og er tilbake i bakemesterskapet for barn. At det å være yngst og minst gjorde henne usikker, kan hun skrive under på.

Men den lavmælte og rolige Valdres-jenta, som fikk sine seks første år i hovedstaden, hadde god ballast med seg og klarte seg bedre enn som så. Mye takket være to godt voksne damer som alltid har sagt ja til å bake med henne.
– Da de bodde i Oslo, var de flinke til å komme hjem i helger og ferier, så vi fikk mye tid på kjøkkenet sammen, sier Mommo Toril Olvik.
Hun vokste opp på gården som Lilja, foreldrene og lillesøsteren bor på nå, og hun liker å bake. Spesielt tradisjonsbakst som hardangerlefse og potetlefser.
Også farmor Amma har tilbrakt utallige timer på kjøkkenet med barnebarnet. Islandsk lauvabrød har hørt med. Lilja beskriver det som store, frityrstekte kjeks med fine mønstre.
– Mommo og Amma har også lært meg å bake firkløverkake og brownie, skyter hun inn. Ikke minst har de sagt at det er lov å være kreativ med pynten og kremene. Og akkurat det er blitt 11-åringens spesialitet.
På mobilen har mamma Marit bilder av de flotte kakene datteren har bakt til dåper, skoleavslutninger, bursdager og konfirmasjoner. Det er glasur og kremer i alle slags farger og vakre blomster av marsipan. Det er rosa og delikate makroner med bringebær- og sjokoladefyll. Og av Lilja som treåring med masse klissete kakedeig på hendene.
Les også: Bakemesterskapet-Linda åpner opp om den vonde tiden

Slipp barna til
– Barn er naturlig nysgjerrige og vil ofte være med på det voksne gjør. De bør få lov til å prøve seg, feile og erfare, sier Mommo og smiler mot Lilja.
At de gjennom tradisjoner også skaper trygghet og bygger identitet, er hun sikker på. Så ja, stundene de har hatt med bakeboller, mel og slikkepotter har vært verdifulle. Men også foreldrene har tilbrakt masse tid med datteren på kjøkkenet.
Mormoren legger til at Lilja er trivelig å være rundt. Farmoren nikker.
– En annen fin egenskap er at hun ikke er redd for å prøve nye ting. Å se henne i aksjon på TV har vært veldig fint. I vår familie er «Bakemesterskapet junior» blitt det nye barne-TV, sier hun.
Lilja sitter midt blant oss og hører på skrytet uten å bryte inn. Først når vi spør om det er hun som har bakt makronene vi blir servert til kaffen, blir hun med i samtalen igjen.
– Ja, men de ble ikke så fine, for de sprakk, sier hun.
Mislykket er et ord hun bruker når ting ikke blir som ønsket. Hun er som en profesjonell, higer etter det absolutt perfekte.
Bestemødrene visste at jakten på det perfekte kanskje ville bli det vanskeligste å stå i under TV-konkurransen, og derfor var de unisone i sine råd til poden:
Ta det med ro. Samle ingrediensene du trenger først, les oppskriften godt og gjør en ting om gangen. Mål opp ingrediensene før du starter.
Les også: (+) Ønsker mobilforbud på barnas skolevei

Alltid tid til baking
Lilja sier at konkurransen også ga henne noen rare opplevelser.
– I «Bakemesterskapet» måtte vi bake med insekt-mel, og jeg tenkte først «æsj», men så smakte det godt! Brownien ble pyntet med døde sirisser også!
Cathrine Dokken, som vant «Bakemesterskapet» for voksne, bor også i Valdres. Hun er forbildet til Lilja, spesielt etter at de møttes og hun fikk snakket med henne.
– Når jeg blir voksen, vil jeg også ha mitt eget lille bakeri, sier hun bestemt. Amma sier at hun i mange år jobbet som kokk og at hun da må være forberedt på å stå veldig tidlig opp.
Den unge Valdres-bakeren går på turn, fotball, skiskyting, ridning, teater og svømming. Dagene er fulle!
– Men jeg har alltid tid til å bake. Jeg har fått bestillinger på makroner og marsipankake til flere, forteller den aktive jenta.
Når hun lurer på noe underveis i oppdraget, ringer hun bestemødrene. De har alltid gode råd å gi.
– Å flytte tilbake hit var et godt valg. Vi har bestemødrene lett tilgjengelige. Barna opplever tryggheten som ligger i å ha mange voksne rundt seg, som er glade i dem, sier Marit.
– Vi er også heldige som har dere her, skyter de eldste inn.
Begge er yrkesaktive fortsatt. Amma som barne- og ungdomsarbeider på skolen til Lilja, og Mommo som lærer og helsesykepleier på videregående skole.